24 gruodžio, 2017

Namuose keptų kūčiukų tradicijos atgimsta: laikas su savo vaikais – brangiausias

Kūčiukų kepimas namuose – tai ne tik tradicijų puoselėjimas ruošiantis Kalėdoms, bet ir turiningai praleistas laikas drauge su vaikais. Tuo įsitikinusios ir sveikos mitybos specialistės Ramintos Bogušienės, ir sportininkės Dianos Lobačevskės šeimos. Diana iki šiol brangina vaikystės prisiminimus, kaip namuose su tėvais kepdavo kūčiukus – juk tai taip paprasta ir lietuviška.

Šventė – tai pasiruošimas jai su vaikais

Sportininkų Dianos Lobačevskės ir Mindaugo Griškonio šeima Kalėdas švenčia namuose ir joms ruošiasi drauge su savo vaikais. Švente šeima ir vadina patį pasiruošimo procesą. Pasak D. Lobačevskės, kalėdiniais simboliais tapusių kūčiukų kepimas – tai ne tik įdomi žaidimo forma vaikams, bet ir galimybė savo atžaloms perduoti šeimos vertybes bei tradicijas.

„Mano gyvenimo būdas yra greitas, net kasdienei maisto ruošai ne visuomet lieka laiko. Todėl iki šiol Kalėdas švęsdavome pas senelius. Pastaraisiais metais jas švenčiame namie, matyt, atėjo laikas, kai norisi ir vaikams skiepyti tradicijas, kurias perėmiau iš savo tėvelių, – pasakoja Diana, kuri ryškiai atsimena vaikystės patirtis, – kai buvau maža, prieš pat Kūčių vakarą namuose kepdavome kūčiukus patys. Šiemet planuoju kepti kūčiukus drauge su savo vaikais, nes naminiai kūčiukai tarsi turinti magijos – į juos įdedi savo šilumą ir geras mintis.“

Brangiausios dovanos – laikas kartu

Pasak maratonininkės, nuoširdus dėmesys ir laikas kartu – tai brangiausios dovanos, kurios išliks vaikų atmintyje visą gyvenimą. Todėl reikia stengtis kuo daugiau tokių akimirkų turėti ir jomis naudotis.

„Sportininkų gyvenimas labai įtemptas – režimas, krūviai, maisto apribojimai. Bet per šventes aš savęs neriboju. Svarbiausia turėti valios ir saiko, nepersivalgyti. Visuomenėje vyrauja požiūris, kad sportininkai nevalgo daug dalykų, tačiau mes valgome viską, tik artėjant varžyboms renkamės lengviau virškinamą maistą. Todėl net ir kalbant apie kūčiukus, tikrai per šventes jų nekeičiu dietiniais, kad tik juose būtų kuo mažiau riebalų ar angliavandenių“, – mintimis dalijasi D. Lobačevskė.

Sportininkė daug laiko praleidžia užsienyje, todėl labai vertina akimirkas su vaikais ir jas stengiasi praleisti kokybiškai. „Reikėtų nepamiršti bendravimo, buvimo kartu. Manau, tai svarbiau nei važinėti ir ieškoti vaikams kuo brangesnių dovanų, verstis per galvą, grūstis žmonių miniose ir kamščiuose. Geriau tą laiką skirti vaikams. Kalėdos – tai ne puikybių paieška. Akimirkas drauge vaikas atsimins visą gyvenimą, o ta brangiausia dovana kažkada atsibos ir bus padėta į šalį. Būtent to buvimo kartu šiandien vaikams ir trūksta“, – įsitikinusi Diana.

Kūčiukų kepimas – geriausias žaidimas

Sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė pabrėžia, kad namuose gamintas maistas nuo pramoninio, pirmiausia, skiriasi tuo, kad jis yra pripildytas žmogaus meilės ir emocijų. Todėl įtraukti vaikus į gaminimo procesą yra labai svarbu.

„Kalbėti – kūčiukai sveika ar ne – kiek juokinga , tai juk tradicija! Žinoma, patys sveikiausi kūčiukai – ruošti namuose. Kūčiukų kepimas namuose drauge su vaikais veikia kaip edukacija. Matydami, kaip maistas patenka ant mūsų stalo, jį gali vertinti ne tik per sotumo jausmą, bet ir suprasti namie gaminto maisto vertę. Tai formuoja vaikų valgymo kultūrą. Namuose gamintas maistas – kupinas meilės, šiltos energijos“, – įsitikinsi sveikos mitybos specialistė.

Vaikai, pasak R. Bogušienės, noriai įsitraukia į kepimo procesą, nes tai yra geriau net už žaidimą. Mitybos specialistė antrina D. Lobačevskei ir sako, kad nereikėtų vaikų džiuginti blizgiais, menkaverčiais saldumynais.

„Tradicinių šventės patiekalų kepimas namuose kuria bendrumo jausmą. Tai ir yra didžiausias džiaugsmas, o ne spalvotos, traškančios pakuotės. Vaikams šventė – kai jie gali prisiliesti prie viso proceso, tradicijų, o ne tiesiog prie stalo susėsti tarsi iš reikalo. Kaip ir gyvenime – procesas, ta kelionė yra svarbiausia. Juk galutinis tikslas priklauso nuo kelionės, kaip iki to ateisi“, – pokalbį baigia R. Bogušienė.

Kepimo paslaptys vaikų akimis

Jau aštuntus metus iš eilės atrasti kūčiukų kepimo paslapčių vaikai iš visos Lietuvos kviečiami į „Malsenos“ organizuojamas edukacines pamokėles. Galimybė prisiliesti prie kūčiukų kepimo proceso vaikams suteikia daug gerų emocijų. Jie džiaugiasi galėdami susipažinti su išties nesudėtingu procesu ir parvežti išsikeptų dovanų tėvams.

„Kelis kartus kūčiukus esu kepusi pas močiutę ir man labai patiko. O šiandien buvo smagu daryti kūčiukus ir žinoti, kad padarysiu staigmeną šeimai. Neįsivaizduoju Kalėdų be kisieliaus ar kūčiukų, man jie tiesiog asocijuojasi su šia gražia švente. Yra labai smagu dalytis meile ir šiluma, būti čia su būriu draugų“, – įspūdžiais dalijasi dešimtmetė kepėja Justė.

Jai antrina ir bendraamžė Urtė Marija: „Smagu pačiai, savarankiškai pasigaminti kūčiukų. Svarbu įdėti meilės: kūčiukas gali būti darytas ir kito, bet jauti, kad tai yra meilė – net šilta valgant. Tikriausiai pats mylimiausias dalykas – gaminti su šeima, tai visus sujungia“, – gaminimo su šeima paslaptimis dalijasi dirbtuvėlių dalyvė.

Kepti kūčiukus – nesudėtinga

Pasak „Malsenos“ technologės Jadvygos Matvijenko, kūčiukų kepimas – tai itin paprastas ir daug pastangų nereikalaujantis procesas. O tuo įsitikinti, technologė pateikia kūčiukų kepimo receptą. Tai padės ne tik pasiruošti šventėms, bet turiningai praleisti laiką su savo atžalomis.

Reikės: 

  • Kilogramo miltų,
  • 480 ml vandens,
  • 120 g cukraus,
  • 70 ml aliejaus,
  • pakelis sausų mielių,
  • puse arbatnio šaukštelio druskos,
  • trys valgomieji šaukštai aguonų,
  • du arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimo būdas:

Į miltus beriame sausus produktus: cukrų, mieles, druską, aguonas ir vanilinio cukraus. Tuomet pilame vandenį ir aliejaus. Viską išmaišome maišytuvu ar tiesiog rankomis. Minkyti reikėtų apie 10 minučių, kad tešla būtų tokia minkšta ir vientisa, jog neliptų prie rankų.

Tešlą sukrėtus į dubenėlį reikia uždengti ir leisti pastovėti mažiausiai pusantros valandos. J. Matvijenko primena, kad ilgiau pastovėjusi ir tinkamai iškilusi tešla bus minkštesnė, todėl bus lengviau su ja dirbti. Atsiplėšus gabaliuką ir jį pakočiojus, pjaustome tokio dydžio, kokius kūčiukus mėgstate. Tuomet suberiam ant kepimo skardos ir dar leidžiame šiek tiek pakilti – apie valandą. O tada šaunam į 200 laipsnių orkaitę ir kepam 15 minučių.


30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

10 sausio, 2025

Virtualių pramogų technologijos sparčiai tobulėja, o tai skatina diskusijas apie jų poveikį tradicinėms laisvalaikio formoms. Šiuolaikinės galimybės leidžia patirti unikalių […]

10 sausio, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia tarptautinį atvirą architektūrinių idėjų konkursą „Molainių filtracijos laukų ir šalia esančių teritorijų konversija, pritaikant daugiatiksliam naudojimui“. […]

10 sausio, 2025

Regionų jaunimo įtraukimas į skaitmeninių pramogų kūrimą tampa vis aktualesnis. Skaitmeninių technologijų plėtra suteikia galimybę kiekvienam jaunuoliui dalyvauti šioje srityje, […]

8 sausio, 2025

Po mokinių atostogų tiesiai į futbolo aikštelę – mokiniai su didžiausiu noru metus pradėjo futbolo turnyru. Sausio 7 dieną Kauno […]

31 gruodžio, 2024

Per 20 metų laikotarpį iš ES fondų į Lietuvą buvo investuota daugiau kaip 16 mlrd. Eur, kurie padėjo plėtoti bene […]

30 gruodžio, 2024

Metams skaičiuojant paskutines minutes, Lietuvą pasiekė džiugi žinia iš Italijos – ūkis „Sūrio kelias“ sėkmingai perėjo visas vertinimo procedūras ir […]

27 gruodžio, 2024

Šiemet Naujųjų metų naktį vilniečių ir sostinės svečių laukia spalvinga vaizdo projekcijų instaliacija ir lazerių šou. Šis tradicija tapęs reginys […]

25 gruodžio, 2024

Šiemet visus į šventinę „Besmegenių vestuvių“ programą kviečiantis žiemos festivalis Pakruojo dvare visai netikėtai tapo ir tikrų tuoktuvių masine aikštele. […]

S. Žiūros nuotr.
23 gruodžio, 2024

Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų […]

20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

19 gruodžio, 2024

Kiekvienais metais šv. Kalėdos atneša ne tik šventinį laukimą, bet ir kvietimą dalintis šiluma, bendryste bei kūrybingumu. Šiais metais Kalvarijos […]