Svarstomi būdai, kaip apsaugoti visuomenę nuo alergenų maisto produktuose
Sveikatos apsaugos viceministrės dr. Jadvygos Zinkevičiūtės iniciatyva surengtas susitikimas, kuriame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Lietuvos vartotojų instituto, Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai diskutavo vartotojų informavimo apie viešojo maitinimo įmonių patiekaluose esančias netoleravimą ar alergiją sukeliančias medžiagas.
Pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams privaloma nurodyti informaciją apie maisto patiekaluose esančias alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas. Europos Sąjungos valstybės narės turi teisę nuspręsti dėl konkretaus tokios informacijos pateikimo būdo ir formos.
Buvo aptarti galimi informacijos teikimo būdai Lietuvos viešojo maitinimo įmonių klientams bei šių būdų įgyvendinimo privalumai ir trūkumai, atsižvelgiant į vartotojų poreikius, maisto kontrolės ypatumus ir viešojo maitinimo įmonių patirtį.
Informacijos apie maisto patiekaluose esančias alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas teikimo viešojo maitinimo įstaigose tvarka bus tvirtinama sveikatos apsaugos ministro įsakymu.