Vamos celebrar! Pakeliaukite po Braziliją nekeldami kojos iš namų!
Lietuvoje rugpjūtis nelepina gerais orais, o ką daryti, jeigu atostogos jau pasibaigė? Ne ką prastesnė išeitis šiltų kraštų vakarėlį susikurti namuose. Šiuo metu bene karščiausia tema – Brazilija. Penkta pagal plotą valstybė pasaulyje kausto visų dėmesį, o mes siūlome prikaustyti Jūsų svečių dėmesį. Pateikiame originalių idėjų, kurios Braziliją pakvies į jūsų namus, o kartu ir neišvykdami iš Lietuvos pamatysite garsiausias šios šalies įžymybes.
Per kelias laiko juostas išsidėsčiusi didžiulė valstybė ilgą laiką buvo Portugalijos kolonija, todėl nenuostabu, kad Brazilijoje susikalbėsite šia kalba. Jei jau namuose rengiamas vakarėlis šia tema, pasirūpinkite, kad svečiai išmoktų keletą pagrindinių frazių: „Boa noite!“ (Labas vakaras!), „Vamos celebrar!“ (Švęskime!), „vamos dançar!“ (Pašokime!), „delicioso!“ (Skanu!). Ir nors aplinkinės valstybės kalba dažniausiai ispaniškai, Brazilija išsiskiria būtent tuo, kad yra vienintelė Amerikos valstybė kalbanti portugališkai. Kai susirinks svečiai nustebinkite juos pakviesdami pasivaikščioti po Braziliją neiškeliant kojos iš namų. Pritemdykite šviesą kambaryje (jeigu turite projektorių – būtinai jį panaudokite) ir spustelkite šią nuorodą – http://www.youvisit.com/tour/brazil. Neišeidami iš kambario jūs atsidursite populiariausiose Brazilijos vietose! Jeigu namuose šalta – nepamirškite braziliškos kavos. Ši valstybė didžiausia kavos gamintoja jau daugiau nei 150 metų. Ir nors kavos pupelės yra kilusios ne iš Brazilijos, nuo 1727 m. augantys kavos krūmai šiandien šiai šaliai suteikia ypatingą svarbą. Braziliški patiekalai taip pat gali nustebinti kiekvieną – čia ras sau tinkamo maisto turbūt kiekvienas. Tarp tradicinių ir populiariausių braziliškų patiekalų sunkiai rasite sriubą, tačiau aperityvo, užkandžių, pagrindinių patiekalų ir gėrimų čia tikrai netrūksta. Braziliška virtuvė – tarsi europietiškos, afrikietiškos bei amerikietiškosios virtuvių mišinys. Žinoma, kiekvienas regionas turi savo akcentus, bet mes jums pateikiame alternatyvų, kurias galėsite nesunkiai pasigaminti savo namuose.
Nepamirškite vakarėlio metu būti lengvai pamišę – tai vienas iš brazilų bruožų. Šitai puikiai įrodo brazilų bandymas parduoti lėktuvnešį (!) per Ebay! Ir nors pardavime jo turbūt jau neberasite, savo svečiams galite pasiūlyti sužaisti keisčiausių žaidimų. Pasiūlykite kelis ir leiskite rinktis balsuojant, nes būtent Brazilijoje balsavimas yra privalomas. Tokiam vakarui puikiai tiks „Crazy ALIAS“!
Taigi šalis, kurios kai kuriose salose gyvena tiek gyvačių, kad net draudžiama jas lankyti gali būti visai nesudėtingai prijaukinta ir jūsų namuose. Tereikia trupučio fantazijos ir gerų draugų kompanijos.
Norintiems paruošti draugams sočią vakarienę rekomenduojame kepti brazilišką pikantišką pyragą – jo tikrai užteks visiems, o gaminimui prireiks tik „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio kibinams ir turimų daržovių. Norintiems greitų užkandžių rekomenduojame rinktis iš sausainių ar sūrio duonos, kuriuos tikrai netruksite pagaminti, net jei nesate įgudęs virtuvės šefas.
Gardžių patiekalų receptai Jūsų šventei:
Pageidaujantiems sočiau – vištienos pyragas
Jums reikės (tešlai): „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio kibinams, 170 g. minkšto margarino arba sviesto ir 100 ml vandens.
Įdarui: 4 vištų šlaunelės, 1 svogūnas, 2-3 morkos, 1 saliero lapkotis, pusė cukinijos, šaukštas sviesto, kupinas šaukštas miltų, kubelis vištienos sultinio, stiklinė pieno, žiupsnelis kmynų, žiupsnelis čiobrelio lapelių.
Pasiruoškite tešlą: suberkite miltinį mišinį, margariną ir vandenį ir viską gerai išmaišykite. Kai susidarys vientisa, elastinga tešla – palikite ją 30 -čiai minučių pastovėti kambario temperatūroje.
Pasiruoškite įdarą: nulupkite odą nuo šlaunelių, išimkite kaulus, mėsą supjaustyti gabalėliais. Į gilią keptuvę įpilame aliejaus ir apkepiname vištieną, Sudedam smulkiai pjaustytą svogūną ir kepiname kol suminkštės. Dedame kubeliais pjaustytas morkas, smulkintą saliero kotą, cukiniją ir uždengę troškiname 10-15 min.
Ištirpiname ir supilame sviestą, prieskonius – pipirus, čiobrelius, vištienos sultinio kubelį (patartina prieš tai jį ištirpinti ¼ stiklinėje vandens), supilame pieną ir šaukštą miltų. Maišome kol sutirštėja.
Iškočiokite tešlą, troškinį supilkite į paruoštus valgyti indus, o ant jos dedame tešlos „dangtį“. Pritvirtinkite prie krašto, o viduryje padarykite kelių centimetrų įpjovą garams išeiti. Šakute šiek tiek subadykite viršų, pabarstykite kmynais ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 45 minutėms.
Tradicinis desertas – brigadeira
Jums reikės: 3 arbatinių šaukštelių nesaldžios kakavos, 1 indelio saldinto kondensuoto pieno, 1 arbatinio šaukštelio sviesto
Gaminimas: į šiek tiek pakaitintą puodą sudėkite visus ingredientus ir maišykite iki kol sutirštės ir taps viena mase. Tuomet leiskite gerai atvėsti. Atvėsus formuokite nedidelius rutuliukus ir dėkite juos į lėkštę. Paįvairinimui, juos galima pavolioti kokoso drožlėse, šokoladiniuose ar kituose pabarstukuose.
Nepaprasta sūrio duona
Jums reikės: 1 kiaušinio, trečdalio stiklinės alyvuogių aliejaus, du trečdaliai stiklinės pieno, 70 g. fermentinio tarkuoto sūrio, 170 g. „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų, druskos pagal skonį.
Gaminimas: visus ingredientus sudėti į dubenį ir gerai išplakti su plaktuvu kol gausite tolygią masę. Tešlą supilkite į keksiukų formeles, išteptas riebalu. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių ir kepkite 15-20 min. kol gražiai paruduos.
Kavos magija
Keturiems puodeliams kavos paruošti reikės:
4 puodelių karštos kakavos, 1,5 puodelio stiprios užplikytos kavos, 1 puodelio romo, plaktos grietinėlės
Gaminimas: užvirkite kakavą, kavą ir romą kartu. Išpilstę į puodelius apipurkškite plakta grietinėle. Jeigu norite, galite pabarstyti cinamonu.
Braziliškų riešutų pyragėliai
Jums reikės: 225 g. sviesto, 125 g. cukraus, 2 kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 250 g. „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų, 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 2 puodelių smulkintų braziliškų riešutų, pusės puodelio kokoso drožlių.
Gaminimas: Sviestą ir cukrų išplakite iki kreminės konsistencijos masės, sudėkite kiaušinius, vanilės ekstraktą. Toliau plakite. Įdėkite gautą masę į didelį dubeni ir sudėkite miltus, kepimo miltelius bei druską. Palaipsniui sudėkite smulkintus riešutus ir kokoso drožles. Viską gerai išmaišius suformuokite plokščius, apvalius sausainius ir dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite 10-12 minučių, kol sausainiai gražiai apskrus.
Vanilinių morkų pyragas
Jums reikės: 1 pakuotės „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio vaniliniam pyragui, 250 ml drungno vandens, 130 ml aliejaus, 3 smulkiai tarkuotų morkų.
Gaminimas: Suberkite mišinį į dubenį, užpilkite vandeniu ir aliejumi. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite morkas. Supilkite į riebalais išteptą ar kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite 20-30min. iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyragą išimkite iš formos ir palikite ataušti. Pyragą galite apibarstyti cukraus pudra ar net kakava!
Skanaus!