20 spalio, 2016

Virtuvės šefai savo paslaptis atskleidžia mažiesiems

Šiandien – Tarptautinė virėjo diena. Tačiau per 10 milijonų virtuvės šefų 103 šalyse ją minės ne gamindami (ar, nors kartą, ragaudami!) naują įmantrų patiekalą savo restoranų lankytojams, o kurdami meną lėkštėje… su vaikais.

Gamina su vaikais

Šiandien vaikų meniu visai kitoks, nei prieš 50 metų. Įvairūs tyrimai rodo, kad tik nedidelės dalies vaikų mityba pilnavertė, o virš daržovių lėkštės nosį rauko ne vienas mažasis. Siekdami spręsti šią problemą ir surauktą nosytę pakeisti vaiko šypsena, Pasaulinė virtuvės šefų organizacijų asociaciją ir Nestlé Healthy Kids programa suvienijo jėgas. Jau antrus metus iš eilės virtuvės šefai visame pasaulyje kulinarijos paslaptis atskleidžia patiems mažiausiems – kartu gamina ir mokosi visavertės mitybos taisyklių šias pamokas paversdami žaidimu.

Lietuvoje prie šios iniciatyvos prisijungė tokie Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai kaip Deivydas Praspaliauskas, Beata Nicholson, Arūnas Stoškus bei daugelis kitų. Jie aplankys per 20 darželių visoje Lietuvoje.

„Tarptautinė virėjo diena – puiki galimybė kalbėti apie visavertę vaikų mitybą, mokyti juos sveikos mitybos pagrindų pasitelkiant žaidimus ir kūrybiškumą. Vaikystėje padėti mitybos pagrindai turės įtakos visą gyvenimą, o pakeisti juos bus kur kas sunkiau. Todėl kalbėti apie tai reikia dabar“, – teigia iniciatyvos partnerio, „Nestlé Baltics“ korporatyvinių reikalų vadovė Ariana Rastauskaitė.

Ką daryti, kad vaikas valgytų daugiau daržovių?

Šiųmetė Tarptautinės virėjo dienos tema – menas lėkštėje. Pasak vienos iš iniciatyvos dalyvių, virtuvės šefės Aidos Matulevičiūtės, piešinį primenantis patiekalas vaikui ne tik atrodo skaniau, bet ir skatina jo kūrybiškumą. „Morka jau nebus ta neskani morka, jei iš jos bus pagaminta saulytė. Sveiki receptai, pasitelkus kūrybiškumą, gali tapti meno kūriniais, kuriuos smagu tiek kurti, tiek valgyti. Be to, būti kūrybiškais skatinami vaikai kur kas drąsiau ragauja ir naujus produktus.“

Remiantis Nestlé Tyrimų centro atlikto tyrimo (jame dalyvavo 47 tėvai ir 6-10 m. amžiaus jų atžalos) duomenimis, kartu su tėvais maistą ruošiantys vaikai valgo kur kas daugiau daržovių nei tie, kurie laukdami vakarienės žaidžia – eksperimento rezultatai parodė, kad vaikai, ruošę maistą kartu su tėvais, valgė beveik 76 proc. daugiau salotų ir 27 proc. daugiau vištienos. Be to, prie gaminimo prisidėję vaikai valgo lėčiau, mėgaujasi savo pagamintu maistu ir suvalgo jo net iki 25 % daugiau.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad ruošdami maistą vaikai patiria itin daug teigiamų emocijų ir pasididžiavimo savo darbu jausmą. Gaminimas kartu itin naudingas formuojant sveikos ir visavertės mitybos įpročius nuo mažų dienų, bet ir stiprinant tėvų ir vaikų ryšį.

Tarptautinės virėjo dienos proga virtuvės šefai kviečia vaikus ir tėvus restoraną atidaryti namuose – kartu gaminti, kurti naujus receptus ir piešinius lėkštėje!


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

21 kovo, 2025

Ignalinoje, Lietuvos žiemos sporto centre, pastaruoju metu daug sportinio veiksmo. Vyksta rajono, Lietuvos, Baltijos taurės slidinėjimo, biatlono varžybos, čempionatai. Nors […]

21 kovo, 2025

Papildytoji realybė (AR) vis dažniau tampa transformuojančiu įrankiu sporto lažybų ir esporto pramonėje. Integruodamos AR technologiją į lažybų patirtį, tokios […]

18 kovo, 2025

Pirmadienį duris atvėrė naujasis Lazdijų sporto centras, praneša Lazdijų rajono savivaldybė. „Lazdijų krašto vaikai, jaunimas ir visi sportuojantys tinkamų sąlygų […]

17 kovo, 2025

Jau visai netrukus, kovo 19 d., Klaipėdos r., Ginduliuose, Malūno g. 1, duris atvers naujas greitojo maisto restoranas, sujungiantis du […]

14 kovo, 2025

Pavasaris – pats metas pradėti bėgioti! Orai šyla, saulė šviečia – viskas atrodo puikiai, kol… bum! Po pirmų bėgimų skauda […]

5 kovo, 2025

2024-25 m. Eurolygos reguliariajame sezone komandoms lieka sužaisti po septynerias rungtynes. Skaičiuojama, jog norint patekti į įkrintamąsias, reikia turėti bent […]

Regionų naujienos