Punios bandos ir razavi blynai – vieni geriausių Lietuvoje

Alytaus rajone bulvinių bandų ir razavų blynų kepimas – tarp 10-ties geriausių gastronominių projektų Lietuvoje. Punioje vykdomas edukacines programas įvertino konkurso „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“ organizatoriai, kurį vykdo Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos.
Paraišką konkursui parengė ir pateikė Alytaus turizmo informacijos centras, bendradarbiaudamas su Punios kaimo VO „Punios ainiai“ nare Ona Kizeliene ir asociacijos „Panemunės dzūkai“ pirmininku Gintautu Laukaičiu.
Alytaus rajone Panemunės dzūko pirkią, kurioje vyksta edukaciniai užsiėmimai, įrengė Punios kaimo visuomeninė organizacija „Punios ainiai“. Šios organizacijos narė, sertifikuotų tautinio paveldo tradicinių produktų amatininkė Ona Kizelienė vykdo edukacines kulinarinio paveldo programas „Dzūkiškų bulvinių bandų kepimas“ ir „Razavų blynų kepimas“. Edukacinių užsiėmimų dalyviai turi galimybę patys pagaminti bulvines bandas ant kopūsto lapų, pavilgą ir darycinį ar išsikepti razavų blynų. Kol kepa dzūkiškos bandos ar razavi blynai, edukacinės programos dalyviai lydimi vietinio gido kviečiami pasivaikščioti po Punią, užkopti į Punios piliakalnį, išgirsti Punios istoriją ir legendas.
Alytaus turizmo informacijos centras lankytojams Punią pristato kaip vieną iš įdomiausių vietovių Alytaus rajone. Punia įtraukta ir į kelionių organizatorių organizuojamas keliones po Dzūkiją.
Geriausio gastronomijos projekto rinkimus įgyvendina Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos vykdydamas 2015 m. EDEN projektą „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“. Yra vertinamos turizmo traukos vietovės, kurios sėkmingai teikia kompleksines gastronominio turizmo paslaugas, t. y. gamina unikalius kulinarinius produktus, organizuoja gastronominius festivalius ir kulinarinio paveldo pristatymus, edukacines programas, gurmanų ir maisto kelius ir maršrutus, maisto ir derliaus šventes. Dalyvauti konkurse gali netradicinė, mažai arba labai mažai turistų lankoma vietovė, veikianti arba teikianti gastronominio turizmo paslaugas mažiausiai dvejus metus iki paraiškos pateikimo datos ir atitinkanti kitus reikalavimus.
Praėję atrankinį etapą šiuo metu dėl geriausiojo titulo rungiasi 10 gastronominių projektų iš skirtingų Lietuvos regionų.