Užgavėnių šventėje pasiektas sunkiausio žemaičių blyno rekordas
Vakar, vasario 17 d. Vilniaus mokytojų kiemelis tapo kone oficialia Užgavėnių šventės ambasada su visais būtinais šventės atributais: liaudiškos muzikos pasirodymais, amžina Kanapinio ir Lašininio kova, More, Užgavėnių laužais ir tradiciniais valgiais – kopūstiene bei, žinoma, blynais.
Apie 18 val. mokytojų namų kiemelis jau buvo sausakimšas persirengėlių ir kitų miesto gyventojų, o vienu iš šventės akcentų tapo maitinimo paslaugas visoje Lietuvoje teikiančios UAB „Pontem“ kepamas sunkiausias Lietuvoje žemaičių blynas.
Naujojo rekordo liudininkais tapo ne tik šventiškai nusiteikę vilniečiai. Specialiai rekordo fiksavimui buvo pakviesti du nepriklausomi maisto srities ekspertai, liudiję rekordo užfiksavimą. Tai – virtuvės šefas, restorano „Bistro 1 dublis“ įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas ir UAB „Hubert Trading Baltic“ vadovas Laurynas Suodaitis.
„Didžiuojuosi tuo, jog nepamirštame papročių ir puoselėjame tradicijas. Džiaugiuosi, jog tokios iniciatyvos, kaip rekordinio blyno kepimas, padeda mums suprasti tikrąją Užgavėnių prasmę. Blynai – tai svarbiausias šios šventės akcentas, kuris simbolizuoja saulės sugrįžimą. Tikiuosi, jog rekordinis blynas šiemet atneš rekordiškai šiltą vasarą,“ – sakė UAB „Hubert Trading Baltic“, užsiimančios žvėrienos degustacijų ir išvežamųjų banketų organizavimu, vadovas Laurynas Suodaitis.
L. Suodačiui antrino Deividas Praspaliauskas, pabrėžęs, kad tokius renginius, skatinančius neužmiršti lietuvių puoselėjamų tradicijų, jis labai vertina. „Smagu, kad tiek daug žmonių neužmiršta mūsų tradicijų ir atvyko stebėti naujojo blyno rekordo. Dar nustebino, kad blynas buvo ne su mėsa, o su varškė – sveikuoliškas ir tinkantis vegetarams,“ – šypsojosi D. Praspaliauskas.
Specialiai pagamintoje didžiulėje keptuvėje dar bekepant apie 13 kg sveriantį blyną-milžiną, prie stalo nusidriekė blyno ragautojų eilė. Nekantrūs gyventojai dar prieš Gavėnią, kol dar galima iki valiai pasisotinti, skubėjo ragauti būsimojo rekordininko.
Pasak UAB „Pontem“ technologo Mindaugo Galvelio, kepusio šį Užgavėnių blyną, mintis iškepti sunkiausią blyną kilo spontaniškai, dar likus savaitei iki Užgavėnių. „Susisiekėme su Lietuvos rekordus fiksuojančia agentūra „Factum“ ir sužinojome, kad sunkiausio žemaičių blyno rekordas paskutinį kartą buvo pagerintas prieš dvejus metus Kaune, blynas svėrė daugiau kaip 7,02 kg. Tai mums pasirodė vieni juokai, todėl pasišovėme šį rekordą pagerinti,“ – sakė M. Galvelis.
Apie 18.30 val. į sunkiausio Lietuvos žemaičių blyno rekordą pretenduojantis blynas baigė kepti, o jo svorio neatlaikė net ir tam paruoštos svarstyklės, todėl blyną teko padalinti į dvi dalis. Tada ir paaiškėjo, kad per 12,5 kg sveriantis UAB „Pontem“ iškeptas žemaičių blynas yra naujasis rekordas, kurį dar turi patvirtinti agentūra „Factum“.
Blynui rekordininkui iškepti buvo panaudota per 10 kilogramų bulvių, apie 2,5 kg varškės, džiūvėsėlių ir prieskonių. Blynas buvo iškeptas per maždaug 50 minučių.
Anot „Pontem“ atstovo, tikimasi, kad tokie ir panašūs rekordiniai blynai taps bendrovės kiekvienų Užgavėnių tradicija ir džiugins ne tik sostinės Vilniaus mokytojų kiemelio svečius, bet ir kitų miestų gyventojus.