Sekminės Bardiškiuose

Gegužės 24 d. Bardiškiuose jau septintąjį kartą švęstos Sekminės. Šventė neapsiėjo ir be svečių: Bardiškių kultūros namų folkloro ansamblio „Beržutėlis“ nariai pasitiko saviveiklininkus iš Triškonių, Pašvitinio, kaimynus iš Mikoliškio.
Šventėje prisiminti Sekminių papročiai ir tradicijos, piemėliai vainikavo Leonoros Vaičiulienės karvę, o sugrįžę visų atvykusių kaimų gaspadinių paprašė vaišių piemenėlių baliui, kuris neapsiėjo ir be kiaušinienės.
Šventės metu išmone verdant virtinius varžėsi ne tik bardišketės, bet Triškonių, Pašvitinio bei Mikoliškio gaspadinės, išvirusios virtinių su mėlynių, juodųjų serbentų, braškių, varškės su aguonomis, kumpio, lašinukų, grybų, bulvių ir varškės, plaučiukų ir net kepenėlių įdarais. Buvo ir virtinukų, pagamintų iš „prastų“ miltų, su lašinukų įdaru ir vadinamųjų „cementinių“- su tarkuotų bulvių įdaru. Taip pat garintų, pagardintų padažu su krienais ir ciberžole. Esant tokiai virtinių įvairovei, komisijai buvo labai sunku išrinkti skaniausio virtinuko titulo ir pereinamojo prizo – tautodailininko Egidijaus Impolio sukurto medinio kiaurasamčio – vertą gaspadinę.
Galų gale nuspręsta pirmąją vietą ir pagrindinį prizą paskirti ne vienai, o dviem gaspadinėms iš Bardiškių: Laimai Sapijanienei už virtinius su lašinukų, kumpio ir aguonų įdaru ir jos dukrai Indrai Livanienei, kuri išmone ir sugebėjimu virti virtinius neatsiliko nuo savo mamos.
Susirinkusius smagiomis melodijomis sveikino Ūdekų „Lakštutės“, Pašvitinio ir Triškonių dainininkai.