Sėklinių bulvių kokybė – labai gera

Nors pasaulyje nėra tokios bulvių veislės, kuri būtų visiškai apsaugota nuo virusų ir kenkėjų, tyrimų rezultatai rodo, kad šį pavasarį Lietuvos rinkai pateiktos kokybiškos sėklinės bulvės.
Sėklinėms bulvėms – griežtesni reikalavimai
Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (VATŽŪM) Fitosanitarinių tyrimų laboratorijoje (skyriuje) baigti kokybinių virusų nustatymo tyrimai sertifikuotos kategorijos Sąjungos A ir B klasių sėklinėse bulvėse.
Tyrimai, kurių tikslas – nustatyti, ar sėklinės bulvės neužkrėstos virusine infekcija, buvo atnaujinti po trejų metų pertraukos, atsižvelgiant į rinkai tiekiamoms sėklinėms bulvėms keliamus naujus privalomuosius reikalavimus, įsigaliojusius Lietuvoje nuo šių metų sausio 1 d. Juose numatyta, kad sertifikuotos kategorijos Sąjungos A ir B klasės sėklinės bulvės turi būti tiriamos, ar jos nėra užkrėstos bulvių Y virusu (PVY) ir bulvių lapų susisukimo virusu (PLRV), kurie pažeidžia augalo lapus ir sulėtina jo augimą bei daro neigiamą įtaką derliui.
Sertifikuotos kategorijos Sąjungos A klasės sėklinių bulvių užkrėstumas šiais virusais negali viršyti 8 proc., o Sąjungos B klasės – 10 proc. Superelitinėms Sąjungos PBTC klasės ir Sąjungos PB klasės sėklinėms bulvėms reikalavimai kokybiniams bulvių virusų tyrimams nepasikeitė.
Ligų pažeistos bulvės – prastesnio skonio
Augalų virusų infekcijos pažeistas augalas suserga visam vegetacijos periodui, o vegetatyviniu būdu besidauginančiuose augaluose virusai keliauja iš kartos į kartą. Pažeistuose augaluose jie sukelia anomalinius reiškinius – ant augalų lapų atsiranda mozaikiškai išsidėsčiusių dėmių, dryžių, lapai deformuojasi, raukšlėjasi, susisuka ar apskritai apmiršta, dėl to sutrinka visas augalo augimo ciklas ir prastėja derlius bei kokybė.
Sergančių bulvių maistinė gumbų vertė taip pat blogėja, prastėja jų kokybiniai ir technologiniai rodikliai. Pažeistuose gumbuose sausųjų medžiagų sumažėja nuo 0,2 iki 1,5 proc., krakmolo – 0,5–3 proc., vitamino C – 1,5–7 proc., tačiau padidėja cukraus ir amidų kiekis, todėl suprastėja bulvių skonis.
Lietuvos rinkoje – kokybiškos sėklinės bulvės
2015 metų pabaigoje į Fitosanitarinių tyrimų laboratoriją kokybinių virusų nustatymo tyrimams buvo pristatytos 37-ios praėjusių metų sėklinių bulvių derliaus įvairių veislių sertifikuotos kategorijos Sąjungos A ir B klasių sėklinių bulvių siuntos (ʻVinetaʼ, ʻConcordiaʼ, ʻOmegaʼ, ʻJellyʼ, ʻOsiraʼ ir kt.), iš viso 96 mėginiai iš 5 VATŽŪM regioninių skyrių (Klaipėdos, Panevėžio, Marijampolės, Šiaulių ir Telšių) bei 8 superelitinių Sąjungos PBTC ir PB klasių sėklinės bulvės iš Vilniaus regioninio skyriaus.
Ištyrus 23 sertifikuotos kategorijos Sąjungos A klasės bulvių mėginių siuntas, 8 siuntose nustatyta virusinė infekcija: 7 siuntose patvirtintas bulvių Y (PVY) virusas, o 1 siuntoje – bulvių lapų susisukimo (PLRV) virusas. Ištyrus 14 sertifikuotos kategorijos Sąjungos B klasės bulvių siuntų, dviejose iš jų nustatytas bulvių Y (PVY) virusas. Tačiau nė viename iš ištirtų sertifikuotos kategorijos Sąjungos A ir B klasių mėginių neperžengta leistina užkrėtimo riba: didžiausias užfiksuotas užkrėtimas bulvių Y (PVY) virusu – 7,5 proc. sertifikuotos kategorijos Sąjungos A klasės bulvių mėginiuose ir 1 proc. – sertifikuotos kategorijos Sąjungos B klasės bulvių mėginiuose; didžiausias užfiksuotas užkrėtimas bulvių lapų susisukimo (PLRV) virusu – 2,5 proc. sertifikuotos kategorijos Sąjungos A klasės bulvių mėginiuose, o sertifikuotos kategorijos Sąjungos B klasės bulvių mėginiuose šio viruso nenustatyta.
VATŽŪM informuoja, kad atliktų tyrimų rezultatai parodė, jog sėklinių bulvių kokybė yra labai gera. Sertifikuotos kategorijos sėklinių bulvių pirkėjai gali būti ramūs – šiais metais rinkai pateiktos kokybiškos, sertifikuotos kategorijos Sąjungos A ir B klasių sėklinės bulvės.