25 sausio, 2024

Sulaužyti mitai apie sviestą: tarpukario šalies pasididžiavimas, dabar išgyvenantis renesansą

Ko gero dažnas lietuvis pasakytų, jog tarpukario Lietuvos pasididžiavimas – krepšinis, juk šiuo laikotarpiu net du kartus (1937 m. ir 1939 m. ) mūsų šalies krepšininkai tapo Europos čempionais. Tačiau didžiuotis turėjome gerokai daugiau kuo. Štai istorikai kalba apie Lietuvai išskirtinę svarbą turėjusį sviestą. Tiesa, po Antrojo Pasaulinio karo sviestas buvo nepelnytai nuvertintas aiškinant, kad tai – žmogaus organizmui kenkiantis produktas. Ir tik pastarojo dešimtmečio tyrimai rodo, kad gali būti atvirkščiai.

Tarpukario Lietuva – tarp sviesto eksporto lyderių

Garsiausias Lietuvos istorikas Alfredas Bumblauskas 2016 m. duodamas interviu „Valstiečio” laikraščiui atskleidė, kad vienas didžiausių Lietuvos Respublikos pasiekimų tarpukariu buvo puikiai veikiantis ir didelius žingsnius padaręs šalies žemės ūkis. Šalį, pasak A. Bumblausko, garsino ne tik ANBO lėktuvai, krepšinis, bet ir sviestas. Istorikas pasakojo, kad Lietuva netgi buvo patekusi į daugiausiai sviesto eksportuojančių šalių penketuką Europoje, eksportas buvo padidėjęs 10 kartų. Net ir dabar Lietuvoje galima rasti sviesto, primenančio tarpukarį. „Sekdami tarpukario Lietuvos tradicijomis, mes gaminame „Smetonišką” sviestą, kuris yra iš natūralios raugintos grietinėlės. Tai yra aukštos kokybės produktas ir jis reprezentuoja gurmanišką mūsų šalies virtuvę, kuri pradėjo formuotis tarpukario Lietuvos miestuose. Kaunas tuo metu buvo laikinoji sostinė, ten virė vakarietiškas gyvenimas, vakarienės restoranuose, popiečio arbatėlės ir savaitgalio piknikai dvaruose. Lietuviai valgydavo tai, ką išaugindavo vietiniai ūkininkai arba kas būdavo atvežama iš užjūrio. Ir, žinoma, viską paskanindavo raugintos grietinėlės sviestu”, – pasakoja Vilma Laukytė-Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė.

Kritika sviestui – be svarių įrodymų

Visgi maždaug apie 1950–tuosius pasaulio požiūris į sviestą ėmė keistis, plintant nuomonei, kad svieste esantys sotieji riebalai sukelia širdies ligas ir didina šansus gauti širdies smūgį. Pavyzdžiui, 1977–aisiais Jungtinės Amerikos Valstijos tapo pirmąja valstybe pasaulyje, įvedusią rekomendacijas gerokai sumažinti sočiųjų riebalų vartojimą. Amerikiečių sukurtos gairės ragino gyventojus sumažinti sočiųjų riebalų suvartojimą iki maždaug 10 % visos suvartojamos energijos. Panašių veiksmų 1984–aisiais ėmėsi ir britai. Tik 2015 m. britų medicinos žurnale „Open Heart” publikuotas tyrimas atskleidė, kad tokios gairės abiejose valstybėse nustatytos neturint jokių svarių įrodymų apie sočiųjų riebalų žalą. Dabar internete netgi galima rasti nuomonių, kad ypač JAV, rekomendacijos sumažinti sočiųjų riebalų vartojimą, smarkiai paveikė amerikiečių supratimą apie mitybą ir netgi prisidėjo prie nutukimo epidemijos. 

Nauji tyrimai: sviestas gali apsaugoti

Pastarasis dešimtmetis galėtų būti vadinamas sviesto išteisinimo laikotarpiu. Ne vienas tyrimas atskleidė, kad nėra jokio tiesioginio ryšio tarp saikingo sviesto vartojimo ir didesnės grėsmės susirgti širdies ligomis. Kai kurie tyrimai netgi parodė atvirkštinį variantą. 2021-aisiais „PLOS MEDICINE” žurnale publikuotas mitus griaunantis tyrimas. Mokslininkai teigė nustatę, kad svieste, piene ar sūryje esančių riebalų vartojimas gali apsaugoti nuo širdies smūgio.

Pasak tyrėjų, žmonės, vartojantys daugiau šių riebalų, mažiau linkę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tyrimas remiasi kraujo tyrimais, kurie atspindi riebalų suvartojimą, o rezultatai rodo, kad aukščiausia riebalų koncentracija kraujyje susijusi su mažiausia širdies ligų rizika. Laužant mitus apie sviesto žalą, galima vardinti ir kitas jo teigiamas savybes. Sviestas yra puikus šaltinis A, E bei D vitamino, kurio labai trūksta Lietuvos gyventojams. Lietuva turi gilias sviesto vartojimo tradicijas, tad nenuostabu, kad ir šio produkto pasirinkimas didelis. „Mes gaminame bent kelių skirtingų rūšių ir skirtingo riebumo sviestus. Galima rinktis saldžios grietinėlės, raugintos grietinėlės ar sūdytą sviestą, taip pat skirtingus tepius riebalų mišinius. Kiekvienam pagal skonį ir norus“, – sako V. Laukytė-Staniuvienė.

AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė taip pat atkreipia dėmesį, kad šalia visų gerųjų sviesto savybių svarbu ir tai, kaip jis yra gaminamas. „Gaminame šį produktą unikalia technologija, todėl jis išsiskiria turtingu skoniu. Nereikia sukti galvos ir kaip jį patepti, tai galima padaryti labai lengvai, vos ištraukus iš šaldytuvo. Be to, „Dvaro“ sviestas atitinka aukščiausius pasaulinius sviesto standartus ir tuo labai didžiuojamės”, – atskleidžia specialistė.


20 lapkričio, 2024

Kavos mėgėjams, norintiems mėgautis šviežia ir skania kava namuose, tinkamo kavos aparato pasirinkimas gali būti sudėtingas. Rinkoje yra daug įvairių […]

20 lapkričio, 2024

2026-aisiais ruošiantis pažymėti Lietuvos Helsinkio grupės, Lietuvos radijo bei Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus metus, trečiadienį Vyriausybė patvirtino minėjimams skirtų renginių […]

19 lapkričio, 2024

Kultūros ministerija skyrė daugiau nei 0,5 mln. eurų Kretingos muziejaus ekspozicijai atnaujinti. Už šias lėšas rengiamasi sukurti interaktyvią parodą, skirtą […]

18 lapkričio, 2024

Kalėdos – tai metas, kai dovanos tampa universalia kalba, išreiškiančia dėmesį, meilę ir padėką. Tačiau netinkamai pasirinkta dovana gali sukelti […]

16 lapkričio, 2024

Ar kada nors jaučiate, kad spaudimas darbe, nesibaigiantys terminai ar asmeniniai iššūkiai niekada nesibaigia? Jei taip, jūs nesate vieni. Lėtinis […]

16 lapkričio, 2024

Kadenciją baigęs Seimas priėmė Administracinių nusižengimo kodekso pataisas, kuriomis įteisino didesnes baudas už savavališką ypatingojo ir neypatingojo statinio statybą. Joms […]

15 lapkričio, 2024

Kėdainių rajono Mantviliškio kaime prieštaringai vertinamo Kazio Macevičiaus pavadinimą turinti gatvė pervadinta į Kaštonų gatvę, rašo portalas „Rinkos aikštė“. Anot […]

Adomas Kvasas su savo išdrožtu darbu „Šv. Vincentas“
14 lapkričio, 2024

„Jei nėra gyvenimo į aukštį, tai galima gyventi į plotį. Kai aplink suaktyvėja chaosas, netvarka, reikia stengtis kuo mažiau savimi […]

13 lapkričio, 2024

Esate tie, kurie be kavos neįsivaizduoja nei vienos dienos? Skani kava jums reikalinga tam, kad pabustumėte ryte ir turėdami laisvo […]

13 lapkričio, 2024

Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) primena, kad „adatinio“ tipo gręžiniams (šnekamojoje kalboje dar vadinamiems adatomis, adatiniais filtrais, Abisinijos šuliniais ir pan.) […]

11 lapkričio, 2024

Šiemet sukanka 30 metų nuo Vytauto Didžiojo universitete (VDU) pradėtų vykdyti lietuvių diasporos istorijos tyrimų. 1994 m. lapkritį VDU buvo […]

10 lapkričio, 2024

Buvusiems kaimynams… Iš Opšrūtų, kaimo, esančio tarp Vilkaviškio ir Pilviškių, dauguma vienkiemių nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio perkelti į gyvenvietę. […]

7 lapkričio, 2024

Namų interjeras – tai ne tik baldai ir spalvos. Tai aplinka, kuri veikia mūsų emocijas ir kurioje atspindi asmenybė. Paveikslai […]

7 lapkričio, 2024

Ruduo yra metas, kai sodas reikalauja ypatingo dėmesio. Vasaros darbai baigėsi, augalai pradeda ruoštis žiemos poilsiui, o tai reiškia, kad […]

4 lapkričio, 2024

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir devynios medikus vienijančios profesinių sąjungų organizacijos pirmadienį pasirašė naują Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos […]

2 lapkričio, 2024

2025-uosius metus siūloma paskelbti Akmenų muziejaus įkūrėjo Mosėdyje Vaclovo Into metais. Siekdamas pažymėti jo 100-ąsias gimimo metines, tai numatantį nutarimo […]

31 spalio, 2024

Mažos svetainės gali būti didelis iššūkis, ypač kai kalbame apie erdvės išnaudojimą. Šiuolaikiniuose namuose, kur kiekvienas kvadratinis centimetras yra svarbus […]

31 spalio, 2024

Savaitgalį tūkstančiai žmonių plūs į kapines, taip pagerbdami ir prisimindami išėjusius artimuosius. Vis tik, nedaugelis kapinių lankytojų susimąsto, kad kapinės […]

30 spalio, 2024

Sovietmečiu cenzūruota, naikinta mūsų tautos sakralioji kultūra neliko be pėdsako, tačiau, ir atkovojus nepriklausomybę, metalo surinkėjai, žmonių nežinojimas, ką daryti […]

29 spalio, 2024

Nosies operacija yra viena iš populiariausių estetinių chirurginių procedūrų pasaulyje, tačiau su šia procedūra yra susiję įvairūs susiję mitai ir […]