Naudingi patarimai, leisiantys sutaupyti laiko gaminant
Šiandien vis labiau propaguojama subalansuota mityba, gausi maistinių medžiagų. Tačiau ne visi turi laiko ar noro ilgai gaminti pusryčius, pietus ar vakarienę tiek sau, tiek šeimos nariams. Tam, kad pavyktų išvengti pusgaminių vartojimo, pateikiami patarimai, kurie leis mėgautis ne tik gardžiais, bet ir organizmui vertingais patiekalais.
Sudarykite maisto planą
Maisto planavimo nauda – didelė. Planuodami maistą kelioms dienoms ar savaitei, išvengsite nesveiko maisto užkandžiavimo. Taigi, ruošdami maistą kelioms dienoms:
- sutaupysite pinigų ir laiko;
- sumažinsite stresą;
- valgysite maistingiau.
Tai vieni iš pagrindinių maisto ruošimo privalumų. Kelias dienas ar netgi visą savaitę galėsite nesirūpinti, kokį patiekalą gaminti vakarienei ar rytojaus pusryčiams. Be to, iš anksto ruošdami patiekalus, sugaišite mažiau laiko nei gamindami kiekvieną dieną. Tad daugiau laiko atsiras mėgstamoms veikloms.
Gaminkite dideliais kiekiais
Skirkite vieną laisvos dienos vakarą ir iš anksto paruoškite kelis pagrindinius patiekalus ir užkandžius. Pagrindiniams patiekalams galite naudoti didesnį kiekį mėsos, žuvies ar kitų baltyminių produktų. Gamindami garnyrą, neapsiribokite vien ryžiais ar grikiais, drąsiai naudokite lęšius, avinžirnius ar kitas ankštines daržoves.
Maisto specialistai rekomenduoja pasigaminti didesnį kiekį sriubos. Vos tik grįžę namo, po įtemptos darbo dienos, galėsite pasimėgauti, pavyzdžiui, pomidorų, brokolių, kopūstų ar lęšių sriuba. Svarbiausia atsižvelgti tiek į asmeninius, tiek kitų šeimos narių poreikius. Svarbu paminėti, kad sriubas patariama suvartoti per 2–3 dienas. Po šio termino sriubos maistinė vertė kaip mat sumažėja.
Rinkitės lengvai paruošiamus, bet maistingus produktus
Visi žinome, kad šviežios daržovės yra itin naudingos ir jose gausu įvairių mikroelementų, naudingų organizmui. Šiandien galima įsigyti ne tik šviežius, bet ir apdorotus produktus, kurie yra ne ką mažiau maistingi. Tad norint sutaupyti laiko gaminant, patariama rinktis konservuotas ankštines daržoves, pavyzdžiui, avinžirnius, lęšius, pupeles. Konservuoti gaminiai yra paruošti naudojimui, tereikia atsidaryti pakuotę ir gaminti norimą patiekalą.
Visi aukščiau minėti patarimai, leis sumažinti išlaidas ir nepanaudotus maisto likučius. Svarbiausia, surasti norimų patiekalų receptus ir susidaryti detalų maisto produktų sąrašą. Vienu metu gamindami kelis patiekalus, sutaupysite laiko, todėl galėsite daugiau dėmesio skirti sau ar šeimos nariams.