21 gruodžio, 2015

Tradicijos originaliai: kaip paįvairinti šventinį Kūčių stalą

Artėjant šventėms, vis dažniau aplanko mintys ne tik apie dovanas, bet ir apie šventinį stalą bei tradicinius patiekalus. Paruošti dvylikos patiekalų Kūčių stalas šeimininkei gali tapti tikru iššūkiu, ypač jeigu norima nustebinti artimuosius naujais patiekalais, o ne tais, kurie ruošiami kasmet. „Čili picos“ virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šventinio stalo išskirtinumas labiausiai priklauso nuo fantazijos.

Virtuvės šefė dalijasi patarimais, kaip suteikti naujų skonių tradiciniams patiekalams.

L. Makovska pažymi, kad lengviausias būdas paįvairinti šventinį Kūčių stalą – tradicinius patiekalus pateikti kitaip. Originalus ir naujas pateikimas gali atskleist ir naują patiekalo skonį.

„Daugelio mėgstamą silkę pataluose galima pateikti kaip salotas arba viską tiesiog išdėlioti lėkštėje, o burokėlius, supjaustytus rombais, išdėlioti aplinkui. Stalas visuomet atrodys žaismingiau, jeigu patiekalai bus pateikti kaip ornamentas. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti“, – idėjomis dalijasi picerijų tinklo virtuvės šefė.

Kitas būdas, kaip gerai žinomiems patiekalams suteikti naujų skonių – tai įprastas sudedamąsias dalis pakeisti kitomis, ne ką blogesnėmis. L. Makovska siūlo patobulinti visų mylimą silkės užkandį ir vietoj keptų morkų pabandyti suderinti pakepintus svogūnus, smulkintas džiovintas slyvas ir graikinius riešutus. Pakepintas šias sudedamąsias dalis paskaninkite druska bei pipirais ir patiekite su silke.

„Jokių pomidorų padažų“, – maitintis sveikai skatina virtuvės šefė.

Taip pat “Čili picos” virtuvės šefė siūlo pasinaudoti dabar kulinarijoje vyraujančia mada burokėlius ne virti, o kepti orkaitėje.

„Kokia iš to nauda? Kepant folijoje, burokėlis kepa savose sultyse ir nėra ilgai mirkomas vandenyje, todėl į jį neprasiskverbia vanduo. Verdant burokėlis praranda savo skonį, o kepant orkaitėje – išlaiko visas skonines savybes”, – sako L. Makovska.

Šefė dalijasi keptų burokėlių receptu ir sako, kad tokie burokėliai dera prie daugumos stalo patiekalų – nuo silkės užkandžių iki paprastų salotų.

Jums reikės:

4 vidutinio dydžio burokėlių

1 arbatinio šaukštelio cukraus arba medaus

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

2 arbatinių šaukštelių balzaminio arba obuolių acto

Gaminimas:

Kiekvieną neluptą burokėlį atskirai įvyniokite į foliją, sudėkite į orkaitę ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje 1,5 val.

Išėmusios burokėlius nulupkite. L. Makovska siūlo burokėlius supjaustyti ne kubeliais, o skiltelėmis, kaip obuolius.

Tuomet apibarstykite skilteles cukrumi arba medumi, druska, užpilkite šiek tiek acto ir viską gerai apvoliokite.

Sudėjusios ant kepimo popieriaus, kepkite 120 laipsnių temperatūroje dar valandą.

„Jie susiraukšlėja ir pasidaro kaip saldainiukai, kaip pusiau vytinti – labai įdomaus, turtingo skonio“, – gaminimo įspūdžiais dalijasi šefė.

Tokius burokėlius su keptais svogūnėliais ar graikiniais riešutais bei slyvomis galima derinti prie silkės arba tiesiog patiekti kaip salotas su skirtingo skonio riešutais, pavyzdžiui, lazdyno ir graikiniais arba lazdyno ir migdolų.

Be to, burokėlius salotoms galima naudoti ir iškart po pirmojo kepimo.

Taip pat L. Makovska atskleidžia karšto patiekalo receptą – garnyrą, kuris derėtų tiek prie žuvies patiekalų, tiek prie šaltąjį sezoną madingų daržovių: burokėlių, saldžių bulvių, morkų ar pastarnokų.

Jums reikės:

2 skiltelių česnako

Kelių griežinėlių kelių milimetrų storio imbiero

1 – 2 raudonojo svogūno

Orkaitėje keptų burokėlių (arba savo norimos pasirinktos šakninės daržovės)

Pilnos saujos raudonųjų raugintų kopūstų

1 arbatinio šaukštelio cukraus

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

Savo nuožiūra – spanguolių

Gaminimas:

Keptuvėje pakepinkite dvi susmulkintas česnako skilteles ir kelis griežinėlius imbiero. Neišpjovusios viduriuko, karštu vandeniu nuplikykite raudonąjį svogūną ir taip pat suberkite į keptuvę.

„Neišpjovus viduriuko, svogūno skiltelės gražiai laikysis“, – pataria šefė.

Pagardinusios orkaitėje keptus burokėlius druska ir cukrumi, sudėkite juos kartu su svogūnu. Pridėkite raudonųjų kopūstų ir, jeigu norite, įmeskite šiek tiek spanguolių.

Viskas! Tikro žiemiško skonio garnyras paruoštas. Beliko jį patiekti ant šventinio stalo.

Kitas receptas skirtas kepinių mėgėjams, norintiems paįvairinti savo pyragų ir pyragėlių pasirinkimą. L. Makovska siūlo pasigaminti karštą vyniotinį.

Jums reikės:

Mielinės tešlos

0,5 kg raugintų kopūstų

1-2 svogūnų

Mažos saujos džiovintų baravykų

Gaminimas:

Įdaras:

Pakepinkite svogūną keptuvėje kartu su raugintais kopūstais. Pridėkite išmirkytų ir apvirtų baravykų.

Vyniotinis:

Iškočiokite mielinę tešlą ir sudėkite įdarą. Susukite ir kepti kaip pyragą. Palaukite, kol atvės, ir patiekite. Skanaus!

Galiausiai šefė dalijasi naujovišku deserto receptu su visų mėgstamomis aguonomis. Sudedamąsias dalis galima pasirinkti pagal skonį – svarbiausia naudotis fantazija. Čia tinka įvairūs džiovinti vaisiai: abrikosai, slyvos, vyšnios ir t.t.

Jums reikės:

1 saujos džiovintų abrikosų

1 saujos datulių

Po saują norimų riešutų: anakardžių, lazdyno ar graikinių

Aguonų, kokosų drožlių ir pan. apvoliojimui

Gaminimas:

Visas sudedamąsias dalis labai smulkiai sutrinkite smulkintuvu. Suformuokite nedidelius burbuliukus ir apvoliokite aguonose ar kituose produktuose, pavyzdžiui, kokoso drožlėse.   Tiekite ant stalo. Paprasta, sveika ir labai skanu!

  1. Makovska sako, kad ruošiant šventinį stalą, derėtų nepamiršti tradicijų, bet tuo pačiu stengtis maitintis sveikai. „Čili picos“ virtuvės šefė linki, kad šiais metais kiekvienos šeimos stalai spinduliuotų magiją ir jaukumą, o patiekalai būtų paruošti su meile ir kūrybiškai. Šiltų švenčių!


20 gruodžio, 2024

Kelionės vienam dažnai vertinamos kaip drąsos reikalaujantis žingsnis, tačiau jos suteikia neįtikėtiną laisvės jausmą ir galimybę pažinti save. Spontaniškumas čia […]

19 gruodžio, 2024

Kiekvienais metais šv. Kalėdos atneša ne tik šventinį laukimą, bet ir kvietimą dalintis šiluma, bendryste bei kūrybingumu. Šiais metais Kalvarijos […]

19 gruodžio, 2024

Vestuvės – tai viena gražiausių ir svarbiausių dienų poros gyvenime. Tačiau šiandienos visuomenėje jos dažnai tampa ne tik šventė, bet […]

19 gruodžio, 2024

Ketvirtadienį Neringos savivaldybės taryba priėmė sprendimą pakoreguoti įvažiavimo į Neringą rinkliavos dydžius. Dešimt mėnesių – nuo rugpjūčio 21 d. iki […]

17 gruodžio, 2024

Kauno miesto taryba pritarė, kad kitą pavasarį Dariaus ir Girėno stadione esanti veja būtų pakeista rulonine hibridine žole. Kaip skelbiama […]

12 gruodžio, 2024

Stalo žaidimai suaugusiems tampa vis populiaresniu pasirinkimu organizacijose, rengiančiose komandos formavimo veiklas. Jie ne tik sukuria smagią ir atsipalaidavusią atmosferą, […]

11 gruodžio, 2024

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) iki sausio 18 dienos veikia šventinė paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės […]

10 gruodžio, 2024

Šalia didžiausios šalies oranžerijos, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune, prasidėjo statybos darbai: per šią žiemą čia bus įrengtas vadinamasis […]

9 gruodžio, 2024

Palangoje esantis Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) padalinys Jono Šliūpo muziejus dabar lankytojus pasitinka ne tik atnaujintu pastatu, bet ir tvarkinga, […]

9 gruodžio, 2024

„Apie šventinį gruodį pradėjome galvoti jau pavasarį, – sako muziejaus direktorė Aušra Gudgalienė, – Visas kūrybinis procesas, prasidėjęs iškart po […]

Geriausi visų laikų „Žalgirio“ krepšininkai
9 gruodžio, 2024

Kauno „Žalgirį“ neseniai papildė nemenką NBA patirtį turintis, iš viso stipriausioje pasaulyje krepšinio lygoje 322 rungtynes sužaidęs ir po vid. […]

7 gruodžio, 2024

2024 m. gruodžio 7 d. Šiauliuose sužibo tradicijomis alsuojanti Kalėdų eglė. Keliolikos metrų aukščio eglę miestui padovanojo Šiaulių rajono gyventojai. […]

7 gruodžio, 2024

Šiemet Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai Kauno mieste ir rajone patikrino 14 viešųjų vaikų žaidimų aikštelių ir visose iš […]

7 gruodžio, 2024

Šiandien beveik 3,5 tūkst. žygeivių sugužėjo šventiškai ir aktyviai praleisti laiką kalėdiniame „TrenkTuro” žygyje Druskininkuose. Čia juos pasitiko kalėdiškai pasipuošęs […]

6 gruodžio, 2024

Klaipėdos rajono centras Gargždai šiandien prisipildė stebuklų ir gražiausių emocijų. Po ilgos pertraukos aikštėje įžiebta gyva, maždaug 12 metrų aukščio […]

6 gruodžio, 2024

Šįvakar Palangoje, susirinkus daugybei didelių ir mažų žiūrovų, įžiebta 15 metrų aukščio Kalėdų eglė. Ji, kaip ir kurorto viešųjų erdvių […]

6 gruodžio, 2024

Tarp keturių istorinių Lietuvos sostinių įsikūrusius Kaišiadoris anksčiau daugelis pravažiuodavo neužsukdami. Šiais metais viskas pasikeitė: į miestą traukiniais ir automobiliais […]

Pirmojo etapo dalyviai
4 gruodžio, 2024

Gruodžio 3 dieną, Kauno technologijų ir mokymo centre, startavo trečiasis integracinio futbolo čempionato „Futbolas visiems“ pirmasis etapas. Šis sezonas vyks […]

3 gruodžio, 2024

Savaitgalį Pakruojo dvaras vartus atkėlė pirmiesiems žiemos festivalio lankytojams. Septintoji šviečiančių žibintų šventė, kasmet trunkanti bent keletą mėnesių, startavo pirmieji […]

30 lapkričio, 2024

Jonavoje šeštadienį sužibo pagrindinė miesto Kalėdų eglė – žiemiškai šilta raštuota kepurė. Jos spalvos ir raštai nuolat kinta, dėka šiuolaikinių […]