13 rugsėjo, 2023

Pietūs į biurą – privalumas, kuriuo naudojasi vis daugiau lietuvių: tarp populiariausių pasirinkimų karaliauja kebabai

Klausimą „kur pietauti?“ darbuotojai vis dažniau sprendžia užsisakydami maistą į biurus ir tokiu būdu neapribodami savo pasirinkimų keletu arčiausiai darbo vietos esančių maitinimo įstaigų. Tokią galimybę kaip privalumą savo darbuotojams vis dažniau suteikia ir darbdaviai, kuriems tai leidžia didinti darbovietės patrauklumą ir taupyti specialistų laiką. „Wolt“ duomenys rodo, kad maisto užsakymų į biurus skaičius Lietuvoje per metus reikšmingai išaugo, o darbuotojų pietų patiekalų preferencijos gerokai pasikeitė.

Salotas iškeitė į kebabus

Jei pernai Lietuvoje populiariausi į biurus užsakyti patiekalai buvo salotos su lašiša ir makaronais, ant grotelių keptas vištienos kepsnys ir Cezario salotos, tai šiemet ryškiai dominuoja kebabas lavaše. Toliau biurų darbuotojų mėgstamiausių patiekalų sąraše šiemet rikiuojasi Kijevo kotletas ir traški vištiena saldžiarūgščiame padaže. 

Kaip rodo užsakymų duomenys, darbuotojų maisto pasirinkimus veikia ir sezoniškumas. Pavyzdžiui, pavasario ir vasaros mėnesiais į Lietuvos biurų darbuotojų mėgstamiausių patiekalų gretas įsiveržė šaltibarščiai. Be to, vasarą, lyginant su šaltuoju sezonu, dvigubai išaugo ir gazuoto vandens užsakymai.

Darbuotojai Latvijoje taip pat vis dažniau dėl pietų nesuka galvos – maistą užsisako į biurus. Populiariausi latvių pasirinkimai – bandelės su šonine, dienos pietų pasiūlymas ir kebabas lėkštėje. Tuo tarpu estai išsiskiria polinkiu košėms – populiariausių užsakymų į Estijos biurus dvidešimtuke galima aptikti net trijų rūšių košes. Tai rodo, jog šios šalies, kurioje maisto pristatymo paslauga verslui naudojamasi daugiausiai, darbuotojai biuruose ne tik pietauja, bet ir pusryčiauja. Be to, estai į biurus užsisako itin daug pieno ir bananų, o pietums neatsisako lėkštės sriubos. Estijoje iš patiekalų tai yra populiariausias pasirinkimas.

Maisto užsakymas į biurus – darbuotojų vis labiau vertinamas privalumas

Lankstumas pietaujant darbuotojams daugelyje šalių tampa vis svarbesniu ir darbo aplinkos patrauklumą reikšmingai didinančiu veiksniu. Tai patvirtina ir pernai kompanijos „DoorDash“, kuriai priklauso „Wolt“, JAV atlikta daugiau nei 2 tūkst. darbuotojų įvairiuose veiklos sektoriuose apklausa. Jos duomenys rodo, kad darbdavio suteikiamas maistas darbuotojams yra tarp 3 labiausiai grįžti į biurus motyvuojančių privalumų. Jį paminėjo 38 proc. apklausos dalyvių. Už šią vertę darbuotojams svarbesni tik tokie faktoriai kaip darbdavio padengiami kelionės į darbą kaštai (42 proc.) ir galimybė praleisti daugiau laiko su kolegomis (45 proc.).

„Darbdaviai siekia didinti darbuotojų įsitraukimą ir pasitenkinimą darbu, o maisto užsakymas į biurus tampa vienu iš būdų tai padaryti. Ši tendencija yra vis ryškesnė ir Baltijos šalyse. Tai neturėtų stebinti, nes, kaip rodo tyrimai, darbdavio suteikiamas maitinimas yra vienas labiausiai darbuotojų vertinamų privalumų, motyvuojančių grįžti dirbti į biurus. Tačiau ne visos įmonės yra įsikūrusiosios verslo centruose, turinčiuose dienos pietų restoraną ar kavinę. Net jei biure veikia maitinimo įstaiga, darbuotojai dažniausiai nori didesnės pasirinkimo laisvės, neapsiriboti vieno restorano meniu. Maisto pristatymas į biurą šiuo požiūriu yra daugiau lankstumo suteikiantis sprendimas“, – sako laikinai einantis „Wolt Baltics“ generalinio direktoriaus pareigas Mantas Lomsargis.

Anot M. Lomsargio, „Wolt for Work“ paslauga vis dažniau naudojamasi ir aprūpinant biurą užkandžiais, ruošiantis įmonių renginiams, komandų formavimo veikloms, vakarėliams. Tą liudija užsakymų iš parduotuvių duomenys – kurjeriai-partneriai į biurus Lietuvoje šiemet pristatė nemažus kiekius bananų, sausainių, gaiviųjų gėrimų, pieno, spurgų, žaliųjų citrinų, užkandėlių su kumpiu ir varške bei špinatais ar netgi tokių egzotiškų vaisių kaip kvapioji pasiflora.


9 kovo, 2025

Automobilių padangos yra vienas svarbiausių transporto priemonės elementų, užtikrinančių saugumą ir komfortą kelionės metu. Šiandien vis daugiau vairuotojų renkasi padangas […]

7 kovo, 2025

Penktadienį Vilniuje prasideda pavasario pradžią simbolizuojanti, tris dienas truksianti Kaziuko mugė. Kaip skelbia mugės organizatoriai, šių metų mugės tema – […]

7 kovo, 2025

Per pastaruosius trejus metus Birštone augantis turistų srautas ir nuosekliai plėtojama apgyvendinimo, sveikatinimo bei kita turizmo infrastruktūra atnešė džiugių permainų […]

6 kovo, 2025

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį dar kartą sumažino palūkanų normas, kad paskatintų sunkumų kamuojamą euro zoną, tačiau leido suprasti, kad […]

EPA-ELTA nuotr.
6 kovo, 2025

1990-ųjų pradžioje buvau jaunas Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistas pagrindiniame politikos formavimo departamente. Tuo metu vykdavau į TVF misijas Bulgarijoje, […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

2 kovo, 2025

Vizitinė kortelė – tai daugiau nei tik kontaktinė informacija ant popieriaus. Ji yra pirmasis įspūdis apie jus ir jūsų verslą, […]

28 vasario, 2025

 Gyventojams, dėl pernai vasarą kilusios elektros neturėjusiems ilgiau nei 72 valandas, tinklus prižiūrintis „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) jau išmokėjo beveik […]

26 vasario, 2025

Vasario 25 d. trečiajame integraciniame futbolo turnyre „Visi esame lygūs“ jėgas išmėgino Socialinių paslaugų skyriaus, „Automatikos biuro“, „GOBall“, FC „Hegelmann“, […]

26 vasario, 2025

Pirmąjį metų mėnesį bendras krovos kiekis Klaipėdos uoste, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, augo 5 proc. Anot uosto, daugiausia […]

25 vasario, 2025

Darbo užmokesčio atotrūkis tarp vyrų ir moterų Lietuvoje 2024 m. siekė 13 proc., teigia „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus […]

25 vasario, 2025

Internetinių svetainių kūrimo platforma „Wix“ Lietuvoje Vilniuje steigia naują dizaino centrą „Vilnius Design Studio“.  Kaip rašoma pranešime, naujasis Vilniaus dizaino […]

25 vasario, 2025

Renkantis tinkamas padangas automobiliui, svarbu atsižvelgti ne tik į jų dydį ir sezoniškumą, bet ir į gamintoją. Skirtingi gamintojai siūlo […]

24 vasario, 2025

Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims kiek daugiau nei prieš dvi savaites prisijungus prie Vakarų tinklų, Vilkaviškio rajone pirmadienį pradėtos demontuoti […]

24 vasario, 2025

Tradicinė kultūros paveldo šventė ,,Trauk stintelę“ garsi ne tik Ignalinos krašte, ji pritraukia svečių iš visos Lietuvos. Vasario 22–ąją gausybė […]

Leonardas Marcinkevičius
21 vasario, 2025

Pirmajame Vyriausybės inicijuotos Maisto tarybos posėdyje be procedūrinių diskusijų, suskubta analizuoti maisto tiekimo grandinę. Prieš užsiimant kaštų ar konkrečių prekių […]

21 vasario, 2025

Penktadienį, prieš pirmąjį naujai sukurtos Maisto tarybos posėdį, jai vadovaujantis žemės ūkio ministras Ignas Hofmanas teigia, kad siekiant rasti greito […]

Kurtuvėnų žirgynas. 2023 m. L. Bimbirienės nuotr.
20 vasario, 2025

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) ketvirtadienį pranešus, kad atsistatydina abu jos deleguoti „Lietuvos žirgyno“ valdybos nariai, šios pirmininkas Juozas Rimkevičius Eltai […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

Regionų naujienos