10 liepos, 2017

Piknikų sezonui įsibėgėjant: kaip tinkamai laikyti duoną?

Vasara – tai piknikų ir sumuštinių sezonas, tačiau maisto laikymui netinkamos oro sąlygos – drėgmė, šiluma, saulės kaitra – dažnai sugadina jų kokybę. Neteisingai pakuojant ir gaminant sumuštinius duona sudrėksta, todėl sumuštiniai praranda savo išvaizdą ir skonį. Kepyklos  gamybos vadovas Tadas Aleknavičius pataria, kaip teisingai laikyti ir rinktis duoną, kad atvėrę pikniko krepšį išvengtumėte nemalonumų.

Pasirinkite geriausią duonos rūšį

Pirmasis ir svarbiausias sumuštinio ingredientas – duona, todėl, anot T. Aleknavičiaus, būtent nuo jos pasirinkimo priklausys, kiek ilgai sumuštinis išlaikys savo formą, išliks tvirtas ir nepraras savo skonio.

„Jeigu jums nepatinka, kai sumuštinių duona ištyžta ir peršlampa, rinkitės kietesnę duonos rūšį, pavyzdžiui, ruginę duoną arba porcijines duoneles, kurios dėl savo formos puikiai apsaugos bet kokius ingredientus, įdedamus į duonelių vidų. Jeigu vis tik mėgstate įprastą pjaustytą batoną, prieš ruošdami sumuštinį, galite jį šiek tiek paskrudinti, kad išgarintumėte dalį drėgmės. Net ir trumpas duonos paskrudinimas sukuria traškesnę plutelę, kuri neleidžia kitų ingredientų drėgmei prasiskverbti ir taip sumuštinis ilgiau išlaiko savo formą ir skonį“, – teigia T. Aleknavičius. 

Vietoje paprastos duonos taip pat galite rinktis traškias džiovintos duonos alternatyvas – jos pritaikytos iškyloms ir yra atsparesnės drėgmei, lėčiau genda.

Sandariai įpakuokite sumuštinius

Ne mažiau svarbus duonos laikymo aspektas – tinkamas supakavimas. Pakuodami savo sumuštinius įsitikinkite, kad jūsų pikniko krepšyje jie atsidurs pačiame viršuje ir nebus suspausti. Ta pati taisyklė galioja ir duonos kepalams. Nuo suspaudimo išgelbės ir plastikinė arba stiklinė dėžutė, kurioje laikomi sumuštiniai išsaugos savo formą. Tačiau T. Aleknavičius pataria sumuštinių įpakavimui nesirinkti dažnai tokiais atvejais naudojamos folijos.

„Sumuštiniai arba duonos riekelės, įvynioti į foliją ar vienkartinį plastikinį maišelį, greitai sudrėksta ir praranda savo skonį. Geriau sumuštinius ar duonos riekeles pakuoti į kepimo popierių ar sumuštinių popierinius maišelius – jie leis duonai „kvėpuoti“, tad ši ne taip greitai suminkštės“, – pataria kepyklos atstovas.

Dar geresnis būdas apsaugoti duonos skonį – sumuštinių neruošti namuose, o visus ingredientus ir duoną supakuoti atskirai, o sumuštinį pasigaminti tik prieš pat ruošiantis valgyti.

Saugokite duoną nuo pelėsio

T. Aleknavičius teigia, kad ruošiantis į pikniką gamtoje svarbu pagalvoti apie vasarą itin aktualią problemą – duonos pelėsį. Gamtoje nėra galimybės laikyti duoną tinkamose sąlygose ir temperatūroje – didesnė drėgmė ir karštis gali lemti greitesnį duonos pelijimo procesą, kuris neišgelbės net skaniausio ir geriausiai paruošto sumuštinio.

Anot gamybos vadovo, ruošiantis ilgesnėms kelionėms ar piknikams gamtoje, dauguma duona apsirūpina iš anksto. Vis dėlto T. Aleknavičius pataria, kad geriau reikėtų rinktis duoną mažesnėse pakuotėse ir suvartoti ją per vieną-dvi dienas.

„Jeigu vis dėlto tenka apsirūpinti duonos atsargomis iš anksto, galite ją laikyti šaldytuve, šaldiklyje ar šaltkrepšyje. Tačiau tokiomis sąlygomis duona gali prarasti savo įprastą skonį bei kvapą. Norint „grąžinti“ duonos traškumą ir aromatą, prieš vartojant riekeles galima paskrudinti orkaitėje ar skrudintuve, o šių sąlygų neturint – pakaitinti ant griliaus“, – pataria T. Aleknavičius.

Gamybos vadovas teigia, kad vasarą labai svarbu atkreipti dėmesį ir į duonos laikymo sąlygas. Būdami gamtoje duoną laikykite drėgmei atspariame maišelyje arba suvyniokite ją į sausą ir švarų rankšluostį bei laikykite vėsioje vietoje. Jokiu būdu nelaikykite vietose, kur duona galėtų gauti tiesioginių saulės spindulių.

„Jei netyčia suvalgėte supelijusios duonos gabaliuką – neišsigąskite, mažas kiekis žmogaus organizmui nepakenks, tačiau geriau laikytis šių patarimų ir pelėsio išvengti. Juk vasara – pats geriausias laikas mėgautis pramogomis gamtoje, tad kuo geriau pasiruošite namuose – tuo linksmiau praleisite laiką“, – rekomenduoja T. Aleknavičius.


24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

Regionų naujienos