Picos dienos statistika: lietuviai ištikimi 4 rūšių picoms
Picų mėgėjai šiandien mini Tarptautinę picos dieną. Italijoje sukurtas patiekalas greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje, ypač JAV. Picas bene labiau nei cepelinus pamėgo ir lietuviai, tačiau, kaip rodo picerijų duomenys, lietuviai joms yra neišrankūs. Beveik kas antras picerijų svečias renkasi vieną iš keturių populiariausių picų rūšių ir jas beveik visada papildomai gardina kečupu ar baltu padažu.
Didžiausias picerijų tinklas „Čili pica“ savo meniu siūlo 40 skirtingų picų, tačiau lietuviai dažniausiai renkasi keturių rūšių picas: Siciliečių, Kaprio, Kaimišką ir Čempionų. Picerijų tinklo surinkti duomenys rodo, kad jos sudaro 40 proc. visų picerijų tinkle suvalgytų picų. O mėgstamiausi lietuvių picų ingredientai – vištiena, kumpis, pievagrybiai, šoninė ir saliamis. Būtent su šiais ingredientais picas dažniausiai renkasi picerijų svečiai.
Pica be kečupo – ne pica?
Picų gimtinėje Italijoje, ko gero, jums niekas nepasiūlys prie picos kečupo ar balto majonezo padažo. Nė vienas italas kečupo ir neprašys. Tradiciškai picos gardinamos alyvuogių aliejumi. Juo su-tepti traškius picų papločius siūloma ir Lietuvos picerijose, tačiau lietuvių skoniui kur kas priimtinesnis pomidorų arba baltas padažas. Picerijų tinklo duomenimis, 9 iš 10 svečių prie picos paprašo atnešti ir kečupo.
„Matome, kad lietuviai vis labiau įvertina itališkos receptūros picas, net pusė klientų paprašo būtent storesnio ir traškesnio itališko papločio. Tradiciškai tokia pica turėtų būti pagardinama šlakeliu alyvuogių aliejus, tačiau jis Lietuvoje dar tik populiarėja. Beveik kiekvienas svečias paprašo padavėjos atnešti ir pomidorų ar balto padažo. Norime stiprinti itališkų picų kultūrą Lietuvoje, galbūt ateityje net svarstytume atsisakyti kečupo ir kitų padažų, tačiau kol kas, matome, kad jie dar labai dažnai pageidaujami ir itin populiarūs“, – teigia „Čili picos“ rinkodaros skyriaus direktorius Vytautas Romeika.
Populiariausios – didelės picos
Šeimynines picas, kurių papločio skersmuo siekia 50 cm, lietuviai užsako nedažnai. Išsukti tokio dydžio paplotį picų kepėjams tenka tik 1 iš 10.
Populiariausios – didelės picos. 68 proc. užsakomų picų būna 30 cm skersmens. Mažas picas renkasi tris kartus mažiau picerijų svečių – 22 proc.
Picerijų tinklo skaičiavimais, kasdien į picerijas užsuka apie 14 tūkst. gyventojų. Nors jie gali rinktis iš įvairių skirtingų patiekalų, picos yra populiariausios. Per metus visame „Čili Picos“ tinkle suvalgoma iki milijono įvairaus dydžio picų.