8 birželio, 2017
Violeta Grigaliūnaitė / "15min.lt"

Šimtus avių ir ožkų auginantys ūkininkai: šie sūriai vis populiaresni

Molėtų rajone šalia Inturkės kaimo įsikūręs Giedriaus ir Birutės Prakapavičių ūkis traukia akį. Laukuose ganosi šimtai avių ir ožkų, o šeimininkai iš jų pieno spaudžia skaniausius sūrius, gamina jogurtus. Kaip sako Giedrius Prakapavičius, šiuo metu mėsinių avių ir ožkų jie nebelaiko, nes keleri metai skerdykloje jį paveikė – dabar vyras mėsos net pats nebevalgo.

„Žmogus, kuris nori ką nors daryti, tą ir daro, jeigu nenori – tai ir nedaro“, – paklaustas, kaip prasidėjo jų ūkio istorija, pečiais gūžteli Giedrius. O žmona jį papildo: „Niekada sūrio negamins tas, kuris jo nevalgo. Vienam smirdi, kitam dar kažkas. Man tie kvapai patinka. Kol negaminome, net iš užsienio veždavomės sūrius, nes čia negaudavome nusipirkti tokių, kokių norime. O buvo avys, tai pradėjome galvoti, kodėl šalia mėsinių neatsiradus pieninėms.“

Pieno duoda 5–7 mėnesius

Pieninės avys ir ožkos Lietuvoje nėra naujiena, tačiau ir itin daug tokių ūkių nerasite. Avis, kaip pasakoja Giedrius, duoda pieno kokius 5 mėnesius per metus, o ožka – 7. „Tiek ir mes dirbame, o paskui atostogos, poilsiaujame“, – šypteli ekologiško ūkio šeimininkas, nors net ir miesto žmogui visiškai aišku, kad jokiu poilsiu tuos kitus mėnesius ūkyje net nekvepia. Juk gyvulius reikia visus metus prižiūrėti, šerti ir girdyti.

Melžiamų avių Prakapavičiai šiuo metu turi apie 270, ožkų – 130. Dar pernykštės avys, šiemečiai jaunikliai. „Sumažinome ūkį perpus, turėjome dar daugiau, nes turėjome mėsinių avių, skerdyklą. Dabar mes orientuojamės į kokybę, didesnę pridėtinę vertę, nes mėsa yra tik žaliava, o sūris – jau produktas“, – pasakojo Giedrius.

Birutė Prakapavičienė pati gamina sūrius, nors tikina niekada pienininkystės nestudijavusi. Tačiau daug apie tai skaitė, domėjosi, tad dabar jos gaminiai jau kalba už ją pačią – sūriai labai skanūs, žinoma, jeigu mėgsti gaminius iš ožkų ir avių pieno. Ožkų pieno sūriai išsiskiria specifiniu skoniu, avių – įprastesnis.

„Visą pieną, kurį primelžiame ūkyje, patys ir perdirbame, pieno neparduodame. Mūsų pajėgumai yra iki tonos pieno per dieną, bet tiek neprimelžiame. Negaminame grietinės, sviesto, o sūriui pieno nereikia separuoti – iš viso pieno darome sūrį, riebalų neatskiriame“, – kalba Birutė, per stiklinę pertvarą rodydama įrengimus sūrinėje.

Gamina fermentinius sūrius

Ir kviečia ragauti: ūkyje gaminamos įvairių rūšių ožkų ir avių pienų sūrių, taip pat – jogurtai, itin švelnaus skonio ir jau išpopuliarėję tarp pirkėjų. „Mes gaminame tik fermentinius sūrius, tradicinių lietuviškų varškės neturime. Pagrindinis mūsų produktas – pusiau kieti, brandinti sūriai. Sūriai yra ragaujami nuo švelniausio link stipriausio, nes paskui susimaišo skoniai. Kaip sako prancūzai, gero sūrio skonį burnoje turite jausti dvi dienas, tad tokio užvalgę – švelnesnio nebejausite“, – prieš degustaciją aiškina Birutė. Nupasakoti skonius net nesiimsiu. Jų reikia paragauti ir įvertinti. Prakapavičiai prisipažįsta patys receptų nekuriantys, geriau pasinaudoja jau išmėgintais, populiariausiais.

Nupasakoti skonius net nesiimsiu. Jų reikia paragauti ir įvertinti. Prakapavičiai prisipažįsta patys receptų nekuriantys, geriau pasinaudoja jau išmėgintais, populiariausiais.

Norinčiųjų įsigyti sūrio yra – Prakapavičiai viską parduoda Lietuvoje, eksportuoti dar nepradėjo. Tačiau gaminiai pardavinėjami ne tik pačioje ūkio parduotuvėje, bet ir keliauja į didžiuosius bei mažesnius šalies miestelius. „Valgytojų skaičius visą laiką didėja, nes žmonės pakeliauja, paragauja, domisi. Ožkos pienas kaip alternatyva karvės pienui yra žinomas. Avies pieną labai mažai kas žino, nors netoleruojantiems laktozės ir dėl to vengiantiems karvės pieno žmonėms pats geriausias pasirinkimas ir yra avies pienas. Dabar vis dažniau sutinkame tokių pirkėjų, kuriuos atsiunčia gydytojai“, – šypsosi Birutė.

Avies pienas yra 2–3 kartus riebesnis, turi daugiau baltymų, mikroelementų nei karvės, o ožkos – labai panašus pagal savo maistinę sudėtį, tik skonis ir kvapas kiek skiriasi. „Visi geriausi sūriai yra gaminami iš avies pieno“, – sako B.Prakapavičienė.

Patirtis skerdykloje

G.Prakavičius, paklaustas, kodėl atsisakė auginti mėsinius gyvulius, prisipažįsta, kad penkeri metai darbo skerdykloje (ūkyje ji buvo) pakeitė jo mąstymą – dabar jau ten net žengti nesinorėtų. Vyras pasakoja, kad norėtų iš viso nedirbti – tam sodina kedrų medžius, graikiškus riešutmedžius. Esą jie yra tikroji maisto pramonės ateitis.

„Visos vasaros buvo praleistos pas senelius, seneliai laikė avis, arklį ir tos visos mano vasaros buvo neparduotos, o labai geros. Patiems dirbant ir viską darant mintys keičiasi. Pradėjome nuo mėsinių avių, pjoviau avis, skerdyklą turėjau. Keičiasi sąmoningumas, supratome, kad nelabai gerai šitas dalykas yra, karmą paskui reikės nusiplauti kažkokiais būdais, – su lengva šypsena besikeičiančią gyvenimo filosofiją dėstė Giedrius. – Mėsinių avių atsisakėme, skerdyklos nebeturime, pienines auginam. Bet net ir dabar galvojame, kad gal tai nėra pats teisingiausias būdas žmogui gyventi ir gamintis maistą. Mes per daug išnaudojame tuos gyvulius.“

Ūkininkas prisipažįsta, kad susirasti pagalbininkų kaime nėra lengva. Net ir mokant pakankamai didelius atlyginimus. O priežiūros ūkiui reikia: ir šerti avis bei ožkas, ir melžti, ir pašarais pasirūpinti. Giedrius pagalbininkams turi, atrodytų, nesunkiai įgyvendinamų reikalavimų – tik nevartoti alkoholio ir į darbą žiūrėti atsakingai. Tačiau ne vienam darbininkui tai atrodo sunkiai įveikiama.


25 vasario, 2025

Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija nuo 2010 m. kas trejus metus rengia respublikinę konkursinę […]

12 vasario, 2025

Molėtų rajone Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai antradienio vidurdienį aptiko neteisėtą stipriųjų alkoholinių gėrimų gamybos vietą. Įtariamam vyrui priklausančioje […]

15 sausio, 2025

Šeštoji respublikinė primityviosios tapybos konkursinė paroda Monikos Bičiūnienės (1910–2009) premijai laimėti kviečia lankytojus į Rokiškio krašto muziejų. Paroda, kurią organizuoja […]

28 lapkričio, 2024

Valstybės kelių bendrovė „Via Lietuva“ skelbia, kad ketvirtadienį atidaro atnaujintą blogiausios būklės kelio Vilnius-Utena atkarpą nuo Molėtų iki Utenos. Anot […]

7 lapkričio, 2024

Regionų administraciniam teismui išnagrinėjus Panevėžio apygardos prokuratūros pareiškimą dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sprendimų panaikinimo, sandorių pripažinimo negaliojančiais ir restitucijos […]

17 spalio, 2024

Molėtų rajone, neturint leidimo, neteisėtai iškirstas 81 medis. Aplinkai padaryta žala siekia beveik 27 tūkst. eurų. Kaip pranešė Aplinkos apsaugos […]

10 spalio, 2024

Minint Lietuvos vietos savivaldos dieną konkrečiose srityse labiausiai pasižymėjusioms šalies savivaldybėms spalio 10-osios vakarą įteikti svarbiausieji savivaldos metų apdovanojimai – […]

2 spalio, 2024

Fotogalerija „Dubingiai kaip atviras muziejus“ – menotyrininkės dr. Aurelijos Rusteikienės sumanymas ir dovana miestelio gyventojams bei svečiams „Dubingiai – mažoji […]

27 rugsėjo, 2024

Teismo sprendimu valstybei bus grąžinti keturi neteisėtai Utenos rajone privačiai nuosavybei perduoti žemės sklypai. Kaip pranešė prokuratūra, šių metų vasario […]

Bibliotekos archyvo nuotr.
18 rugsėjo, 2024

Molėtų viešoji biblioteka kviečia vaikus prisijungti prie literatūrinių lobių paieškų! Pristatome naują, vaikams skirtą, Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą projektą „Vaikų […]

Jurgos Sagadinaitės nuotr.
9 rugsėjo, 2024

Jis toks artimas daugeliui, toks savas – Paulius Širvys. Šį rugsėjį minime mūsų krašto poeto, be galo sudėtingos, jautrios ir […]

Parašyta Molėtų Krašte
27 rugpjūčio, 2024

Šią nepaprastai kūryba turtingą vasarą Molėtų krašte užbaigėme su antrąją rašytojų rezidencijų savaite. Rugpjūčio 19-25 dienomis įvyko antroji rašytojų rezidencija […]

21 rugpjūčio, 2024

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) dėl grasinimų darbuotojams ir užgauliojimų per patikrinimą Labanoro regioniniame parke kreipėsi į Panevėžio […]

16 rugpjūčio, 2024

Ant Turto banko aukciono prekystalio – net 14 poilsio paskirties pastatų prie Bebrusų ežero Molėtų rajone. Šių metų rugsėjo pabaigoje […]

5 rugpjūčio, 2024

Tęsdama Lietuvai svarbios infrastruktūros modernizavimo darbus, tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ užbaigė valstybinės reikšmės projektą – kelio […]

2 rugpjūčio, 2024

Kadangi kiekvienas esame skirtingas, tai yra visiškai natūralu, kad ir kai turime laisvo laiko ir planuojamės atostogas ar neilgą poilsį […]

9 liepos, 2024

Ir vėl Dubingiai. Ir vėl atradimai. Šiuokart miestelio šv. Jurgio bažnyčioje „susituokė“ du neįtikėtinai tolimi žanrai ir kalbėjimo būdai. Tokie […]

25 gegužės, 2024

Šią savaitę posėdžiavusi vadinamoji desovietizacijos komisija rekomenduoja keisti poetų Salomėjos Nėries, Liudo Giros ir rašytojo Petro Cvirkos vardo gatvių pavadinimus […]

10 gegužės, 2024

Siekiant atkurti Radvilų pilį Dubingiuose, įsteigta viešoji įstaiga „Dubingių pilies fondas“. Pasak fondo iniciatorių, įkūrus fondą ketinama parengti pilies atkūrimo […]

9 gegužės, 2024

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos sudarytos stambių investicinių projektų sutartys Lietuvoje jau padėjo sukurti 586 darbo vietas, o investicijos siekia 423,5 […]

Regionų naujienos