30 kovo, 2017

Patiekalus iš riebios ir sočios mėsos galima gaminti ir kitaip

Atėjus pavasariui imame galvoti apie liesesnį maistą, nes rūpinamės savo savijauta ir figūra. Tačiau nepulkite maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai gaminamus iš riebios ir sočios mėsos, gaminti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus, pavyzdžiui liesesnę mėsą.

Žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovševič, net ir sukdamasi prie grilio, labai dažnai siūlo gaminti liesesnius patiekalus ir jiems naudoti liesesnę mėsą – pavyzdžiui, smulkintą vištieną. Mūsų šalyje iš maltos mėsos dažniausiai gaminami kotletai, kibinai, įvairūs kukuliai, balandėliai, o jų įdarui naudojamas kiaulienos faršas. Tačiau Halina teigia, kad net ir šiems tradiciniams patiekalams tinka malta vištiena, jei ji tinkamai paruošta.

Gaminti iš maltos vištienos geriau dėl kelių dalykų: visų pirma, tai liesesnė mėsa, o pavasarį daugelis susirūpina figūra ir dietomis. Antra, vištiena yra geriau virškinamas produktas, todėl maltos vištienos patiekalai tinka tiems, kas turi skrandžio problemų. Be to, iš maltos vištienos taip pat patogu gaminti patiekalus vaikams, kurie dar patys negali gerai sukramtyti mėsos.

Halina Bovševič pasakoja, kad sultingumas bei patiekalų skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies gaminsite –vištienos filė ar šlaunelių mėsos. Smulkinta šlaunelių mėsa yra šiek tiek riebesnė, labiau tinkanti kepamiems patiekalams, be to, jos išraiškingesnis skonis. Ji tinkama, pavyzdžiui, kibinams, įvairioms tortilijoms ar koldūnams įdaryti, na o pačiai vištienai pagardinti tinka ne tik tradiciniai prieskoniai, bet ir egzotiškieji, tokie kaip šafranas.

Pati šefė labai mėgsta gaminti chinkalius, kurie yra su maltos vištienos įdaru – labiau dietiniu, taip pat chačapuri.

Na, o smulkinta vištienos filė – yra šiek tiek sausesnė, be to, yra liesesnė už šlaunelių mėsą. Tiesa, gaminant iš vištienos filė, ji pataria daugiau naudoti padažų. Smulkinta vištienos filė geriau formuojama, geriau sulimpa, tad tinkama gaminti įvairius kukulius, taip pat zrazus.

Halina neslepia, kad mėgsta ir eksperimentuoti, iš smulkintos vištienos ji gamina net keksiukus:

„Receptas labai paprastas: į vištieną reikia įdėti smulkiai pjaustytų cukinijų, paprikų, kitų daržovių, kurias turite, taip pat įpilti grietinėlės, įdėti krakmolo. Pati masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tuomet sudėti ją į keksiukų formeles. Kepti orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje 15-20 min. Tokius keksiukus galite valgyti ir karštus, ir jau atvėsusius, o prie jų labai tiks įvairūs padažai ir salotos. Pats paprasčiausias padažas – iš trintų žolelių ir alyvuogių aliejaus. Tereikia sutrinti turimas prieskonines žoleles, įpilti alyvuogių aliejaus, įspausti citrinos, įpjaustyti česnako, įdėti druskos ir pipirų. Viską išmaišę patiekite šalia keksiukų,“ – teigia Halina.

Kitas populiarus ir mėgstamas patiekalas – liulia kebabai, kuriuos ji taip pat siūlo gaminti iš smulkintos vištienos. Ruošiant masę reikėtų nepamiršti įdėti kiaušinio, grietinėlės ir labai gerai išmušti pačią masę. Tuomet ji geriau laikysis ant iešmelio. Į pačią masę galite įdėti ir smulkinto svogūno, geriau sumalto. Ant iešmelių suformuotus lulia kebabus Halina kepa arba orkaitėje, padėjusi ant sviestinio popieriaus ir įjungusi grilio rėžimą, arba ant grilio. Dalindamasi patirtimi, grilio meistrė pasakoja apie naujovę – specialius silikoninius kepimo kilimėlius, dedamus ant grilio, tai priemonė, padedanti iškepti ne tik liulia kebabus, bet ir mėsainius, daržoves.

Užsukus svečiams virtuvės šefė gamina arba Kijevo kotletus, arba zrazus, na o kibinai – patiekalas, kuris yra labai praktiškas. Jis lengvai gaminamas, galima paruošti įvairius įdarus, juos galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų pagamina daugiau ir paskui užšaldo.

Kitas patiekalas, kurį Halina siūlo pasigaminti – vištienos kukuliai. Tai gan paprastas, tradicinis patiekalas, tačiau kas kartą jį galima paruošti vis kitaip.


Halinos Bovševič receptai šiam pavasariui

Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale

4 porcijų kukuliams paruošti reikės:

450 g smulkintos vištienos filė
1 vnt. svogūno
1 vnt. saldžios raudonos paprikos
3 vnt. didelių morkų
50 g sviesto
200 g grietinėlės
2 vnt. kiaušinių
Poros riekelių batono
20 g šviežių čiobrelių (jei neturite, tiks ir džiovinti)
Druska, pipirai

Gaminame kukulius:

Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15-20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.

Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Kibinų tešlai paruošti reikės:

500 g miltų
1/2 arb. šaukštelio druskos
250 g šalto sviesto
200 g grietinės
2 didelių kiaušinių

Vištienos įdarui paruošti reikės:

450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos
2 vnt. didelių svogūnų
1 valgomojo šaukšto sviesto
125 ml vandens arba sultinio
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų grietinės
Maltų juodųjų pipirų

Kibinų  paviršiui  reikės:

 

1 didelio kiaušinio

 

Gaminame kibinus:

Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30-40 minučių į šaldytuvą.

Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukus, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185 C įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol gražiai apskrus.


24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

Regionų naujienos