Organinės trąšos ir jų rūšys

Organinės trąšos – tai trąšų rūšis, kurios yra pagamintos iš natūralių medžiagų. Organinių trąšų pavyzdžiai: mėšlas, kompostas, durpės ir kt.
Organinės trąšos yra iš organinių medžiagų, tokių kaip augalai, mineraliniai ar gyvūniniai šaltiniai. Skirtingai nuo tradicinių trąšų, organinės trąšos turi būti natūralios. Organinės trąšos skiriasi priklausomai nuo maistinių medžiagų reikalavimų, tačiau daugeliu atvejų jas sudaro vienas ingredientas.
Palyginus su cheminėmis trąšomis, organinės trąšos veikia ne taip greitai. Dirvožemis jas pasisavina lėtai, palaipsniui. Jos natūraliai gerina dirvožemio būklę ir jį atnaujina.
Organinės trąšos yra ekologiškos, todėl jas renkasi tie žmonės, kurie pirmenybę teikia ekologiškam ir sveikam ūkininkavimui. Pagrindiniai organinių trąšų pavyzdžiai yra žuvų liekanos, žemės ūkio augalinės atliekos, gyvūninės kilmės atliekos, apdorotas nuotekų dumblas ir durpės.
Organinių trąšų nauda
Dėl organinių trąšų pobūdžio ir kilmės jos turi keletą privalumų. Dauguma ūkininkų dabar renkasi organines trąšas dėl jų naudos, palyginti su cheminėmis trąšomis. Organinės trąšos ne tik gerina dirvožemį, bet ir didina augalų derlingumą ir sveikumą.
Jos gaminamos vietoje
Organinėms trąšoms gaminti ar paruošti nereikia intensyvaus pramoninio proceso. Paruošimo ir gamybos procesas yra gana paprastas, nes jas galima paruošti vietoje.
Vietinis organinių trąšų paruošimas ir gamyba yra naudingi, nes sumažinamos bendrosios trąšų sąnaudos. Be to, tai padeda mažinti išmetamųjų teršalų kiekį, pašalinant pramoniniu būdu apdorotų trąšų poreikį ir transportuojant į ūkį.
Netoksiški maisto produktai
Ekologiškomis medžiagomis patręšti maisto produktai neturi kenksmingų cheminių medžiagų. Tai skatina sveikesnės visuomenės atsiradimą, nes tie, kurie vartoja ekologiškus maisto produktus, nekelia pavojaus savo sveikatai. Moksliškai įrodyta, kad sveikai besimaitinantys žmonės rečiau serga odos ir smegenų sutrikimais, insultais ir vėžiu, palyginti su tais, kurie valgo maisto produktus, išaugintus naudojant chemines trąšas. Kitaip tariant, organinės trąšos užtikrina netoksiškų maisto produktų vartojimą.
Saugi aplinka
Organinėse trąšose nėra kenksmingų cheminių medžiagų, kurios prisideda prie vandens ir žemės taršos. Organinių trąšų naudojimas taip pat gali apsaugoti nuo daugelio gyvūnų, vabzdžių ir augalų rūšių, kurioms labai kenkia cheminių trąšų naudojimas, išnykimo.