28 liepos, 2018
Berta Čaikauskaitė

Specialistė atskleidžia, kaip įdarytas daržoves gamina skirtingos tautos

Vienas iš būdų gaminti daržoves – jas įdaryti, o išradingai paruoštų daržovių patiekalai papuošia ne tik kasdienį, bet šventinį stalą.  Bene geriausiai žinomas receptas yra faršu ir ryžiais įdarytos paprikos, tačiau tai – tik viena daugybės patiekalo variacijų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia klasikinius ir originalius įdarytų daržovių receptus bei apžvelgia jų kilmės istoriją.

Įdarytos paprikos – XIX a. receptų knygose

Manoma, kad paprikų sėklos iš Pietų ar Centrinės Amerikos į Europą atkeliavo maždaug viduramžiais. Nors sunku pasakyti, kada ir kur tiksliai buvo pradėtos gaminti įdarytos paprikos, maisto ekspertės teigimu, geriausiai visiems žinomas šio patiekalo receptas minimas 1896 m. išleistoje Bostono receptų knygoje.

„Jeigu norite pasigaminti įdarytas paprikas pagal laiko patikrintą, klasikinį receptą, šis – neabejotinai skirtas jums”, – sako V. Juodkazienė.

Įdarytos paprikos pagal Bostono receptų knygą

Jums reikės:

6 žaliųjų paprikų

100 g išvirtų ryžių

60 g iškepto faršo

40 g troškintų pomidorų

1 v. š. ištirpdyto sviesto

Šlakelio svogūno sulčių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Nupjaukite viršutinę paprikos dalį ties koteliu. Pašalinę sėklas, paprikas apvirkite maždaug apie dešimt minučių. Ištraukę iš verdančio vandens palikite atvėsti. Sumaišykite faršą, ryžius, troškintus pomidorus, sviestą, šlakelį svogūnų sulčių bei norimą kiekį druskos ir pipirų. Sudėkite įdarą į paprikos vidų. Įdarytas daržoves sudėkite į keptuvę, iki pusės įpilkite vandens, ir troškinkite vidutinėje kaitroje, maždaug apie 45 min. Skanaus!

Įdaryti pomidorai – rytų virtuvės akcentas

Pomidorai taip pat dažnai naudojami ruošiant įdarytas daržoves. V. Juodkazienės teigimu, šis patiekalas labai populiarus Vidurio Rytuose.

„Turkija – viena iš šalių, kuriose įdaryti pomidorai yra tradicinės virtuvės patiekalas. Taip pat jie populiarūs Irane ir Azerbaidžane. Čia, kaip ir Turkijoje, įdarui dažniausiai naudojama jautiena,” – pasakoja specialistė.

Šių šalių receptai, anot maisto ekspertės, išsiskiria prieskonių gausa, dėl kurių patiekalai skleidžia labai išraiškingą aromatą.

„Cinamonas, petražolė, netgi mėta – tai tik dalis priedų, kurie sukuria išskirtinį patiekalų skonį”, – pastebi V. Juodkazienė.

Turkiškai įdaryti pomidorai

Jums reikės:

6 v. š. alyvuogių aliejaus

1 didelio smulkiai sukapoto svogūno

1,25 puodelio trumpagrūdžių ryžių

Druskos pagal skonį

Maltų juodųjų pipirų pagal skonį

2 a. š. cukraus

3 v. š. kedro riešutų

3 v. š. džiovintų serbentų arba razinų

1 didelio smulkiai sukapoto pomidoro be odelės

1 a. š. cinamono

0,5 a. š. kvapiųjų pipirų

2 v. š. smulkiai kapotų šviežių mėtų lapų

2 v. š. smulkiai kapotų krapų

2 v. š. petražolių

Šiek tiek citrinos sulčių

24 vnt. nedidelių pomidorų

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir kepkite smulkintus svogūnus kol jie suminkštės. Sudėkite ryžius ir pamaišykite. Įpilkite 500 ml vandens, suberkite druską, pipirus bei cukrų. Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 20 minučių, kol ryžiai išvirs. Įmaišykite kedro riešutus, džiovintus serbentus arba razinas, pomidorą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, mėtas, krapus, petražoles, citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Nupjaukite pomidorų viršų, išimkite sėklytes ir minkštimą. Taip paruoštus pomidorus prikimškite įdaru. Įdarytus pomidorus sudėkite į plačią kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę iki tol, kol pomidorai suminkštės (apie 15 minučių). Jeigu kepimo metu pastebite, kad pomidorai sukrenta, nedelsiant ištraukite juos iš orkaitės. Atvėsusius pomidorus patiekite su česnakiniu jogurtu. Skanus!

Įdaryti baklažanai – populiarūs ir Italijoje

Nors baklažanai labai populiarūs Turkijoje, ne ką mažiau šią daržovę mėgsta ir italai. Maisto ekspertė pastebi, kad įdarytų baklažanų receptas – dažnas patiekalas daugelyje vietinių restoranų.

„Daugelis tautų ruošia įdarytus baklažanus, lietuviai taip pat. Visgi, Vidurio Rytų šalys ir Italija itin puikiai ištobulino šių receptų variacijas. Įdaryti baklažanai Italijoje vadinami Melanzane ripiene. Romoje baklažanai dažniausiai įdaromi mocarela sūriu, o Italijos pietuose – malta mėsa”, – pasakoja V. Juodkazienė.

Itališkai įdaryti baklažanai

Jums reikės:

2 vidutinio dydžio baklažanų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 didelio svogūno

4 česnako galvučių

12 perpjautų pusiau vyšninių pomidorų

50 g žaliųjų alyvuogių be kauliuko

Saujos šviežių baziliko lapelių

125 g mocarelos

Saujos džiovinto batono trupinių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Susmulkinkite svogūną, česnaką, alyvuoges, baziliko lapelius, o mocarelą suplėšykite vieno kąsnio gabalėliais. Išilgai perpjaukite baklažanus ir juos išskobkite. Tuomet, patepkite jų vidų alyvuogių aliejumi bei lengvai pagardinkite druska. Taip paruoštus baklažanus sudėkite į kepimo skardą, uždenkite kepimo folija ir kepkite apie 20 minučių. Kol kepa baklažanai, susmulkinkite jų minkštimą ir atidėkite į šalį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite juos tol, kol suminkštės. Tuomet sudėkite baklažano minkštimą ir kepkite toliau. Vėliau dėkite česnaką ir vyšninius pomidorus bei kepkite dar apie keletą minučių. Įmaišykite alyvuoges, baziliką, mocarelą ir šiek tiek druskos. Kai baklažanai jau bus suminkštėję, ištraukite juos iš orkaitės ir sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių. Į išskobtus baklažanus sudėkite įdarą, o viršų apibarstykite batono trupiniais. Kepkite 20 minučių, kol sūris išsilydys, o batono trupiniai apskrus. Patiekite su šviežiomis salotomis. Skanaus!


4 gegužės, 2025

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia rengsianti mokymus apie biosaugą. Pasak institucijos, užkrečiamų ligų klausimas šiame sektoriuje yra esminis, […]

2 gegužės, 2025

Žiniasklaidos laisvės padėtis pasaulyje blogesnė nei kada nors anksčiau, teigiama penktadienį paskelbtame naujausiame nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) pasauliniame […]

Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė
30 balandžio, 2025

Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė trečiadienį po pietų atvyko į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) būstinę Kaune. Kiek vėliau pranešta, kad […]

28 balandžio, 2025

Reaguodama į balandžio 27 d. Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamykloje įvykusį gaisrą ir galimus iššūkius dėl atliekų tvarkymo, Vilniaus rajono […]

27 balandžio, 2025

Vilniuje sekmadienį tūkstančiai dalyvavo Katedros aikštėje vykusiame proteste prieš planuojamą nekilnojamojo turto (NT) mokestį „NE gyvenamojo būsto mokesčiui!“.  Dar neprasidėjus […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

24 balandžio, 2025

Trečiadienį su savivaldybių merais susitikusi krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė aptarė šalies saugumo situaciją, planuojamus pokyčius ir regionų vaidmenį visuotinėje […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

23 balandžio, 2025

Pagerbiant iškilų Jo Šventenybės Popiežiaus Pranciškaus atminimą, Vyriausybės nutarimu šį šeštadienį, balandžio 26 d., Lietuvoje skelbiamas gedulas. Trečiadienio posėdyje priimtas […]

23 balandžio, 2025

Vilniaus miesto savivaldybėje trečiadienį pristatytas sostinės evakuacijos planas. Šis planas, kuris rengtas, remiantis Ukrainos, JAV miestų patirtimis, skirtas karinės invazijos, […]

23 balandžio, 2025

Ukrainoje žuvusiam Tomui Valentėliui nuspręsta skirti aukščiausią Krašto apsaugos sistemos apdovanojimą, sako krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė.  „Šiandien priėmiau sprendimą, […]

Arkivyskupas Gintaras Grušas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
21 balandžio, 2025

Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas sako, kad popiežiaus Pranciškaus mirtis antrąją šv. Velykų dieną skatina tikėjimą prisikėlimu. Arkivyskupo teigimu, […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

15 balandžio, 2025

Šakių rajone du neblaivūs vyrai su savimi nešėsi karo laikų sprogmenį. Pirmadienio pavakare, 16 val. 32 min., buvo gautas pranešimas, kad […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

10 balandžio, 2025

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas paskyrė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, Europos Parlamento (EP) nariui Vyteniui Povilui Andriukaičiui […]

10 balandžio, 2025

Siekiant didinti šalies saugumą, gynybos stiprinimo plėtros sprendimai – būtini, o juos efektyviausiai įgyvendinsime tik turėdami nuolatinį dialogą tarp atsakingų […]

Nida Grunskienė. ELTA / Josvydas Elinskas
9 balandžio, 2025

Vadinamosiose „čekiukų“ baudžiamosiose bylose, susijusiose su nepagrįstu savivaldybių lėšų panaudojimu tarybos narių veiklai, įtarimų dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo […]

5 balandžio, 2025

Lietuvos muitinės pareigūnai Šalčininkų kelio poste sulaikė kontrabanda per Lietuvą gabentą varpą, kurį slapta vežė Moldovos Respublikos pilietis, pranešė Muitinės […]

1 balandžio, 2025

Ministrui pirmininkui tikinant, jog su šalies merais diskutuoja apie galimybes steigti naują kariuomenės poligoną, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Andrius […]

Regionų naujienos