6 balandžio, 2017

Penki mitai apie avižų dribsnius

Greitėjantis gyvenimo tempas, deja – nori nenori – verčia rinktis greitą maistą. Tačiau „greitas maistas“ ir „nesveikas maistas“ daugeliui yra tapačios sąvokos. Tad ne vienam atrodo įtartini net ir išgirtieji avižų dribsniai, kurie yra vienas greičiausiai paruošiamų produktų. Ekspertai atkreipia dėmesį į keletą šių dribsnių savybių ir mitų.

Pirmas mitas: „Tai yra greitas, termiškai apdorotas maistas, kuris negali būti vertingas“. Tai netiesa. Gaminant avižų dribsnius naudojama jų geriausias maistines savybes išsauganti technologija. „Pirmiausia nuo avižų nuimama kieta luobelė, kuri galėtų pažeisti žmogaus virškinamąjį traktą. Tada avižų grūdai 15 minučių apdorojami garuose, kad suminkštėtų, o vėliau sutraiškomi volais. Šitaip paruošti avižų dribsniai yra sveikatai palankus produktas“, – aiškina sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Antras mitas: „Greitai paruošiami dribsniai nėra tokie sveiki kaip kiti“. Tai netiesa. Greitai parošiami dribsniai yra tokie pat sveiki kaip ir paprasti dribsniai, jei į juos nėra pridėta priedų. Pasak R. Bogušienės, gaminant tiek greitai paruošiamus, tiek ir paprastus dribsnius naudojama iš esmės ta pati technologija. Tiesiog gaminant greitai paruošiamus dribsnius prieš garinimą jie dar susmulkinami.

Vieno didžiausių grūdų perdirbėjų Baltijos šalyse pardavimų direktorius Lietuvai Romanas Stanislovaitis atkreipia dėmesį, kad daugelis klysta, manydami, jog greitai paruošiami avižų dribsniai yra visiškai kitoks produktas, kurį ruošiant naudojami sveikatai nepalankūs priedai. „Ruošiant greitai paruošiamus dribsnius naudojamos dvi technologijos. Aviža gali būti padalinama į tris dalis, apdorojama garuose, o vėliau sutraiškoma volas. Kitas gaminimo būdas, kai apdorojama garuose ir kuo ploniau volais sutraiškomas visas dribsnis. Taip gaunami ploni ir greitai paruošiami dribsniai“, – aiškina R. Stanislovaitis. Kuo ploniau sutraiškomi avižiniai dribsniai, tuo jie greičiau paruošiami.

Trečias mitas: „Visų avižų dribsnių savybės yra beveik vienodos“. Tai netiesa. Avižų dribsnių savybės gali skirtis. Tai priklauso ir nuo grūdų kokybės, tad svarbu išsiaiškinti, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus ir ar dribsniuose nėra priedų. Sveikatai palankaus maisto technologė taip pat atkreipia dėmesį, kad dribsnių maistines savybes lemia tai, ką su jais papildomai daro gamintojai  ir vartotojai. Vieni vartotojai į natūralius dribsnius įdeda žiupsnelį druskos, pagardina šviežiomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis ir gauna sveiką bei skanų produktą. Tačiau jei gamintojai arba vartotojai į šiuos dribsnius prideda daug cukraus, rafinuotų riebalų, tai tokia dribsnių košė nėra sveikatai palankus produktas. Maisto technologė taip pat pastebi, kad rinkoje siūlomi avižų dribsniai būna be priedų ir su priedais (pridedama cukraus, grietinėlės miltelių, konservantų), todėl jų maistinės savybės gali skirtis.

Ketvirtas mitas: „Avižų dribsniai ir avižų dribsnių košė yra vienas ir tas pats“. Tai nėra tas pats. „Kai mes sakome „avižų dribsniai“, turime galvoje natūralų produktą be jokių priedų. Avižų dribsniais neretai klaidingai vadinami ir košėms skirti mišiniai su daug pridėtinio cukraus ir kitais priedais. Tokie mišiniai nebus palankūs mūsų sveikatai. Norint įsitikinti, koks produktas yra pakuotėje, reikėtų perskaityti jo sudėties aprašymą“, – pataria sveikatai palankaus maisto technologė.

„Atsiliepdami į didėjantį sveiko maisto poreikį, pradėjome gaminti natūralius dribsnius natūraliai košei pagaminti. Šiuose dribsniuose ne tik nėra cukraus ir konservantų, bet ir pieno ar grietinėlės miltelių. Šią košę gaminti siūlome užpilant dribsnius vandeniu arba pienu, o vietoje cukraus – įsidėti įvairių naudingų maistinių medžiagų turinčių vaisių, uogų arba mėsos, žuvies. Esame įsitikinę, kad ateitis priklauso būtent tokioms natūralioms košėms“, – aiškina R. Stanislovaitis. 

Penktas mitas: „Saldi avižų košė yra ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalas“. Taip nėra. R. Bogušienės teigimu, nederėtų košę vertinti kaip desertą. „Jei pridedame į košę daug cukraus, tai ji tampa desertu, kuris neturėtų būti kasdienis mūsų patiekalas. Juolab, kad avižų košė turi natūraliai grūdų sudėtyje esančių cukrų ir savaime yra šiek tiek saldi. Bet koks pridėtinis cukrus – ar jis būtų rafinuotas, ar nerafinuotas – išderina natūralų skonio suvokimą, išderina visą imuninę sistemą. Cukrus yra aukštą glikeminį indeksą turintis produktas, kuris išbalansuoja cukraus lygį kraujyje. Klysta tie, kurie mano, kad valgyti daug cukraus nėra labai blogai. Iš tiesų valgant daug cukraus tampa nebeskanus jo neturintis sveikatai palankus maistas, organizmas nebegauna pakankamai vitaminų ir mineralinių medžiagų. Išderinus organizmo imuninę sistemą iš pradžių atsiranda nedideli sveikatos sutrikimai, o po to galima susirgti ir visai rimtomis ligomis“, – primena R. Bogušienė.


27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

25 kovo, 2025

Sveiki, stiprūs ir greitai augantys plaukai – daugelio moterų (ir ne tik)  siekiamybė. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, būtina derinti […]

25 kovo, 2025

Pastaraisiais metais maisto pramonėje labai išpopuliarėjo tokie terminai kaip „ekologiškas“ ir „tvarus“. Dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai. Nors auginant […]

12 kovo, 2025

Vokietijos žvalgybos agentūra BND surinko patikimų įrodymų, kad koronaviruso pandemija prasidėjo dėl nuotėkio iš laboratorijos Kinijos Vuhano mieste, teigiama trijuose […]

5 kovo, 2025

Prienų globos namuose įvyko pirmąjį kartą bendrosios praktikos slaugytojams (visų specializacijų), slaugytojų padėjėjams, socialiniams darbuotojams, individualios priežiūros darbuotojams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, […]

4 kovo, 2025

Klaipėdoje bus įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims. Kaip pranešė savivaldybė, socialinės infrastruktūros objektą numatyta įkurti Melnragėje.  Skelbiama, kad […]

2 kovo, 2025

Premjero Gintauto Palucko vadovaujama Vyriausybė savo kadencijos metu sieks susigrąžinti iš Lietuvos išvykusius bei šiuo metu neaktyvius sveikatos priežiūros specialistus, […]

28 vasario, 2025

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 2023 metų pavasarį per klaida buvo nutenkinti 2021 ir 2022 m. infekcinėmis ligomis […]

25 vasario, 2025

Ar pastebėjote, kaip juodasis šokoladas ar puodelis kakavos gali pagerinti nuotaiką net po sunkios dienos? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip antioksidantai, […]

20 vasario, 2025

Jau artimiausiu metu Europos Komisija turėtų pateikti svarstymui Ypatingos svarbos vaistų aktą (Critical Medicines Act). Jo poreikis kilo susidūrus su […]

14 vasario, 2025

Penktadienį Kaune oficialiai atidarytas naujas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės padalinys – Ortopedijos traumatologijos klinika. Anot Kauno ligoninės, naujosios […]

7 vasario, 2025

Kiaušidžių vėžys – tai viena pavojingiausių moterų onkologinių ligų, kuri ilgą laiką gali vystytis be jokių ryškių simptomų. Dėl to […]

1 vasario, 2025

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės laukia diagnostinis proveržis – jau greitai odos vėžį gydytojams nustatyti padės dirbtinis intelektas, mat artimiausiuose […]

29 sausio, 2025

Dantų implantacija – modernus ir efektyvus būdas atkurti prarastus dantis, leidžiantis džiaugtis ne tik gražia šypsena, bet ir pagerėjusia burnos […]

27 sausio, 2025

Pastarąją savaitę sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir koronavirusu ir toliau augo, o pusė šalies savivaldybių pasiekė […]

Regionų naujienos