19 kovo, 2024

Vienas garsiausių Lietuvos šefų R. Ščesnavičius papasakojo, kokį sviestą renkasi savo patiekalams

Sviestas plačiai naudojamas visame pasaulyje. Nuo paprasto sviesto užtepimo ant duonos riekės, iki šio produkto naudojimo kepant įvairius desertus, gaminant makaronų, žuvies bei kitus patiekalus. Daugiausiai sviesto pernai sunaudojo Indijos gyventojai – beveik 7 mln. tonų, o antroje vietoje įsitaisė Europos Sąjunga. Bendrijos gyventojai, tarp jų ir lietuviai, suvartojo beveik 2 mln. tonų sviesto. Nenuostabu, kad šis produktas nugula ant stalų paprastų gyventojų namuose, tačiau nuolat yra naudojamas ir geriausių Lietuvos šefų virtuvėse. Legendinis kulinaras Robertas Ščesnavičius atskleidė savo mėgstamą receptą, kuriame sviesto naudojimas – būtinas.

4000 receptų sukūręs R. Ščesnavičius atskleidė, kada be sviesto jis niekaip neišsiverstų – gaminant fundamentalųjį, klasikinį bešamelio padažą. „Šis padažas labai universalus, mes, kulinarai, laikome jį baziniu. Jį galima pritaikyti visur – prie mėsos, žuvies, miltinių patiekalų, daržovių apkepų ir panašiai. Bešamelio padažas labai elegantiškas, tačiau lengvai pagaminamas. O sviestas – neatsiejama bešamelio gamybos dalis”, – pasakoja garsusis virtuvės šefas.

Šis padažas išrastas Prancūzijoje ir pavadintas jį sukūrusio markizo Luis de Bechamel vardu. Jis buvo Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV virtuvės valdytojas. Tiesa, egzistuoja bent kelios skirtingos šio padažo atsiradimo istorijos, tačiau, ko gero, niekas nesiginčytų dėl vieno fakto – bešamelio gamyba prasideda būtent nuo sviesto.

R. Ščesnavičius pasakoja, kad sviestą naudoja nuolat ir atskleidė, kokį renkasi jis. Pasak kulinaro, renkantis sviestą jam svarbiausi du aspektai – skonis ir kokybė. „Pats visąlaik naudoju „DVARO” sviestą. Jį rasite ir mano namuose, ir mano darbe. Šio sviesto skonis tikrai ypatingas, jis kvapnus ir be to, tepasi labai lengvai”, – pabrėžia kulinaras.

Bešamelio padažo receptas

Jums reikės:

25 g „DVARO” 82 proc. riebumo sviesto

25 g miltų

300 ml „DVARO“ 3,5 proc. riebumo pieno

1 svogūno

Druskos

Juodųjų pipirų

Žiupsnelio muskato riešuto

Petražolių

Lauro lapo

Čiobrelio šakelės

Sviestą išlydykite keptuvėje. Svarbu sviesto neužkaitinti per daug. Tuomet į sviestą dėkite miltus. Jie padažui suteikia riešutų skonį. Tik tuomet po truputį pilkite riebų pieną ir viską maišykite ant nedidelės ugnies. Tai ir yra bešamelio padažo pagrindas į kurį dėkite norimus priedus.

„Tai gali būti svogūnas, druska, juodieji pipirai. Į keptuvę taip pat galite įdėti, pavyzdžiui, petražoles, lauro lapą ir čiobrelio šakelę, tai suteikia padažui išskirtinį kvapą ir skonį. Šių ingredientų net nereikia pjaustyti, nes galiausiai viską prakošiame sieteliu. Toks padažas labai tiks prie vištienos patiekalų, tačiau priklausomai nuo pasirinktų papildomų ingredientų, galite paruošti skirtingo skonio bešamelio padažą. Juk šis padažas toks universalus, kad dedamas net ir į desertus”, – savo paslaptimis dalijasi R. Ščesnavičius.

 

 


20 lapkričio, 2024

Kavos mėgėjams, norintiems mėgautis šviežia ir skania kava namuose, tinkamo kavos aparato pasirinkimas gali būti sudėtingas. Rinkoje yra daug įvairių […]

18 lapkričio, 2024

Kalėdos – tai metas, kai dovanos tampa universalia kalba, išreiškiančia dėmesį, meilę ir padėką. Tačiau netinkamai pasirinkta dovana gali sukelti […]

16 lapkričio, 2024

Ar kada nors jaučiate, kad spaudimas darbe, nesibaigiantys terminai ar asmeniniai iššūkiai niekada nesibaigia? Jei taip, jūs nesate vieni. Lėtinis […]

16 lapkričio, 2024

Kadenciją baigęs Seimas priėmė Administracinių nusižengimo kodekso pataisas, kuriomis įteisino didesnes baudas už savavališką ypatingojo ir neypatingojo statinio statybą. Joms […]

13 lapkričio, 2024

Esate tie, kurie be kavos neįsivaizduoja nei vienos dienos? Skani kava jums reikalinga tam, kad pabustumėte ryte ir turėdami laisvo […]

13 lapkričio, 2024

Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) primena, kad „adatinio“ tipo gręžiniams (šnekamojoje kalboje dar vadinamiems adatomis, adatiniais filtrais, Abisinijos šuliniais ir pan.) […]

7 lapkričio, 2024

Namų interjeras – tai ne tik baldai ir spalvos. Tai aplinka, kuri veikia mūsų emocijas ir kurioje atspindi asmenybė. Paveikslai […]

7 lapkričio, 2024

Ruduo yra metas, kai sodas reikalauja ypatingo dėmesio. Vasaros darbai baigėsi, augalai pradeda ruoštis žiemos poilsiui, o tai reiškia, kad […]

31 spalio, 2024

Mažos svetainės gali būti didelis iššūkis, ypač kai kalbame apie erdvės išnaudojimą. Šiuolaikiniuose namuose, kur kiekvienas kvadratinis centimetras yra svarbus […]

28 spalio, 2024

Domėtis pažanga ir naujovėmis svarbu visose srityse. Tačiau vienas žmogus negali visko išmanyti ir sužinoti. Kaip tik todėl kiekvienas pasirenkame […]

24 spalio, 2024

Kauno būsto rinka atsigauna – trečiąjį metų ketvirtį fiksuoti augantys pardavimai, o rugsėjį parduota dvigubai daugiau būstų nei prieš metus. […]

23 spalio, 2024

Planuojant krovimo darbus, tinkamos technikos pasirinkimas yra vienas svarbiausių sprendimų. Netinkamai pasirinktas krautuvas gali ne tik sumažinti darbo efektyvumą, bet […]

26 rugsėjo, 2024

Šildymo katilas, kaip ir bet koks kitas įrenginys, reikalauja priežiūros. Tinkamai prižiūrimi ir aptarnaujami katilai veikia daug ilgiau ir efektyviau, […]

26 rugsėjo, 2024

Maistas turi būti skanus ir teikti pasimėgavimą. Jis taip pat turėtų būti šviežias, kokybiškas, būti ne tik skanus, bet ir […]

24 rugsėjo, 2024

Interjero dizainas nuolat evoliucionuoja ir šiandien daugelis ieško būdų – kaip savo namams suteikti unikalumo bei išskirtinumo. Vienas iš inovatyvių […]

21 rugsėjo, 2024

Kraustymasis – procesas, kuriame kyla daugybė iššūkių. Dažnai jis asocijuojasi su nauja pradžia, tačiau net ir šis jaudulys greitai gali […]

20 rugsėjo, 2024

Dalinamės vertingais patarimais, kaip įrengti vaikų kambarį.  Dydis Vaikiško kambario dydis priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip: vaiko amžius – […]

28 rugpjūčio, 2024

Kuriant funkcionalią ir patogią namų erdvę reikia gerai pagalvoti vonios kambario įrengimą. Vienas iš pagrindinių sprendimų, kurį teks priimti, yra […]

27 rugpjūčio, 2024

Nors lietuviai jau priprato pirkti internetu ir aktyviai užsisakinėja įvairias prekes e. parduotuvėse, ne visos jų patirtys yra geros. Kaip […]

27 rugpjūčio, 2024

Dalis žmonių į savo racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau sveikatai palankių produktų. Jie renkasi ekologiškus gaminius, kurie įprastai apibrėžiami kaip […]