Palangos Stintų šventė nepaliko abejingų – kurortas šurmuliavo lyg vidurvasarį
Palangos pasididžiavimas – šventė „Palangos stinta“ – kaip ir kasmet į kurortą sukvietė itin gausų svečių būrį. Link Palangos nusidriekė kaip niekad ilgos automobilių virtinės. Šeštadienį J. Basanavičiaus gatvė ir jos prieigos šurmuliavo labiau, nei karštą vasaros savaitgalį, ore tvyrojo kepamų bei verdamų stintų aromatas, šurmuliavo kermošius, skambėjo muzika bei nuotaikingai nusiteikusių kurorto svečių juokas.
Į Stintų šventę šiemet Palanga pakvietė jau keturioliktąjį kartą. Kadangi kasmet sulaukiama vis daugiau svečių, šiemetinės šventės vietą teko išplėsti – kermošiaus prekybininkai bei azartiškų sportinių rungčių dalyviai įsikūrė ne tik garsiojoje J. Basanavičiaus gatvėje, bet ir Vytauto gatvės dalyje.
Kurorto svečiams nebuvo kada nuobodžiauti – pasinerti į linksmybes kvietė nuotaikingi meno kolektyvų pasirodymai, visi norintieji galėjo išmėginti savo jėgas ir įvairiose atraktyviose rungtyse – inkaro laikymo, valties tempimo, stintų valgymo ir kitose.
Beje, pirmieji šventinę nuotaiką pajuto žvejai – jie savo sugebėjimus, o kartu ir sėkmę, išbandė jau nuo 9 val. ryto – kaip ir kasmet, ant jūros tilto surengtos stintų meškeriojimo varžybos. Savo indėlį į „Palangos stintą“ įnešė ir Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija, šventės dieną Palangoje surengusi Stintų barbekiu čempionatą.
Dar vieną atrakciją visiems, atvykusiems į Palangą, pateikė ir Lietuvos sveikuolių sąjungos nariai, šeštadienio popietę surengę vadinamąsias ruonių maudynes prie jūros tilto.
Šiemetinė Stintų šventė svečius džiugino ne tik tradicinėmis linksmybėmis, bet ir kulinarine išmone – organizatoriai su Stintų šventėje dalyvavusiais restoranų bei kavinių atstovais iš anksto sutarė, jog ne mažiau kaip 70 proc. viso šiandieninio valgiaraščio sudarytų žuvies patiekalai. Beje, kurorto verslininkai, besirengdami jau keturioliktajai Stintų šventei, labai uoliai ieškojo netradicinių būdų, kaip pateikti stintą, kad ji svečiams kuo labiau atskleistų savo ypatingą skonį. Tačiau, kaip pripažino žuvies gaminimo meistrai, jokia nauji patiekalai negali konkuruoti su šventės karaliene – šviežia kepta stinta. Būtent tokiu būdų paruošta žuvis kasmet būna pati populiariausia. Kepta stinta šeštadienį J.Basanavičiaus gatvėje kainavo apie 6 eurus, žuvienės 2 – 2,5 euro.
Šviežių stintų skonio pasiilgę pramogautojai noriai atvėrė pinigines – ne tik skanavo įvairiais būdais paruoštos stintos, bet ir įsigijo šventinių suvenyrų. O jų šiemet siūlyta išties originalių, juo labiau kad pirmą kartą Stintų šventės istorijoje kermošius sulaukė dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių užsienio valstybių.