Spalio 16-oji – Pasaulinė maisto diena
Sekmadienį, spalio 16-ąją, minėsime Pasaulinę maisto dieną. Šiais metais itin didelis dėmesys skiriamas bado ir skurdo mažinimui užtikrinant maisto saugumą. Todėl minėdamas Pasaulinę maisto dieną, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kviečia atkreipti dėmesį į tai, jog dėl nepakankamos ar blogos mitybos milijonai pasaulio žmonių patiria sunkių sveikatos sutrikimų. Ne mažesnį susirūpinimą kelia ir užterštas patogeniniais mikroorganizmais maistas bei per maistą plintančių infekcijų problema.
ULAC duomenimis, mūsų šalyje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis, daugiau nei 70 proc. susirgusiųjų gydomi ligoninėse (ES šalyse šis procentas nesiekia 50). Sergamumas šiomis ligomis neturi tendencijos mažėti, o oficialioji statistika neatspindi realios situacijos, kadangi asmenys, sergantys lengvomis formomis, medicinos pagalbos dažniausiai nesikreipia. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse. Susirgus vaikui, sutrinka visos šeimos gyvenimas, mažylis kenčia nuo ligos, tėvai patiria emocinį išgyvenimą.
Apie 70 proc. susirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis asmenų Lietuvoje užsikrečia namų aplinkoje. Tačiau dar iki šiol pasitaiko atvejų, kai žmonės nukenčia nuo parduotuvėse pirkto ar viešojo maitinimo įmonėse vartoto maisto. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas, maisto tvarkymo higienos nežinojimas ar higienos reikalavimų pažeidimai.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai ragina atkreipti maisto gamintojų dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus, bet ir saugus maistas. O vartotojams – rekomenduoja:
- Plauti rankas. Dažnas ir tinkamas rankų plovimas yra paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir sumažinanti riziką užsikrėsti ne tik per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, bet ir virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, gripu.
- Būti atidiems perkant maisto produktus, atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką.
- Paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų.
-
Saugiai gaminti maistą – tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto ruošimo ir rankų higienos.