Pyragus gamino, nesilaikydami higienos ir maisto saugos reikalavimų

Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, nustatę grubių pažeidimų, laikinai sustabdė Algirdo Žemaičio duonos ir pyrago gamybos įmonę (Saulės g. 40, Marijampolėje).
Patikrinimo metu nustatyta, kad gamybinių patalpų grindys – nešvarios, ant jų laikomi miltai, neregistruoti savikontrolės žurnale. Greitai gendančių produktų savikontrolės ir svarbiųjų valdymo taškų savikontrolės žurnalai taip pat nepildomi.
Žali kiaušiniai nebuvo plaunami, be to, laikomi šalia pagamintos duonos. Varškės įdaras (apie 3 kg) patikrinimo metu buvo kambario temperatūroje. Ne visiems konditerijos gaminiams yra patvirtintos receptūros ir technologiniai aprašymai.
VMVT inspektoriai nustatė ir ženklinimo pažeidimų. „Moliūgų“ pyrago sudedamosios dalys nurodomos ne mažėjančia tvarka, gaminio „Meduolis su varške“ sudedamųjų dalių sąraše nenurodytas varškės kiekis procentais, etiketėse neparyškintos ar kitaip neišskirtos alergenų turinčios konditerijos gaminių sudedamosios dalys.
Algirdo Žemaičio duonos ir pyrago gamybos įmonei bus vėl leista dirbti, tik pašalinus visus trūkumus. Be to, ji priskirta padidintos rizikos įmonių grupei ir bus tikrinama 2 kartus per metus.
VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė primena konditerijos įmonių savininkams, kad vasarą itin svarbu atkreipti dėmesį, ar darbuotojai tikrai laikosi visų higienos ir maisto saugos reikalavimų. „Įdarai, kremai ir apdailos pusgaminiai turi būti ruošiami tam skirtoje vietoje, kad kiek įmanoma išvengti jų kryžminio užteršimo mikroorganizmais. Greitai gendantys produktai (įdarai, kremai, grietinėlė, varškė ir kt.) turi būti laikomi šaldymo patalpoje ar įrenginyje. Siekiant išvengti kryžminės taršos, tuščios pakuotės, baigus gaminti, turi būti tuoj pat išnešamos iš gaminimo vietos“, – pabrėžia V.Jarošienė.