Pakruojo dvare sukurti skoniai vėl nustebino pasaulį – Londone pelnė sidabrą
Istorinėje Pakruojo dvaro spirito varykloje ir alaus darykloje po šimtmečio užkurtas garo katilas vėl garsina dvarą bei Lietuvos vardą pasaulyje. 2021-ieji metai pradėti garsiai ir su apdovanojimais: Londone vykusiuose „London Spirits Competition“ apdovanojimuose, kuriuose dalyvavo gėrimų gamintojai iš 86 skirtingų šalių, du naujausi skoniai iš Pakruojo buvo apdovanoti sidabro medaliais.
Pirmasis apdovanojimas buvo įteiktas gėrimui, kurio gamyboje naudojama itin reta žaliava – klevų žiedai, bei atsiskleidžia Pakruojo dvaro laukuose ir ūkyje surinktų žolelių skonių deriniai. Tuo tarpu kartu su UAB „Huracan Coffee“ ekspertais sukurtam kavos skoniui, Londone gautas sidabras buvo jau antrasis įvertinimas. Dar vasario pabaigoje, bene didžiausiame tokio pobūdžio renginyje, Vokietijoje įvykusiuose „Craft Spirit Berlin“ apdovanojimuose, šis gėrimas taip pat pelnė sidabro medalį.
2020 metai taip pat buvo gausūs apdovanojimų: debiutuodami užsienio parodose, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir JAV, atstovai iš Pakruojo buvo apdovanoti net 23 tarptautiniais medaliais.
Pripažinimas užsienyje atvėrė kelius į naujas rinkas. Šiuo metu Pakruojyje gimstantys gėrimai eksportuojami jau į 12 skirtingų šalių, o ši kryptis padėjo įveikti ir pandemijos iškeltus iššūkius.
„Norime ne tik girtis pasiekimais, tačiau ir supažindinti žmones, kaip gimsta šie skoniai, kokius procesus turi pereiti. Tad organizuojame ekskursijas po istorinę spirito varyklą, kuriose jau šią vasarą dvaro lankytojai bus supažindinami ne tik su varykloje vykstančiais procesais, tačiau ir su apylinkėse auginamais ir gėrimų gamyboje naudojamais augalais ar slaptaisiais rūsiais, kuriuose gėrimai gaminami nuo XVIII a. Mes galime ir norime istoriniu palikimu pasidalinti su visais“- komentuoja varyklos direktorius Šarūnas Karalius.
Pakruojo dvaro spirito varykla ir alaus darykla savo veiklą pradėjo 2018 metų pabaigoje. Tai pirmieji stiprių craft gėrimų gamintojai Lietuvoje, įsikūrę istorinėje Pakruojo dvaro teritorijoje, kurie savo veiklą grindžia vietinių žaliavų ir receptų naudojimu.