21 gruodžio, 2015

Tradicijos originaliai: kaip paįvairinti šventinį Kūčių stalą

Artėjant šventėms, vis dažniau aplanko mintys ne tik apie dovanas, bet ir apie šventinį stalą bei tradicinius patiekalus. Paruošti dvylikos patiekalų Kūčių stalas šeimininkei gali tapti tikru iššūkiu, ypač jeigu norima nustebinti artimuosius naujais patiekalais, o ne tais, kurie ruošiami kasmet. „Čili picos“ virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šventinio stalo išskirtinumas labiausiai priklauso nuo fantazijos.

Virtuvės šefė dalijasi patarimais, kaip suteikti naujų skonių tradiciniams patiekalams.

L. Makovska pažymi, kad lengviausias būdas paįvairinti šventinį Kūčių stalą – tradicinius patiekalus pateikti kitaip. Originalus ir naujas pateikimas gali atskleist ir naują patiekalo skonį.

„Daugelio mėgstamą silkę pataluose galima pateikti kaip salotas arba viską tiesiog išdėlioti lėkštėje, o burokėlius, supjaustytus rombais, išdėlioti aplinkui. Stalas visuomet atrodys žaismingiau, jeigu patiekalai bus pateikti kaip ornamentas. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti“, – idėjomis dalijasi picerijų tinklo virtuvės šefė.

Kitas būdas, kaip gerai žinomiems patiekalams suteikti naujų skonių – tai įprastas sudedamąsias dalis pakeisti kitomis, ne ką blogesnėmis. L. Makovska siūlo patobulinti visų mylimą silkės užkandį ir vietoj keptų morkų pabandyti suderinti pakepintus svogūnus, smulkintas džiovintas slyvas ir graikinius riešutus. Pakepintas šias sudedamąsias dalis paskaninkite druska bei pipirais ir patiekite su silke.

„Jokių pomidorų padažų“, – maitintis sveikai skatina virtuvės šefė.

Taip pat “Čili picos” virtuvės šefė siūlo pasinaudoti dabar kulinarijoje vyraujančia mada burokėlius ne virti, o kepti orkaitėje.

„Kokia iš to nauda? Kepant folijoje, burokėlis kepa savose sultyse ir nėra ilgai mirkomas vandenyje, todėl į jį neprasiskverbia vanduo. Verdant burokėlis praranda savo skonį, o kepant orkaitėje – išlaiko visas skonines savybes”, – sako L. Makovska.

Šefė dalijasi keptų burokėlių receptu ir sako, kad tokie burokėliai dera prie daugumos stalo patiekalų – nuo silkės užkandžių iki paprastų salotų.

Jums reikės:

4 vidutinio dydžio burokėlių

1 arbatinio šaukštelio cukraus arba medaus

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

2 arbatinių šaukštelių balzaminio arba obuolių acto

Gaminimas:

Kiekvieną neluptą burokėlį atskirai įvyniokite į foliją, sudėkite į orkaitę ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje 1,5 val.

Išėmusios burokėlius nulupkite. L. Makovska siūlo burokėlius supjaustyti ne kubeliais, o skiltelėmis, kaip obuolius.

Tuomet apibarstykite skilteles cukrumi arba medumi, druska, užpilkite šiek tiek acto ir viską gerai apvoliokite.

Sudėjusios ant kepimo popieriaus, kepkite 120 laipsnių temperatūroje dar valandą.

„Jie susiraukšlėja ir pasidaro kaip saldainiukai, kaip pusiau vytinti – labai įdomaus, turtingo skonio“, – gaminimo įspūdžiais dalijasi šefė.

Tokius burokėlius su keptais svogūnėliais ar graikiniais riešutais bei slyvomis galima derinti prie silkės arba tiesiog patiekti kaip salotas su skirtingo skonio riešutais, pavyzdžiui, lazdyno ir graikiniais arba lazdyno ir migdolų.

Be to, burokėlius salotoms galima naudoti ir iškart po pirmojo kepimo.

Taip pat L. Makovska atskleidžia karšto patiekalo receptą – garnyrą, kuris derėtų tiek prie žuvies patiekalų, tiek prie šaltąjį sezoną madingų daržovių: burokėlių, saldžių bulvių, morkų ar pastarnokų.

Jums reikės:

2 skiltelių česnako

Kelių griežinėlių kelių milimetrų storio imbiero

1 – 2 raudonojo svogūno

Orkaitėje keptų burokėlių (arba savo norimos pasirinktos šakninės daržovės)

Pilnos saujos raudonųjų raugintų kopūstų

1 arbatinio šaukštelio cukraus

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

Savo nuožiūra – spanguolių

Gaminimas:

Keptuvėje pakepinkite dvi susmulkintas česnako skilteles ir kelis griežinėlius imbiero. Neišpjovusios viduriuko, karštu vandeniu nuplikykite raudonąjį svogūną ir taip pat suberkite į keptuvę.

„Neišpjovus viduriuko, svogūno skiltelės gražiai laikysis“, – pataria šefė.

Pagardinusios orkaitėje keptus burokėlius druska ir cukrumi, sudėkite juos kartu su svogūnu. Pridėkite raudonųjų kopūstų ir, jeigu norite, įmeskite šiek tiek spanguolių.

Viskas! Tikro žiemiško skonio garnyras paruoštas. Beliko jį patiekti ant šventinio stalo.

Kitas receptas skirtas kepinių mėgėjams, norintiems paįvairinti savo pyragų ir pyragėlių pasirinkimą. L. Makovska siūlo pasigaminti karštą vyniotinį.

Jums reikės:

Mielinės tešlos

0,5 kg raugintų kopūstų

1-2 svogūnų

Mažos saujos džiovintų baravykų

Gaminimas:

Įdaras:

Pakepinkite svogūną keptuvėje kartu su raugintais kopūstais. Pridėkite išmirkytų ir apvirtų baravykų.

Vyniotinis:

Iškočiokite mielinę tešlą ir sudėkite įdarą. Susukite ir kepti kaip pyragą. Palaukite, kol atvės, ir patiekite. Skanaus!

Galiausiai šefė dalijasi naujovišku deserto receptu su visų mėgstamomis aguonomis. Sudedamąsias dalis galima pasirinkti pagal skonį – svarbiausia naudotis fantazija. Čia tinka įvairūs džiovinti vaisiai: abrikosai, slyvos, vyšnios ir t.t.

Jums reikės:

1 saujos džiovintų abrikosų

1 saujos datulių

Po saują norimų riešutų: anakardžių, lazdyno ar graikinių

Aguonų, kokosų drožlių ir pan. apvoliojimui

Gaminimas:

Visas sudedamąsias dalis labai smulkiai sutrinkite smulkintuvu. Suformuokite nedidelius burbuliukus ir apvoliokite aguonose ar kituose produktuose, pavyzdžiui, kokoso drožlėse.   Tiekite ant stalo. Paprasta, sveika ir labai skanu!

  1. Makovska sako, kad ruošiant šventinį stalą, derėtų nepamiršti tradicijų, bet tuo pačiu stengtis maitintis sveikai. „Čili picos“ virtuvės šefė linki, kad šiais metais kiekvienos šeimos stalai spinduliuotų magiją ir jaukumą, o patiekalai būtų paruošti su meile ir kūrybiškai. Šiltų švenčių!


30 sausio, 2025

Netrukus negalią turintys uostamiesčio gyventojai ir juos lydintys asmenys galės nemokamai lankytis Klaipėdos miesto kultūros įstaigose ir jų renginiuose. Šiems […]

Futbolo turnyro dalyviai / Valdo Knyzelio nuotr.
29 sausio, 2025

„Visi esame lygūs“ su tokiu pavadinimu ir šūkiu turnyro dalyviai sausio 28 dieną žengė į Kauno technologijų mokymo centro Socialinių […]

28 sausio, 2025

Tamsius ir pilkus vasario savaitgalius kasmet praskaidrinanti šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK” šiemet pristatys ne tik įspūdingą meno maršrutą, bet ir […]

27 sausio, 2025

Ewgeny Boogie – vardas, kurį šiandien žino ir girdi visi, neabejotinai tapo elektroninės muzikos scena skambančiu fenomenu. Kiekvienas jo pasirodymas […]

23 sausio, 2025

Savęs pažinimas yra kelionė, kuri trunka visą gyvenimą. Suprasti savo stipriąsias puses, silpnybes, troškimus ir baimes yra labai svarbu, norint […]

23 sausio, 2025

Šeštadienio (sausio 25-osios) vidurdienį, pasitinkant miesto gimtadienį, Rotušės aikštėje tradiciškai vyks Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami […]

22 sausio, 2025

Praėjusių metų birželį Kaune įrengtos pirmosios inventoriaus pasiskolinimo stotelės tapo itin dažna kauniečių laisvalaikio pramoga. Per pusmetį visuose aštuoniuose mieste […]

16 sausio, 2025

Startavus 2025-iems metams Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinys (Kauno g. 49) įkūrė du naujus klubus, […]

11 sausio, 2025

Vilniuje, prie Pilaitės prospekto ir Spaudos bei J. Rutkausko gatvių, ketinama įrengti naują skverą. Vilniaus vystymo kompanijos teigimu, rangos darbai […]

10 sausio, 2025

Virtualių pramogų technologijos sparčiai tobulėja, o tai skatina diskusijas apie jų poveikį tradicinėms laisvalaikio formoms. Šiuolaikinės galimybės leidžia patirti unikalių […]

10 sausio, 2025

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia tarptautinį atvirą architektūrinių idėjų konkursą „Molainių filtracijos laukų ir šalia esančių teritorijų konversija, pritaikant daugiatiksliam naudojimui“. […]

10 sausio, 2025

Regionų jaunimo įtraukimas į skaitmeninių pramogų kūrimą tampa vis aktualesnis. Skaitmeninių technologijų plėtra suteikia galimybę kiekvienam jaunuoliui dalyvauti šioje srityje, […]

8 sausio, 2025

Po mokinių atostogų tiesiai į futbolo aikštelę – mokiniai su didžiausiu noru metus pradėjo futbolo turnyru. Sausio 7 dieną Kauno […]

31 gruodžio, 2024

Per 20 metų laikotarpį iš ES fondų į Lietuvą buvo investuota daugiau kaip 16 mlrd. Eur, kurie padėjo plėtoti bene […]

30 gruodžio, 2024

Metams skaičiuojant paskutines minutes, Lietuvą pasiekė džiugi žinia iš Italijos – ūkis „Sūrio kelias“ sėkmingai perėjo visas vertinimo procedūras ir […]

27 gruodžio, 2024

Šiemet Naujųjų metų naktį vilniečių ir sostinės svečių laukia spalvinga vaizdo projekcijų instaliacija ir lazerių šou. Šis tradicija tapęs reginys […]

25 gruodžio, 2024

Šiemet visus į šventinę „Besmegenių vestuvių“ programą kviečiantis žiemos festivalis Pakruojo dvare visai netikėtai tapo ir tikrų tuoktuvių masine aikštele. […]

S. Žiūros nuotr.
23 gruodžio, 2024

Prieš šventes kitų metų Europos Kalėdų sostinės titulą iškovojęs Vilnius nepraleido progos padėkoti verslams ir įstaigoms, mieste kuriantiems ypatingą Kalėdų […]

20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

19 gruodžio, 2024

Kiekvienais metais šv. Kalėdos atneša ne tik šventinį laukimą, bet ir kvietimą dalintis šiluma, bendryste bei kūrybingumu. Šiais metais Kalvarijos […]