Vaikų maiste – mažiau cukraus ir druskos
Po žiemos atostogų sugrįžę mokiniai mokyklų valgyklose rado sveikesnį maistą. Nuo sausio 1-osios įsigaliojo Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo pakeitimai.
Papildytas vaikų maitinimui mokyklose draudžiamų maisto produktų sąrašas. Nuo šiol draudžiami sūrūs gaminiai (kuriuose druskos daugiau kaip 1 g/100 g; sūryje ir mėsos gaminiuose – daugiau kaip 1,7 g/100 g), taip pat gėrimai, kurių sudėtyje pridėtinio cukraus daugiau kaip 5 g/100 g.
Uždrausti maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti riebalai. Konditerijos gaminiai, tokie kaip sausainiai, bandelės, pyragai, kuriuose jų yra, negalės atsidurti ant vaikų stalo, nes juose yra kenksmingų riebalų rūgščių transizomerų šaltinis.
Pavyzdiniuose valgiaraščiuose, kuriais iki šiol vadovavosi dauguma Lietuvos ugdymo įstaigų, pridėtinio cukraus kiekis kai kuriuose patiekaluose viršijo normas.
Šiuo metu vaikų maitinimo valgiaraščiai visose Kauno rajono ugdymo įstaigose yra peržiūrimi ir koreguojami.
Kultūros, švietimo ir sporto skyrius apie naujus reikalavimus informavo visus maisto produktų tiekėjus ir įmones, organizuojančias mokinių maitinimą, bei gavo jų patvirtinimą, kad tiekiamų produktų kokybė ir sudėtis atitinka naujus reikalavimus.
Mokyklų vyr. virėjams ir dietistams sausio pradžioje vyko pasitarimai, kuriuose buvo aptarti pakeitimai.
Mokinių žiemos atostogų metu mokyklų virėjos tęsė praėjusiais metais pradėtas maisto ruošimo pratybas. 15 rajono švietimo įstaigų virėjų dalyvavo specializuotuose mokymuose „Sveikatą tausojančių patiekalų gamybos pratybos“.
Praktiniai mokymai tradiciškai vyko Kauno technologijos universiteto Maisto mokslų ir kompetencijų centro mokomojoje virtuvėje. Gamybai buvo pasirinkti nauji sveikatą tausojantys patiekalai iš kokybiškų žaliavų, kuriuos galima pritaikyti ir mokyklų valgyklose.
Mokinių maitinimo tvarkos aprašą ir valgiaraščius privaloma skelbti mokyklos interneto svetainėje. Tėveliai visuomet turės galimybę susipažinti, kokie produktai ir patiekalai yra patiekiami jų vaikams.