Norintys užsiimti daigų auginimu, šią veiklą privalo įteisinti
Lietuvoje daugėja norinčių užsiimti daigų auginimu, pakavimu ir pardavimu, tad klausimų apie tokiai veiklai keliamus pagrindinius reikalavimus pradedant verslą kyla nemažai.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė atkreipia dėmesį, kad norintys pradėti sėklų daiginimo, pakavimo ar pardavimo verslą, visų pirma privalo gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, kuriuos išduoda teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.
Daigų auginimo patalpų tinkamumą turi vietoje apžiūrėti ir įvertinti teritorinių VMVT inspektoriai. Maisto tvarkymo subjektams leidimai veiklai išduodami tik tais atvejais, kai nustatoma, kad patalpos įrengtos ir veikla vykdoma laikantis nustatytų reikalavimų.
„Šiame versle, kaip ir kiekvienoje kitoje maisto tvarkymo veikloje, labai svarbu laikytis pagrindinių higienos taisyklių, nes tik taip galima užtikrinti aukštą maisto saugos lygį. Be to, reikia atlikti tyrimus dėl Šiga toksiną gaminančių žarninių lazdelių (Echerichia coli) nustatymo, nes šviežios daržovės (agurkai, kopūstai, špinatai, salotos) gali būti per maistą plintančių infekcijų protrūkio šaltiniu. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto akredituotoje laboratorijoje turėtų būti atliekami sėklų mėginių tyrimai iš kiekvienos sėklų partijos“, – teigia A. Drumstienė.
Pasak A. Drumstienės, pagal Europos Sąjungoje (ES) ir Lietuvoje galiojančius reikalavimus, įmonių patalpos turi būti išdėstytos įvertinant apsaugą nuo užkrato. Visi įrenginiai ir paviršiai, su kuriais liečiasi sėklos ir daigai, turi būti pagaminti iš tokių medžiagų, kad juos būtų lengva valyti ir, jei būtina, dezinfekuoti, taip pat tinkamai prižiūrėti.
Specialistės teigimu, rekomenduojama numatyti atskiras patalpas darbo įrankiams laikyti ir valyti. Šios patalpos turėtų būti aprūpintos karštu ir šaltu vandeniu. Taip pat turėtų būti įrengtos kriauklės su maistui ruošti tinkamu geriamuoju vandeniu, jos švariai valomos ir dezinfekuojamos.
Reikalavimus norint gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus galima rasti VMVT interneto svetainėje:
Pagrindiniai dokumentai, kuriais reikia vadovautis, užsiimant sėklų daiginimu:
1. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 (OL 2004 m. specialusis leidimas) I priedas ,,Pirminė gamyba“.
2. 2013 m. kovo 11 d. Europos Komisijos reglamento (ES) Nr. 210/2013 dėl daigus auginančių įmonių patvirtinimo pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 (OL L 68, 2013, p. 24) priedas „Daigus auginančių įmonių patvirtinimo reikalavimai“.