Moksleiviai griauna mitą, kad sveikas maistas neskanus
Daugiau nei pusė tūkstančio 1 – 12 kl. Lietuvos moksleivių. Tiek jų kartu su tėvais bei mokytojais dalyvauja sveiką mitybą skatinančiame konkurse „Mokyklos virtuvės brolija“, kuriame, demonstruodami sumanumą, išradingumą bei gebėjimus gaminant skanų ir sveikatai naudingą patiekalą, varžosi dėl sveikiausios ir išradingiausios „Mokyklos virtuvės brolijos“ komandos vardo.
„Mokyklos virtuvės brolija“ – tai sveikos mitybos pagrindais grįstų receptų konkursas, skirtas moksleiviams, jų mokytojams bei tėvams. Konkursu siekėme įrodyti, kad sveikas maistas gali būti ne tik naudingas, bet ir skanus bei paskatinti mokinius valgyti mokyklų valgyklose“, – sakė konkurso organizatorės, įmonės „Pontem“, direktorė Audronė Tendzegolskienė.
Moksleiviai išradingumu dalijosi ne veltui – konkursą nugalėjusios komandos bus apdovanotos, o patiekalų receptai pritaikyti ir pasiūlyti mokyklų valgykloms.
Dalyvių registracija į maisto tiekimo įmonės „Pontem“ organizuotą konkursą baigėsi sausio 23 d. Per porą mėnesių į konkursą užsiregistravo ir receptus pateikė beveik 200 komandų iš visos Lietuvos. Tai – didžiųjų Lietuvos miestų bei Druskininkų, Kretingos, Palangos, Kupiškio, Ukmergės, Zarasų, Marijampolės, Alytaus, Birštono, Telšių, Radviliškio ir kitų miestų bei miestelių mokyklų auklėtiniai.
„Itin didelis dalyvių skaičius įrodė, kad moksleiviai, jų tėveliai bei mokytojai yra neabejingi sveiko maisto kultūrai ir pritaria jos ugdymui tiek namuose, tiek mokyklose. Konkursui atsiųstų organizmui vertingo maisto receptų įvairovė – milžiniška. Tad vertinimo komisijai teks nelengva užduotis – tarp daugybės puikių receptų išrinkti nugalėtojų titulo vertus šedevrus“, – komentavo A. Tendzegolskienė.
„Pontem“ sudaryta specialistų komanda – tai virtuvės šefas bei restorano savininkas Deivydas Praspaliauskas, dietologė ir „Pontem“ maisto technologas – išrinks po komandą laimėtoją skirtingose amžiaus grupėse. Kiekvienai 1-4, 5-8 bei 9-12 klasių komandai nugalėtojai atiteks po 4 planšetinius kompiuterius. Nugalėtojai bus paskelbti socialiniame tinkle „Facebook“ („Mokyklos virtuvės brolija“ paskyroje) ir informuoti asmeniškai. Visiems dalyviams bus įteiktos padėkos.
Kelios receptų ypatybės, tendencijos vyravusios skirtingų amžiaus grupių dalyvių atsiųstuose receptuose:
1 – 4 klasių mokiniai daugiausiai gamino desertus. Tarp pastarųjų – avižų kisielius, avižų košė, vaisių krepšeliai, sveikuoliškas batonėlis, tortas, graikiški saldainiai.
5 – 8 kl. mokinių atsiųstuose receptuose dominavo salotos, sudarydamos daugmaž pusę receptų. Taip pat buvo pasiūlyti sriubų, kepto sūrio, vištienos patiekalai, burokėlių pyragas, morkų pyragas, daržovių keksiukai.
Tuo tarpu vyriausių klasių – 9 – 12 kl. mokinių – pasirinkti receptai buvo labai įvairūs. Tai – lazanija, morkų desertas, įdaryti obuoliai, avižiniai sausainiai, makaronai, tortai, salotos, kuskusas, daržovių krepšeliai, vištienos patiekalai, vaisių salotos, suši ir kt.