14 vasario, 2024

Tokie panašūs, bet tuo pačiu tokie skirtingi: kuo skiriasi iš mūsų raciono tūkstantmečiais nedingstantys kefyras ir rūgpienis

Šiandien apie 80 proc. pasaulio populiacijos, daugiau kaip 6 mlrd. žmonių, reguliariai vartoja pieną ar jo produktus, tarp jų – prieš tūkstančius metų atsiradusius kefyrą bei rūgpienį, kurie daugeliui asocijuojasi su organizmui palankia mityba. Šiuos pieno produktus yra itin pamėgę ir lietuviai, kefyrą nuo rūgpienio nesunkiai galintys atskirti pagal skonį. Tačiau ar žinome, kokiomis dar savybėmis išsiskiria kiekvienas iš šių produktų? 

Kefyro gamyba – sudėtingas ir specifinių žinių reikalaujantis procesas

Rūgpienis, kaip manoma, vartotas jau prieš maždaug 6 tūkstančius metų, dabartinėje Bulgarijos teritorijoje. Kefyras irgi gali pasigirti turtinga istorija. Seniausi kefyro pėdsakai galimai buvo rasti 4 tūkstančių metų senumo kape Kinijoje, tačiau kai kurie istorikai mano, kad šis produktas į mūsų regioną atkeliavo iš Šiaurės Kaukazo, kur prieš 2 tūkstančius metų klajokliai augino ožkas ir galvijus. Netgi egzistuoja legenda, kad pranašas Mahometas Šiaurės Kaukazo karačiajų tautai padovanojo  kefyro „grūdų”, kurie esą turėjo magiškų galių, nes pieną galėjo paversti sveiku ir saugiu produktu, kurį buvo galima vartoti ilgiau nei patį pieną.  

„Toks dalykas iš tiesų egzistuoja, tik mes jį vadiname kefyro grybu – tai unikalus raugas, savyje talpinantis simbiozėje gyvenančius mikroorganizmus: mieles bei specifines raugo kultūras. Pienas fermentuojamas naudojant tinkamą kefyro grybo raugą, taip sukuriant tam tikrų savybių kitą rauginto pieno gėrimą, kefyrą“, – pasakoja Vilma Laukytė – Staniuvienė, AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė. 

„Kefyro gaminimo procesas yra tikrai sudėtingas. Pavyzdžiui, „DVARO” 3,2 proc. riebumo kefyras yra gaminamas pagal klasikinį ilgametį receptą: naudojame gyvą kefyro grybą, kuris mūsų pieninėje yra auginamas ir puoselėjamas jau daugiau kaip 30 metų. Būtent unikalus kefyro grybo raugas produktui suteikia charakteringą brandų skonį”, – pasakoja V. Laukytė – Staniuvienė.

Vyriausioji technologė pabrėžia, kad kefyro grybo gaminimui reikalingos ne tik specifinės žinios. „Šiam procesui reikalingos ir specialios sąlygos, patalpos, technologijos, aplinka bei temperatūra. Į minėtąsias specialiai tam skirtas gamybines patalpas patekti gali tik apmokyti darbuotojai. Kefyro grybo pagaminimas yra patirties reikalaujantis procesas, o mūsų technologijos ir laboratorijos darbuotojai šiuos iššūkius sėkmingai įveikia”, – pasakoja specialistė. 

Rūgpienį mėgo Lietuvos prezidentas

Rūgpienis yra dar vienas raugintas pieno produktas, tačiau jį gaminant technologinis procesas šiek tiek skiriasi: pieno rūgimas vykdomas tiesiog indelyje, maišelyje, o tai užtikrina ir leidžia pasiekti unikalią produkto konsistenciją bei tekstūrą.

Nors jokios legendos apie tai, kad rūgpienis buvo atsiųstas pranašo, nėra, šis produktas taip pat gali pasigirti išskirtine lietuviška istorija. Istorikė Justina Minelgaitė–Plentienė yra pasakojusi apie įvykį, kai trečiasis Lietuvos prezidentas Kazys Grinius, vadovavęs Lietuvai 1926-aisiais metais, keliavo į gimtąją Suvalkiją pas tetą. Ši, sulaukusi netikėto ir garbino svečio, susirūpino, kad neturi jo kuo pavaišinti. Tačiau pats prezidentas tetą nuramino paprašydamas tiesiog rūgpienio su bulvėmis.

„Kartais kefyras yra painiojamas su rūgpieniu. Taip, jie abu yra rauginti pieno produktai, bet jų  savybės unikalios, o panaudojimo būdai bei fermentacijos procesai skiriasi. Taip pat, skiriasi tekstūros ir skoniai. Kefyras yra šiek tiek gazuotas, jo skonis gali būti nuo švelniai rūgštaus iki brandaus skonio. Rūgpienis – kitokios tekstūros bei tipiško, būdingo būtent rūgpieniui rūgštingumo. O kurį gėrimą rinktis, kiekvienas gali nuspręsti pagal savo vartojimo įpročius bei pomėgius. Juk šiuo produktus galima vartoti tiek kaip atsirus gėrimus, tiek gaminant įvairius patiekalus”, – priduria vyriausioji technologė.


4 kovo, 2025

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad […]

3 kovo, 2025

Vaikiška patalynė – tai ne tik estetikos ar patogumo klausimas, bet ir svarbus veiksnys, kuris lemia vaiko miego kokybę bei […]

3 kovo, 2025

Lauko apšvietimas – ne tik grožio ir jaukumo, bet ir funkcionalumo elementas. Tačiau net ir brangiausi šviestuvai nepadės sukurti tinkamos […]

3 kovo, 2025

Tikslus pjovimas – raktas į žolės atsparumą Tradicinis vejų priežiūros požiūris, kai žolė pjaunama kartą per savaitę, vis dažniau kvestionuojamas […]

25 vasario, 2025

Katilinė – tai namų šildymo sistemos širdis, nuo kurios priklauso ne tik efektyvus šilumos paskirstymas, bet ir jūsų kasdienis komfortas. […]

25 vasario, 2025

Romantika poroje neturi priklausyti nuo prabangių restoranų ar kelionių. Namų erdvė gali tapti puikia vieta kūrybingam pasimatymui, jei tik parodysite […]

21 vasario, 2025

Variklio tepimas yra vienas svarbiausių veiksnių, užtikrinančių sklandų automobilio veikimą. Tinkamai parinktas produktas padeda sumažinti trintį tarp judančių dalių, apsaugo […]

19 vasario, 2025

Būsto paskola – tai vienas svarbiausių finansinių įsipareigojimų, kuris gali daryti įtaką jūsų gyvenimui dešimtmečius. Tai nėra sprendimas, kurį reikėtų […]

18 vasario, 2025

Kuriant namų, biuro interjerą labai svarbus vaidmuo tenka langų uždengimams, kurie patalpoje atlieka ir estetinę, ir praktinę funkciją. Šiame kontekste […]

18 vasario, 2025

Tinkamai parinkti karnizai yra svarbi interjero detalė. Nors pagrindinė karnizų funkcija yra praktinė, vis dėlto, jie taip pat estetiškai papildo […]

29 sausio, 2025

Gyvenant nedideliame būste – kiekvienas baldas turi būti ne tik funkcionalus, bet ir taupyti erdvę. Valgomojo stalai – vienas svarbiausių […]

29 sausio, 2025

Žiemos metu dažnai susiduriame su iššūkiais, tokiais kaip šaltis ir prastas matomumas. Webasto autonominiai šildytuvai yra sukurti tam, kad užtikrintų […]

27 sausio, 2025

Namų erdvė yra ne tik sienos ir stogas, bet ir vieta, kur formuojasi šeimos gyvenimo ritmas, atsiranda tradicijos ir sukuriama […]

23 sausio, 2025

Vestuviniai žiedai yra ne tik amžinos meilės ir įsipareigojimo simbolis, bet ir svarbi detalė, atspindinti poros stilių bei gyvenimo būdą. […]

16 sausio, 2025

Atvėrus langus, įleidžiame gaivaus oro ir užtikriname patalpų ventiliaciją, tačiau kartu keliame pavojų savo augintiniams. Šio straipsnio tikslas – atkreipti […]

11 sausio, 2025

Kandys buityje yra dažna problema, kuri gali sukelti ne tik nemalonumų, bet ir nuostolių. Šie smulkūs vabzdžiai, nepastebimai įsikūrę mūsų […]

1 sausio, 2025

Prasidedant 2025-iesiems, šalyje vidutiniškai 4 proc. brangsta visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ elektros tarifai, taip pat didėja sąskaitos gamtinių dujų daugiausiai suvartojantiems […]

30 gruodžio, 2024

Apšvietimas kieme dažnai suvokiamas tik kaip funkcionalus elementas, užtikrinantis matomumą tamsiuoju paros metu. Tačiau gerai parinkti lauko šviestuvai gali ne […]

21 gruodžio, 2024

Tvoros prie namo turi daugybę funkcijų, kurios gali būti labai naudingos tiek namų savininkams, tiek ir jų aplinkai. Štai keletas […]

20 gruodžio, 2024

Šiandien baldų rinka stebina be galo įvairiu ir gausiu asortimentu. Tokios pat skirtingos yra ir baldų kainos. Tam įtakos turi […]

Regionų naujienos