Stačiūnuose varžėsi gaspadinės

Lapkričio 21 d. Stačiūnų mokyklos-daugiafunkcio centro salė virto skonių ir kvapų sala, kur susirungė keturios geriausių ne tik Stačiūnų, bet ir aplinkinių kaimų gaspadinių komandos.
Daugiafunkcio centro renginių organizatorė ir kaimo bendruomenės pirmininkė Angelė Zaveckienė renginio pradžioje kalbėjo apie stačiūniečių tradiciją kasmet rudenį organizuoti renginį „Ačiū Žemei ir Žmogui“.
Kaskart jis būna vis kitoks, o šiemet nuspręsta atgaivinti prieš beveik 10 metų organizuotą renginį ir surengti gaspadinių varžytuves.
Į kvietimą dalyvauti atsiliepė dvi stačiūniečių, po vieną Eimučių ir Degučių kaimų komandą. Komandos turėjo išsirinkti vyriausiąją gaspadinę, būti parengusios prisistatymą ir paruošusios 3 patiekalus: konservuotų rudens gėrybių, desertą ir savo pasirinktą. Varžybų metu teko įveikti tokias užduotis: „Pažink iš kvapo“, „Linksmąją“, „Užkandėlė netikėtam svečiui užsukus“ bei pelnyti žiūrovų simpatijas, kurias pastarieji turėjo surašyti specialiai tam skirtuose lapuose.
Gaspadinių pasirodymus vertino komisija, kuriai pirmininkavo mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Aušra Mačiūnienė. O po vieną narį į komisiją pasiūlė kiekviena komanda. Tokiu principu sudaryta komisija vertino komandas skirdama nuo 1 iki 4 balų.
Kol susirinkusiems koncertavo moterų vokalinis ansamblis „Nostalgija“, komisija įvertino komandų patiekalus ir suskaičiavo balus. „Profesionaliausia komanda“ pripažinta daugiausiai balų surinkusi Eimučių šeimininkių komanda, o įspūdingiausiu patiekalu komisija pripažino šios komandos cepelinus, įdarytus daržovėmis. Daugiausiai žiūrovų simpatijų ir „Linksmiausios komandos“ nominaciją pelnė Degučių kaimo šeimininkių komanda. Pirmajai stačiūniečių komandai atiteko „Išradingiausios komandos“, o antrajai – „Sveikatingiausios komandos“ nominacijos. Šeimininkės apdovanotos Stačiūnų kaimo bendruomenės skirtais prizais bei „Šiaulių krašto“ receptų knygelėmis, kurias šiam renginiui padovanojo „Pakruojo krašto“ redakcija.
Pasirodo, šeimininkių būta ne tik gabių, bet ir vaišingų. Renginio žiūrovai buvo pamaloninti įvairių skonių patiekalais, klausinėjo gaspadinių jų receptų.