2 vasario, 2018
Dovilė Joneliūnienė

Profesoriai atskleidžia, kuo skiriasi ekologiški riešutai ir sėklos nuo neekologiškų

Skanu, maistinga, patogu – riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius dažnai renkamės ne tik kaip vertingą užkandį, bet ir norėdami pagrindiniams patiekalams suteikti turtingesnį skonį. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo šios gamtos dovanos skiriasi nuo ekologiškų? Pagrindinius skirtumus pateikia VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof. Rimantas Stukas ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis.

Pasauliniai tyrimai ir profesoriai atskleidžia įdomius faktus apie ekologiškus, arba kitaip – organiškus maisto produktus.

Daugiau vitaminų

Ar žinojote, kad būtent riešutų apvalkale slypi antioksidantai (fenoliai, flavonoidai, polifenoliai)? ,,Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalo“ (en. Journal of Agricultural and Food Chemistry”) tyrimai parodė, kad porcijoje migdolų yra panašus kiekis polifenolių kaip ir puodelyje virtų brokolių. Tačiau tam, kad gautume didžiausią naudą, verta rinktis ekologiškus riešutus, kurių apvalkale yra išlikusios visos naudingosios medžiagos, o patys riešutai būtų neapdoroti ir be cheminių medžiagų.

,,Pasaulinio gijimo centro“  dr. Edward Group teigia, kad ekologiškų vaisių ir daržovių sudėtyje yra 27 proc. daugiau vitamino C, 21.1 proc. daugiau geležies, 29.3 daugiau magnio, 13,6 proc. daugiau fosforo, 18 proc. daugiau polifenolių.

Be nervų sistemą veikiančių pesticidų

Dr. Edward Group įsitikinęs, kad ekologiški produktai žymiai sveikesni, nes juose nerasime GMO (genetiškai modifikuotų organizmų), cheminių trąšų, konservantų ir pesticidų, galinčių paveikti mūsų sveikatą, nervinę sistemą.

Jo poziciją sustiprina Harvardo Čano mokyklos Aplinkos sveikatos profesorius Filipas Grandjean, kuris teigia, kad trys JAV atliktų tyrimų mokslininkai nustatė, kad pesticidai kenkia vaikų smegenims. Dėl šios priežasties produktų su pesticidais turi vengti ne tik vaikai, bet ir besilaukiančios moterys.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ekologiški riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai ar kiti produktai nuo neekologiškų skiriasi ne tik apdorojimo būdu. Pasak prof. R. Stuko, ar produktas ekologiškas, nulemia auginimo sąlygos ir medžiagos, kurios gali būti randamos tos grupės produktuose. Jei produktas ekologiškas, jame negali būti jokių teršalų pesticidų, sunkiųjų metalų, radioaktyvaus užteršumo, nitratų pertekliaus bei sintetinių maisto priedų. Ekologiškas maistas užauginamas ekologiniame ūkyje, kuris privalo būti sertifikuotas kaip ekologiškas.

,,Kalbant apie ekologišką maistą svarbu pabrėžti, kad jame nerasime jokių kenksmingų medžiagų. Valgydami tokį produktą, pastebėsime, kad išryškėja ir natūralus jo skonis. Reikia pažymėti, kad sveikatos požiūriu, ekologiški riešutai, sėklos ar džiovinti vaisiai turi daugiau privalumų negu neekologiški. Ypač, jei riešutus valgo vaikai, kuriuos norime apsaugoti nuo chemikalų bei alergiški žmonės. Būna atvejų, kad žmonės mano, jog yra alergiški riešutams, tačiau ekologiškų riešutų pamato, kad alergijos požymių nėra“,  sako R. Stukas.

Biologiškai natūralūs

Prof. Prano Viškelio teigimu, teigimu, didžiausias skirtumas tas, kad neekologiški produktai gali būti sulfituojami (su konservantais), o ekologiški tikrai nebus taip apdoroti. Tai didžiausias privalumas tiems, kurie nori valgyti natūralų ir sveikesnį maistą. ,,Riešutai chemiškai neapdorojami, jų spalva nekinta. Tiek ekologiški, tiek neekologiški, jie ypač naudingi dėl juose esančių riebalų rūgščių.  Džiovinant uogas, vaisius, gali būti naudojamos papildomos medžiagos, kad būtų ryškesnė spalva. Tačiau reikia pabrėžti, kad bet kokiu atveju, džiovintos uogos biologiškai yra be galo vertingos, jose gausu vitamino C, antioksidantų, flavonoidų, ir kitų medžiagų. Tik nepamirškime, kad naudingų medžiagų koncentracija džiovintose uogose ir vaisiuose žymiai didesnė nei šviežiuose. Jei suvalgysime šimtą gramų razinų, toks kiekis atstos kilogramą vynuogių“, teigia P. Viškelis.

Tausojantys aplinką

R. Stukas įsitikinęs – kuo daugiau bus auginama ekologiškų produktų, tuo mažiau bus teršiama aplinka. Natūraliai net neekologiški produktai gali tapti geresnės kokybės, jei tausosime aplinką. ,,Ekologiškų produktų gamybos idėja turi platesnę reikšmę – tiek aplinkos tausojimo, tiek rūpinimosi savo sveikata“, sako R. Stukas.

Kurie riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai naudingiausi?

Tiek riešutai, tiek džiovinti vaisiai ar sėklos pasižymi naudingomis savybėmis, kurios išlieka tiek ekologiškuose, tiek neekologiškuose produktuose. Kuriuos ir kodėl verta rinktis?

Migdoluose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gali padėti sumažinti širdies ligų riziką. Be to, šie riešutai yra galingi antioksidantai, turtingi vitaminu E.

Anakardžiai – puikus geležies, magnio ir cinko šaltinis. Šie mikroelementai svarbūs imuninei sistemai ir geram regėjimui, todėl tai puikus užkandis ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Graikiniuose riešutuose gausu antioksidantų, padedančių apsaugoti organizmą nuo priešlaikinio senėjimo, širdies ligų.

Lazdyno riešutuose yra daug baltymų ir sveikų riebalų. Todėl šie riešutai puikiai tinka vegetarams, veganams bei sportuojantiems žmonėms. Vitaminas B, esantis lazdyno riešutuose atlieka svarbus geram virškinimui.

Džiovinti vaisiai taip pat ne tik gardūs, bet ir naudingi: razinose gausu kalio, kuris svarbus hipertenzijos, mėšlungio, širdies sutrikimų prevencijai. Džiovinti abrikosai kupini vitaminų A, C kurie svarbūs mūsų regėjimui, grožiui bei imuninei sistemai, virškinimui.

Saulėgrąžų sėklos – vitamino E, antioksidantų, karotino šaltinis, cinko, vario, geležies ir vitamino B šaltinis. Valgydami moliūgų sėklas organizmą praturtinsime baltymais, geležimi, kalciu, selenu, vitaminu B. Sezamų sėklos naudingos dėl jose esančio kalcio, vario, cinko, skaidulų, tamino, vitamino B6.

Šių sveikų užkandžių įvairovė išties didelė. Ir kaip teigia pašnekovai, jei norime gyventi sveikai, verta rinktis ekologiškus, natūraliai skoningus maisto produktus.


30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

10 sausio, 2025

Virtualių pramogų technologijos sparčiai tobulėja, o tai skatina diskusijas apie jų poveikį tradicinėms laisvalaikio formoms. Šiuolaikinės galimybės leidžia patirti unikalių […]

10 sausio, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia tarptautinį atvirą architektūrinių idėjų konkursą „Molainių filtracijos laukų ir šalia esančių teritorijų konversija, pritaikant daugiatiksliam naudojimui“. […]

10 sausio, 2025

Regionų jaunimo įtraukimas į skaitmeninių pramogų kūrimą tampa vis aktualesnis. Skaitmeninių technologijų plėtra suteikia galimybę kiekvienam jaunuoliui dalyvauti šioje srityje, […]

8 sausio, 2025

Po mokinių atostogų tiesiai į futbolo aikštelę – mokiniai su didžiausiu noru metus pradėjo futbolo turnyru. Sausio 7 dieną Kauno […]

31 gruodžio, 2024

Per 20 metų laikotarpį iš ES fondų į Lietuvą buvo investuota daugiau kaip 16 mlrd. Eur, kurie padėjo plėtoti bene […]

30 gruodžio, 2024

Metams skaičiuojant paskutines minutes, Lietuvą pasiekė džiugi žinia iš Italijos – ūkis „Sūrio kelias“ sėkmingai perėjo visas vertinimo procedūras ir […]

27 gruodžio, 2024

Šiemet Naujųjų metų naktį vilniečių ir sostinės svečių laukia spalvinga vaizdo projekcijų instaliacija ir lazerių šou. Šis tradicija tapęs reginys […]

25 gruodžio, 2024

Šiemet visus į šventinę „Besmegenių vestuvių“ programą kviečiantis žiemos festivalis Pakruojo dvare visai netikėtai tapo ir tikrų tuoktuvių masine aikštele. […]

S. Žiūros nuotr.
23 gruodžio, 2024

Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų […]

20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

19 gruodžio, 2024

Kiekvienais metais šv. Kalėdos atneša ne tik šventinį laukimą, bet ir kvietimą dalintis šiluma, bendryste bei kūrybingumu. Šiais metais Kalvarijos […]