25 sausio, 2024

Sulaužyti mitai apie sviestą: tarpukario šalies pasididžiavimas, dabar išgyvenantis renesansą

Ko gero dažnas lietuvis pasakytų, jog tarpukario Lietuvos pasididžiavimas – krepšinis, juk šiuo laikotarpiu net du kartus (1937 m. ir 1939 m. ) mūsų šalies krepšininkai tapo Europos čempionais. Tačiau didžiuotis turėjome gerokai daugiau kuo. Štai istorikai kalba apie Lietuvai išskirtinę svarbą turėjusį sviestą. Tiesa, po Antrojo Pasaulinio karo sviestas buvo nepelnytai nuvertintas aiškinant, kad tai – žmogaus organizmui kenkiantis produktas. Ir tik pastarojo dešimtmečio tyrimai rodo, kad gali būti atvirkščiai.

Tarpukario Lietuva – tarp sviesto eksporto lyderių

Garsiausias Lietuvos istorikas Alfredas Bumblauskas 2016 m. duodamas interviu „Valstiečio” laikraščiui atskleidė, kad vienas didžiausių Lietuvos Respublikos pasiekimų tarpukariu buvo puikiai veikiantis ir didelius žingsnius padaręs šalies žemės ūkis. Šalį, pasak A. Bumblausko, garsino ne tik ANBO lėktuvai, krepšinis, bet ir sviestas. Istorikas pasakojo, kad Lietuva netgi buvo patekusi į daugiausiai sviesto eksportuojančių šalių penketuką Europoje, eksportas buvo padidėjęs 10 kartų. Net ir dabar Lietuvoje galima rasti sviesto, primenančio tarpukarį. „Sekdami tarpukario Lietuvos tradicijomis, mes gaminame „Smetonišką” sviestą, kuris yra iš natūralios raugintos grietinėlės. Tai yra aukštos kokybės produktas ir jis reprezentuoja gurmanišką mūsų šalies virtuvę, kuri pradėjo formuotis tarpukario Lietuvos miestuose. Kaunas tuo metu buvo laikinoji sostinė, ten virė vakarietiškas gyvenimas, vakarienės restoranuose, popiečio arbatėlės ir savaitgalio piknikai dvaruose. Lietuviai valgydavo tai, ką išaugindavo vietiniai ūkininkai arba kas būdavo atvežama iš užjūrio. Ir, žinoma, viską paskanindavo raugintos grietinėlės sviestu”, – pasakoja Vilma Laukytė-Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė.

Kritika sviestui – be svarių įrodymų

Visgi maždaug apie 1950–tuosius pasaulio požiūris į sviestą ėmė keistis, plintant nuomonei, kad svieste esantys sotieji riebalai sukelia širdies ligas ir didina šansus gauti širdies smūgį. Pavyzdžiui, 1977–aisiais Jungtinės Amerikos Valstijos tapo pirmąja valstybe pasaulyje, įvedusią rekomendacijas gerokai sumažinti sočiųjų riebalų vartojimą. Amerikiečių sukurtos gairės ragino gyventojus sumažinti sočiųjų riebalų suvartojimą iki maždaug 10 % visos suvartojamos energijos. Panašių veiksmų 1984–aisiais ėmėsi ir britai. Tik 2015 m. britų medicinos žurnale „Open Heart” publikuotas tyrimas atskleidė, kad tokios gairės abiejose valstybėse nustatytos neturint jokių svarių įrodymų apie sočiųjų riebalų žalą. Dabar internete netgi galima rasti nuomonių, kad ypač JAV, rekomendacijos sumažinti sočiųjų riebalų vartojimą, smarkiai paveikė amerikiečių supratimą apie mitybą ir netgi prisidėjo prie nutukimo epidemijos. 

Nauji tyrimai: sviestas gali apsaugoti

Pastarasis dešimtmetis galėtų būti vadinamas sviesto išteisinimo laikotarpiu. Ne vienas tyrimas atskleidė, kad nėra jokio tiesioginio ryšio tarp saikingo sviesto vartojimo ir didesnės grėsmės susirgti širdies ligomis. Kai kurie tyrimai netgi parodė atvirkštinį variantą. 2021-aisiais „PLOS MEDICINE” žurnale publikuotas mitus griaunantis tyrimas. Mokslininkai teigė nustatę, kad svieste, piene ar sūryje esančių riebalų vartojimas gali apsaugoti nuo širdies smūgio.

Pasak tyrėjų, žmonės, vartojantys daugiau šių riebalų, mažiau linkę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tyrimas remiasi kraujo tyrimais, kurie atspindi riebalų suvartojimą, o rezultatai rodo, kad aukščiausia riebalų koncentracija kraujyje susijusi su mažiausia širdies ligų rizika. Laužant mitus apie sviesto žalą, galima vardinti ir kitas jo teigiamas savybes. Sviestas yra puikus šaltinis A, E bei D vitamino, kurio labai trūksta Lietuvos gyventojams. Lietuva turi gilias sviesto vartojimo tradicijas, tad nenuostabu, kad ir šio produkto pasirinkimas didelis. „Mes gaminame bent kelių skirtingų rūšių ir skirtingo riebumo sviestus. Galima rinktis saldžios grietinėlės, raugintos grietinėlės ar sūdytą sviestą, taip pat skirtingus tepius riebalų mišinius. Kiekvienam pagal skonį ir norus“, – sako V. Laukytė-Staniuvienė.

AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė taip pat atkreipia dėmesį, kad šalia visų gerųjų sviesto savybių svarbu ir tai, kaip jis yra gaminamas. „Gaminame šį produktą unikalia technologija, todėl jis išsiskiria turtingu skoniu. Nereikia sukti galvos ir kaip jį patepti, tai galima padaryti labai lengvai, vos ištraukus iš šaldytuvo. Be to, „Dvaro“ sviestas atitinka aukščiausius pasaulinius sviesto standartus ir tuo labai didžiuojamės”, – atskleidžia specialistė.


27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Apie tvarią energetiką, klimato kaitos problemas ir nuolat augančias elektros kainas internete rašoma nuolat – tai tikrai ne naujiena. Tačiau […]

25 balandžio, 2025

Namų tvarkymas žmonėms sukelia labai skirtingas emocijas. Vieniems tai yra vienas nemėgstamiausių darbų, o kitiems – savotiška meditacija leidžianti pailsėti […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
23 balandžio, 2025

Balandžio 13 d. Kauno Švč. Trejybės evangelikų liuteronų bažnyčioje po Verbų (Palmių) pamaldų vyko Prūsijos kunigaikštystės įkūrimo 500-ųjų metinių ir […]

16 balandžio, 2025

Balandžio 12 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis (Radviliškio r.) subūrė talkininkus į tradicinę talką, skirtą Tarptautinei paminklų ir paminklinių vietovių […]

Organizatorių nuotr.
16 balandžio, 2025

Šiemet sukanka 500 metų, kai susikūrė Prūsijos kunigaikštystė ir Paprūsės regionas, apimantis teritoriją maždaug nuo Vištyčio su Kudirkos Naumiesčio, Virbalio, […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

11 balandžio, 2025

Pradžia – kaimas Žvelgti į Šiluvos istoriją – tai pažvelgti į miestelio ir šventovės simbolinį dialogą, turėjusį įtakos vietovės tapatybės […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

Liudas Glemža
11 balandžio, 2025

„Per 35 m. nepriklausomybės metus Lietuvoje užaugo profesionalių istorikų karta, kuri ne tik užsiima moksliniais tyrimais, bet ir stengiasi apie […]

9 balandžio, 2025

Mokslo pažangai tobulėjant, daugelis žmonių griebiasi papildų, siekdami skatinti sveiką senėjimą ir prailginti gyvenimo trukmę. Tarp žadančiųjų junginių ilgaamžiškumo srityje […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
8 balandžio, 2025

Balandžio 4 d. Panevėžio r. Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčioje vyko Ažagų – Eimuliškio kautynių 80- mečio minėjimas.  Minėjimas prasidėjo Šv. […]

5 balandžio, 2025

Prieš 50 metų, 1975 m. balandžio 4 d. Žaslių geležinkelio stotyje įvyko viena didžiausių Lietuvoje geležinkelio katastrofų.   Iš Vilniaus į Kauną […]

2 balandžio, 2025

Regionų administraciniam teismui panaikinus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) sprendimą Ukmergėje pašalinti paminklą partizanui Juozui Krištaponiui, vadinamosios […]

31 kovo, 2025

Praradus dantis ar susidūrus su jų pažeidimais, kokybiškas protezavimas tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos bei gyvenimo kokybės klausimu. […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
29 kovo, 2025

Kovo 27 d. Kaune, Aukštųjų Šančių karių kapinės vyko antisovietinio pasipriešinimo dalyvio, politinio kalinio, Lietuvos kariuomenės savanorio, visuomenininko, šaulio, Vyčio […]

A. Pakėno parengta atsiminimų knyga apie Paulių Širvį „Palik tik dainą man…“ ir jo paties pomirtinė publicistikos knyga „Ataudai“ / Albino Kuliešio nuotr.
29 kovo, 2025

Ukmergės kultūros centro Mėlynojoje salėje prisimintas šiame krašte, Deltuvos žemės Trainių kaime, gimęs poetas, muziejininkas Alfonsas (Alfas) Pakėnas (1953 04 […]

Regionų naujienos