Prieš ir po: kaip be dizainerių pagalbos pačiam atnaujinti seną virtuvę
Virtuvės erdvė neretai vadinama namų širdimi: joje dažniausiai prasideda ir baigiasi diena, gimsta kulinariniai šedevrai, čia yra šeimos susitikimų bei pokalbių vieta. Todėl įsirengti šią zoną daugelis nori patogiai, praktiškai, funkcionaliai ir, žinoma, estetiškai. Tačiau virtuvės projektavimas kartais gali tapti tikru iššūkiu, kuris pareikalauja specifinių žinių, laiko, įdirbio ir finansų. Kaip be interjero dizainerio ir individualaus projekto galima išvengti šių sunkumų ir be rūpesčių džiaugtis virtuve? Praktiškais virtuvės įrengimo patarimais dalinasi dizainerė Jūratė Sventickienė.
Svarbiausia – auksinis trikampis
Jau du dešimtmečius jaukius klientų namus kuriančio didžiausio baldų salonų tinklo Lietuvoje „Gintaro baldai“ dizainerė J. Sventickienė sako, kad nusprendusiems atnaujinti savo virtuvę svarbiausia vadovautis auksine trikampio taisykle. Ją pritaikę ne tik, kad mažiau pavargsite gamindami, bet ir sugaišite tam mažiau laiko.
„Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus – plautuvę, viryklę ir šaldytuvą. Ergonomiškai suprojektuotas virtuvės trikampis turi jungti visas šias tris zonas, o šie buitiniai prietaisai ir zonos šalia jų turi būti išdėstytos patogiais atstumais viena nuo kitos. Jei atstumas tarp šių zonų bus per didelis, tuomet gaišite laiką vaikščiodami, jei per mažas – jausitės suvaržyti erdvėje. Todėl optimaliausias atstumas tarp trikampio dalių yra apie 1-3 metrai“, – patarimais dalinasi J. Sventickienė.
Dizainerė taip pat pabrėžia, kad judėjimui virtuvės trikampio zonoje neturėtų trukdyti įvairios kliūtys, kaip pavyzdžiui, kėdės ar kiti baldai. Toliau atnaujinant šią zoną, dizainerė pataria susitelkti į patogumo ir praktiškumo klausimus. Šiuo etapu, pasak J. Sventickienės, svarbu tinkamai pasirinkti baldus.
„Jei virtuvė yra sujungta su kambariu, pastarosios baldus verta rinktis panašius į esančius svetainėje, taip bus išlaikyta vienoda erdvės stilistika. Taip pat patarčiau rinktis kuo uždaresnį baldų korpusą, nes jį lengviau valyti. Čia nebus matomi ir jokie prieskonių indeliai, samčiai, kiti indai bei prietaisai, kuriuos galbūt norėtųsi paslėpti. Tačiau jei atnaujinama virtuvė yra atskiroje patalpoje, daugiau dėmesio galima skirti patogumui ir praktiškumui, o tik tada – dizainui. Mūsų salonuose yra dedikuoti virtuvės baldų dizaineriai-konsultantai, galintys patarti šiais klausimais ir padėti įsirengti virtuvės zoną be interjero dizainerio ir individualaus projekto“, – pasakoja ekspertė.
Praverčia ir racionalumas
Pasak J. Sventickienės, Lietuvoje jau kelerius metus virtuvėse dominuoja medžio raštų ir spalvų apdailos, kurios dažniausiai derinamos su baltais, pilkais ar kitais panašiais atspalviais. Dizainerė pabrėžia, kad virtuvėje nėra nereikšmingų detalių – šioje erdvėje svarbus tiek rankenėlių baldams pasirinkimas, tiek ateities poreikių planavimas.
„Virtuvėje viskas turėtų derėti ir sudaryti bendrą nuoseklią visumą. Todėl, pavyzdžiui, baldų rankenėles verta derinti prie esamo stiliaus, raštų, spalvų, dizaino. Antraip netgi jos gali sugadinti kruopščiai išpuoselėtą interjerą. Kitas svarbus aspektas – apgalvojimas, kur bus laikomi įvairūs daiktai, produktai. Kur numatoma sudėti duoną, stalo įrankius, pjaustymo lenteles ar peilius, kitus įrankius ir maisto produktus. Taigi baldų projektavimas yra ne tik išorės, bet ir vidaus planavimas“, – atkreipia dėmesį dizainerė.
Todėl, J. Sventickienės teigimu, reiktų apgalvoti kiekvienos spintelės ar stalčiaus paskirtį, o įrengiant virtuvę tikrai neverta taupyti savo patogumo ir laiko sąskaita.
„Pavyzdžiui, viena iš tokių klaidų – kai vietoje spintelių su stalčiais įrengiamos lentynos, kas neretai yra labai nepatogu laikyti tokiems daiktams, kaip puodai. Stalčiuose patogiai susidėti daiktus ir palaikyti tvarką yra daug lengviau nei spintelėse“, – pastebi salono „Gintaro baldai“ dizainerė.
Todėl, anot J. Sventickienės, įsirenginėjant virtuvę, o ypač – tai darant pirmąkart be ankstesnės patirties, visada pravartu ir labai naudinga susidaryti pliusų bei minusų sąrašą, remiantis savo ankstesne patirtimi.
„Tarkime – būsto šeimininkai yra žemo ūgio, tai tokiu atveju reikėtų ir žemesnių spintelių arba priešingai – aukštesnių nei standartas. Galbūt tamsiu paros metu virtuvė yra dažnai naudojama? Tuomet praverstų apšvietimas po spintelėmis. Prie to paties sąrašo pridėčiau ir buitinės technikos poreikius. Pastarieji gali ne tik padėti sutaupyti pinigų, bet ir atrasti daugiau vietos maisto gamybai bei kitiems buitiniams prietaisams. Jei daugiau gaminama orkaitėje, galbūt verta pasvarstyti apie mažesnę kaitlentę. O gal jūs apsiperkate kiekvieną dieną, tada tokiu atveju didelis šaldytuvas gali būti nereikalingas. Kiekvienu atveju praverčia racionalus planavimas. Todėl rekomenduočiau įvertini savo poreikius, galimybes ir kurti tokią virtuvę, kuri būtų patogiausia jums patiems“, – reziumuoja dizainerė.
Daugiau: Voke 3