Sriubos: šio valgio nauda ir svarbiausi ruošimo principai
Nors sriubos dažnai asocijuojasi su lengvu patiekalu, kuris patiekiamas prieš pagrindinį valgį, tačiau jos taip pat gali būti pakankamai sočios ir net pakeičiančios pietus ar vakarienę. Priežasčių, kodėl sriubas vertėtų valgyti reguliariai, tikrai nestinga, todėl apžvelgsime pagrindinius šio valgio privalumus bei aptarsime svarbiausius sriubų ruošimo principus.
Kodėl sriubas vertėtų valgyti dažniau?
- Sveikatos specialistai teigia, kad sriubos turi gydomųjų savybių. Tai – ganėtinai lengvai virškinamas valgis, kuris gali būti valgomas sergant tam tikromis ligomis ar ką tik pasveikus. Sriuba įprastai yra ruošiama iš įvairių daržovių, kurios pasižymi itin dideliu vitaminų kiekiu, taigi, toks patiekalas gali aprūpinti organizmą vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis;
- Sriuba – tai vienas tų patiekalų, kurį gali drąsiai valgyti besilaikantys dietos. Teigiama, kad šiame patiekale yra aminorūgščių, kurios padeda deginti riebalus. Kad ir kokia soti būtų paruošta sriuba, tikėtina, kad ji turės gerokai mažiau kalorijų nei daug angliavandenių turintys patiekalai, taigi, kontroliuoti kūno svorį bus gerokai paprasčiau;
- Sriubos padeda palaikyti organizmo skysčių santykį bei skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, todėl jas rekomenduojama valgyti kaip pirmąjį patiekalą. Tokį valgį organizmas labai gerai įsisavina, todėl organizmas yra paprasčiau aprūpinamas įvairiomis būtinomis maistinėmis medžiagomis;
- Sriubų receptų gali būti tikrai daug, todėl kiekvienas mūsų gali atrasti savo mėgstamiausią. Palanku ir tai, kad paruošti sriubą yra ne tik labai paprasta, bet taip pat ir nebrangu, taigi, toks pasirinkimas tikrai gali puikiai pasiteisinti.
Svarbiausi sriubų ruošimo principai
- Rinkitės tik šviežius, gerai nuvalytus ir nuplautus maisto produktus. Nors verdant sriubą kartais nusprendžiama naudoti pavytusias daržoves, tačiau sriuba bus naudingiausia tada, jei naudosite šviežius produktus;
- Sriubos skoniui gali turėti įtakos įvairių ingredientų stambumas, o visi produktai į vandenį turi būti dedami tokia tvarka, kad jie nepervirtų. Pavyzdžiui, jei į sriubą dėsite morkas ir bulves, pirmiau reikėtų dėti morkas – jos verda ilgiau už bulves;
- Sriubos sūdymas turėtų būti atliekamas tada, kai šis patiekalas baigia virti, tačiau svarbu nepavėluoti, nes priešingu atveju maisto produktai nespės jos sugerti. Druską, kaip ir kitus prieskonius, patartina berti tada, kai iki sriubos virimo pabaigos lieka maždaug 3-7 minutės;
- Verdant sriubą svarbu nuolatos ją ragauti, ir sekti, kaip keičiasi jos skonis bei konsistencija;
- Sriubą geriausia valgyti ką tik išvirtą. Jei sriubą vėliau šildysite, jos skonis nebus toks puikus kaip ką tik išvirtos.
Išvirti skanią sriubą tikrai nėra labai sudėtinga: jei seksite konkrečiame recepte pateiktas rekomendacijas, galite net neabejoti, kad tai padės pasiekti pačių geriausių rezultatų. Pritaikyti sriubos receptą pagal savo skonį taip pat nėra labai sudėtinga: svarbiausia nepamiršti laikytis pagrindinių šio patiekalo ruošimo principų, ir tai leis mėgautis tikrai puikiu patiekalo skoniu.