Užgavėnių tradicijos Šalčininkų rajone
Užgavėnes – tai viena linksmiausių kalendorinių švenčių visoje Lietuvoje.Vasario 26 dieną permainingo oro nepabijojusios šeimos bei gerai nusiteikę persirengėliai plūdo prie Akmenynės laisvalaikio salės paragauti tradicinių Užgavėnių patiekalų – blynų. Netrūko juoko, šokių ir linksmų dainų, vaikučiai galėjo pasivažinėti arklio traukiamu vežimu, o žaviosios čigonės galėjo visiems norintiems išpranašauti ateitį. Linksmą šventę vainikavo Morės deginimas. Visi šventės dalyviai tikėjosi, jog po Morės sudeginimo žiema Akmenynėje jau nebepasirodys.
Linksmai ir skambiai žiema buvo varyta ir iš Dainavos. Susirinkusiai publikai koncertavo ansamblis „Lidčanka“ iš Baltarusijos ir renginių salės saviveiklininkai. Žaidimai, pokštai, šokiai ir konkursai lydėjo gerai nusitekusius renginio dalyvius.
Čiužiakampio mokyklos stadione susirinkę Užgavėnių dalyviai, nepaisydami žvarbaus vėjo ir sniego, puikiai leido laiką. Juos linksmino ansambliai „Turgelianka“ (Turgeliai) ir „Lidčanka“ (Baltarusija). Renginio dalyviai šoko, dainavo, vaišinosi Užgavėnių patiekalais ir varė žiemą, kad kuo greičiau ateitų pavasaris. Neišvengiama buvo ir Lašininio ir Kanapinio kova.
Vasario 22 – 24 dienomis Baltosios Vokės pramogų centre taip pat kvepėjo Užgavėnėmis . Gausiai susirinkę vaikai ir jaunimas ėmėsi šeimininkauti savo atviroje jaunimo erdvėje: skirstėsi pareigomis, dalinosi keptuves ir indus ir gardžiais kvapais lenktyniavo vieni su kitais.
Kepėme tradicinius įvairių rūšių Užgavėnių blynus, ruošėme spirgučių ir grietinės dažinį, nekantriai laukėme deserto – spurgų ir kitų saldžių kepinių. Smagiai besidarbuodami tarsi savaime perėmėme senąsias mūsų tradicijas ir papročius. Pasirodė, kad išbandyti paruošti Užgavėnių šventę savo rankomis vaikams ir jaunimui buvo nepaprastai įdomu – užsiėmimų vedantieji neatsigynė gausių klausimų apie užgavėnių tradicijas mūsų krašte.
Vaikai lygino savo šeimų tradicijas, dalinosi valgių receptais ir ragavo draugų pagamintus patiekalus. Smagiai ir sočiai pavalgę nenorėjome skirstytis namo, todėl penktadienį su entuziazmu rinkomės tradicinių Užgavėnių kaukių gaminimui. Visos kaukės buvo gaminamos labai kruopščiai ir nė viena nekartojo kitos. Taip atsirado meškos, ožio, Lašininio ir Kanapinio ir kitų persirengėlių kaukės. Buvo labai smagu girdėti, kad visiems užsiėmimų dalyviams laikas prabėgo nepastebimai ir dalyvauti patiems maisto ruošimo ir kaukių gaminimo procese buvo gerokai įdomiau, nei girdėti ir stebėti Užgavėnių šventę iš šono. Dėkojame dalyviams už jų užsidegimą ir kūrybiškumą.
Užsiėmimų vedantieji: Ana Voroneckaja ir Loreta Grigorovič
Riebusis ketvirtadienis mena labia senus laikus, kai paskutinį ketvirtadienį prieš Gavėnios pradžią būtina valgyti spurgas ir kitus saldumynus. Prie šios tradicijos kasmet jungiasi ir Jašiūnų renginių salė. Valgydami spurgas lankytojai turi progą smagiai praleisti laiką, pabendrauti ir gražiai pasilinksminti.