14 balandžio, 2017
Egidijus Vareikis

Tautiniai ir tarptautiniai patiekalai

Velykos ne vienam tautiečiui yra ne tik Prisikėlimo šventė. Tai ir persivalgymo metas. Kai kas sako lietuviško… tačiau ne labai. „Baltoji“ mišrainė, sako, yra slaviškas išradimas, rūkytos dešros – germaniškas. Net labiausiai lietuviškas „baumkūchenas“ išrastas irgi ne kokiam Aukštaitijos kaime. Prieš du dešimtmečius pats mačiau tokius kepant Austrijos Alpėse, o dabar, pasirodo, kad jų yra ir… Prancūzijoje. Žodžiu, tai, kas nacionalu, tampa internacionalu – jei kokia tautinė virtuvė dar išliko, tai tikrai ne Europoje.

Užėjęs į respektabilų lietuviškų patiekalų restoranėlį šiandien tūlas tautietis ilgai nesusimąsto, kai prie keptos karkos jam pasiūlo garnyrą su ryžiais ar kokiomis nors pakepintomis paprikomis. Kepsnį mielai paskanauja natūralių vynu, o negeriantys – apelsinų sultimis. Gerai dar, kad ta karka iš lietuviškos kiaulės…

Globali statistika, kurią neseniai apžvelgė žurnalas „The Economist“, rodo, kad afrikiečiai šiandien vis dažniau valgo kaip azijiečiai, pastarieji vis dažniau kaip amerikiečiai, o amerikiečiai, net žinodami, kad gali sau leisti viską, ir toliau valgo itin nesveikai.

JAV yra bene labiausiai maisto madoms pasiduodanti šalis. O sekti madomis valgomajame, kaip matosi, itin nesveika. Amerikiečiai, kažkada pasidavę makdonaldiniams sumuštiniams, vėliau metėsi prie picų, paskui prie tortilų, šiandien su dideliu užsidegimu valgo ryžius. Tautinė virtuvė už Atlanto radikaliai keičiasi kas dešimtmetį. Visada atsiranda koks nors nuoširdus ar nenuoširdus medikų judėjimas, išaiškinantis, kad visos virškinimo sutrikimų ir nutukimo bėdos gali būti lengvai išsprendžiamos… pakeitus vieną tautinį amerikietišką patiekalą kitu. Persivalgius bulvių traškučių galima „gydytis“ ryžiais, nuo ryžių – lešiais, nuo pastarųjų – sojomis…

Mokslas, ar pseudomokslas, čia visai paprastas – amerikiečiams reikia imti valgyti taip, kaip valgo tie, kurie atrodo liesesni ir sveikesni (kas visai nebūtinai tiesa). Šiandien turtingieji ima bandyti Afrikos vargšų racioną. Veikia, pasirodo, kad vargšas būna liesas ne nuo maisto, o nuo kitų dalykų, kurių amerikiečiai lengvai neatsisako…

Jei amerikiečiams reiktų tiesiog valgyti mažiau, tai Afrikos gyventojai maisto pertekliumi nesiskundžia, veikiau ieško būdų, kaip to maisto padauginti. Prieš du dešimtmečius Vakarų Afrikos fermeriai pabandė auginti ryžius. Eksperimentas pavyko, iš šiandien kai kurie Afrikos laukai panašesni į kokio nors Vietnamo lankas nei į drėgną, bet tuščią savaną. Ryžių auginimas ir vartojamas, pasak „The Economist“, 2000-2014 metų laikotarpyje Afrikoje padvigubėjo, o Dramblio Kaulo Krantas – tradicinis kakavos eksportuotojas vis labiau tampa ryžių auginimo ir net eksporto kraštu. Kitame Afrikos gale – Kenijoje ir Tanzanijoje inovatyvūs fermeriai bando sodinti obelis ir vyšnias, tikėdamiesi, kad europietiški vaisiai taps patrauklesni už kokius nors vietinius bananus.

Azija vis dar tradiciškai asocijuojasi su ryžiais. Kinų kultūroje vietoj „kaip sekasi“ tradiciškai klausiama „ar valgei (ryžių)“? Kol kas ryžių ten netrūksta, jie sudaro didelė dalį raciono, tačiau statistika negailestingai rodo, kad ryžių vartojimas ima mažėti – juos keičia kviečiai ir jų produktai – gerai mums visiems pažįstamos… bulkutės. Europietiško stiliaus kepyklos dygsta lyg grybai po lietaus, ypač Indokinijos šalyse, ir Indonezijos salyne. Gal neužilgo ir Kinijoje ateis laikas klausti – „ar valgei ryte tokią riestą bulkutę su džemu?“… Prancūziški pusryčiai…

Europa gi po truputį atsisako „sveiko maisto“ prietarų. Tampa vis labiau madinga tradiciškai prisikimšti skrandį „nesveikais“ kiaulienos ar jautienos kepsniais. Jungtinių Tautų Žemės ūkio ir maisto organizacija atliko tyrimą apie mėsos suvartojimą 176 pasaulio šalyse. Tyrimo duomenys rodo, kad bendras mėsos vartojimas tolydžio auga, ypač ten, kur gerėja materialinė žmonių padėtis. Daugiausiai mėsos, skaičiuojant vienam statistiniam gyventojui per metus, suvartojama Liuksemburge.

Prieš pusė amžiaus jautiena ir veršiena sudarė apie 40 procento visos mėsos, šiandien jai tenka tik 23 procentai. Dažniausiai pasirenkamas gyvūnas suvalgymui – kiaulė. Pramoninė paukštininkystė ir sveiko maisto propaganda skina kelią paukštienos valgymui – jos suvartojimas išaugo nuo 12 iki 31 procento. Daugiausiai kiaulienos suvartoja austrai, didžiausi avių ir ožkų valgytojai yra mongolai, gi paukštiena mieliausia Karibų baseino ir Persų įlankos šalims.

Lietuviai irgi nėra tokie konservatyvūs, kaip gali pasirodyti. Vytauto Didžiojo kariai nevalgė bulvių, o Nepriklausomybės Akto signatarai tikriausiai negėrė apelsinų sulčių ir kepsnį šlamštė su bulvėmis. Lietuvis per metus suvalgo 77 kilogramus mėsos, o tai dvigubai daugiau nei pasaulio vidurkis. Kiauliena yra pati populiariausia mėsa: lietuviui tenka 44 kg kiaulienos per metus, o tai trigubai daugiau nei pasaulio vidurkis, nors nuo pirmaujančių šioje srityje austrų atsiliekame trečdaliu.

Bulvės, anot istorikų, gal ir sužlugdė abiejų tautų respubliką. Tai buvo pigi priemonė išmaitinti daug žmonių, kurie galiausiai norėjo pigiai pavalgyti, bet ne kovoti už savo tėvynę. Tai nunyko senosios mūsų istorijos patriotizmas, kol prieš pusantro šimto metų iš tų pačių bulvių valgytojų radosi nauja patriotų, jau valstietiškų, karta.

O ką Velykoms? Ogi, kas skanu…

_________

Koks įžymus žmogus, nevalgantis mėsos, pasakė šiuos žodžius: „Jei skerdyklos turėtų stiklines sienas, visi būtų vegetarai“?

 
Kraunasi ... Kraunasi ...

 

Sužinokite teisingą atsakymą >>

 


24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

Regionų naujienos