22 gruodžio, 2017

Sveikos, Kalėdos: nematyti, apelsinais kvepiantys receptai jūsų šventėms

Kūčios daugumai lietuvių asocijuojasi su silke ar kūčiukais, Kalėdos – su mandarinais, o Naujieji – su balta mišraine. Atėjo laikas išbandyti ką nors naujo!

„Rimi“ šių metų šventinius patiekalus siūlo pagardinti apelsinų aromatu.

Vienas populiariausių šventinių patiekalų visame pasaulyje yra įvairiai paruoštas kalakutas. Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose per Kalėdas suvalgoma per 30 milijonų keptų kalakutų! Lietuvoje keptas kalakutas nuo seno žinomas kaip iškilmingų švenčių patiekalas, tačiau jo receptą yra išbandžiusi toli gražu ne kiekviena šeimininkė. Ypatingai džiugu, kad kalakutiena ne tik skani, bet ir yra viena naudingiausių sveikatai mėsos rūšių, iš kurios galima pagaminti įvairiausių patiekalų, įtiksiančių išrankiausiam skoniui.

Kalakutiena pasižymi didele įvairove – galima rinktis šviesesnę, liesesnę, tamsesnę ar riebesnę. Pastaroji gali pakeisti net kiaulieną. Kalakutą rekomenduojama rinktis pagal tai, kiek žmonių jis skirtas. Visada geriau rinktis didesnį, nes iš kepto kalakuto likučių vėliau galima pagaminti puikių užkandžių.

Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Supylę likusį virintą atvėsusį vandenį, užpilkite šiuo marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas. Laikykite 12-24 val. šaldytuve.

„Sveikos, Kalėdos“ keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis (užteks 16-ai asmenų, gaminimo trukmė – 4 val.)

Sviestui su citrusais ir žolelėmis reikės:

  • 1 didelio apelsino
  • 1 didelės citrinos
  • 3 susmulkintų skiltelių česnako
  • 4 šaukštų susmulkintų šviežių šalavijų
  • 3 šaukštų susmulkintų šviežių rozmarinų
  • 3 šaukštų susmulkintų šviežių čiobrelių
  • 2 nubrauktų šaukštų druskos
  • 1 šaukšto pipirų
  • 200 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto

Patiekalui reikės:

  • 5 kg kalakuto
  • 3 didelių apelsinų
  • 1 citrinos
  • 9 rūgštesnių obuolių
  • 100 g šaldytų spanguolių
  • 1 česnako galvutės
  • 5 šakelių šalavijų
  • 2 šakelių rozmarinų
  • 5 šakelių čiobrelių
  • Jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Ruošdami sviestą, tiesiog sudėkite visas jam gaminti skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu padėkite į šalį.

Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, taip pat ir vidų. Nusausinkite odą ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintais: 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.

Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.

Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.

Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tad sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.

Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.

 

„Sveikos, Kalėdos“ apelsinų pyragas su spanguolėmis (užteks 12-14 asmenų, gaminimo trukmė – 2 val. 20 min.)

Reikės:

  • 2 apelsinų
  • 100 g rudojo cukraus
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 200 gramų migdolų miltų
  • 5 kiaušinių
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 100 g baltojo šokolado
  • 1 šaukšto aliejaus
  • 2 šaukštų maltų linų sėmenų
  • 30 g spanguolių papuošimui

Gaminimas:

Nuplaukite apelsinus, užpilkite juos vandeniu, kad apsemtų, ir virkite 70 minučių ant mažos ugnies (du kartus, vis užvirus vandeniui, jį pakeiskite ir virkite iš naujo). Apvirtus apelsinus supjaustykite gabalais ir sutrinkite smulkintuvu, atvėsinkite.

Kiaušinių baltymus su 50 g cukraus išplakite iki standžių putų. Likusį cukrų suberkite į indelį su kiaušinių tryniais ir išsukite, kol cukrus ištirps, o masė taps puri. Į gautą masę sudėkite paruoštą apelsinų masę, suberkite kepimo miltelius, migdolų miltus ir džiovintas spanguoles.

Tada atsargiai šluotele įmaišykite (jokiu būdu neplakite!) kiaušinių baltymus, į bendrą masę dėdami jų po nedaug.

Kepimo formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite miltais linų sėmenimis. Į formą sukrėskite pyrago masę ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-70 min., atsižvelgdami į kepimo formos dydį ir gylį. Iškepę pyragą, leiskite jam atvėsti neišėmę iš formos.

Karšto vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą ir užpilkite plonu sluoksniu ant pyrago. Papuoškite spanguolėmis.

Skanaus!


30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

10 sausio, 2025

Virtualių pramogų technologijos sparčiai tobulėja, o tai skatina diskusijas apie jų poveikį tradicinėms laisvalaikio formoms. Šiuolaikinės galimybės leidžia patirti unikalių […]

10 sausio, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia tarptautinį atvirą architektūrinių idėjų konkursą „Molainių filtracijos laukų ir šalia esančių teritorijų konversija, pritaikant daugiatiksliam naudojimui“. […]

10 sausio, 2025

Regionų jaunimo įtraukimas į skaitmeninių pramogų kūrimą tampa vis aktualesnis. Skaitmeninių technologijų plėtra suteikia galimybę kiekvienam jaunuoliui dalyvauti šioje srityje, […]

8 sausio, 2025

Po mokinių atostogų tiesiai į futbolo aikštelę – mokiniai su didžiausiu noru metus pradėjo futbolo turnyru. Sausio 7 dieną Kauno […]

31 gruodžio, 2024

Per 20 metų laikotarpį iš ES fondų į Lietuvą buvo investuota daugiau kaip 16 mlrd. Eur, kurie padėjo plėtoti bene […]

30 gruodžio, 2024

Metams skaičiuojant paskutines minutes, Lietuvą pasiekė džiugi žinia iš Italijos – ūkis „Sūrio kelias“ sėkmingai perėjo visas vertinimo procedūras ir […]

27 gruodžio, 2024

Šiemet Naujųjų metų naktį vilniečių ir sostinės svečių laukia spalvinga vaizdo projekcijų instaliacija ir lazerių šou. Šis tradicija tapęs reginys […]

25 gruodžio, 2024

Šiemet visus į šventinę „Besmegenių vestuvių“ programą kviečiantis žiemos festivalis Pakruojo dvare visai netikėtai tapo ir tikrų tuoktuvių masine aikštele. […]

S. Žiūros nuotr.
23 gruodžio, 2024

Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų […]

20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

19 gruodžio, 2024

Kiekvienais metais šv. Kalėdos atneša ne tik šventinį laukimą, bet ir kvietimą dalintis šiluma, bendryste bei kūrybingumu. Šiais metais Kalvarijos […]