Vis didesnis dėmesys sveikai mitybai mokyklose
Po atostogų grįžę mokiniai galės džiaugtis dar sveikesniais patiekalais. Net 17 Kauno rajono mokyklų valgyklų atstovių dalyvavo specializuotuose mokymuose „Sveikatai palankių patiekalų gamybos technologija“.
Kauno technologijos universiteto Maisto mokslų ir kompetencijų (MMTK) centro mokomojoje virtuvėje vykstančius mokymus vedė KTU lektorė Žydronė Valatkevičienė. Mokomajai gamybai šį kartą buvo pasirinkti nauji patiekalai iš paukštienos, žuvies ir įvairių daržovių – morkų, burokėlių, salierų. Lektorė pasidalino įdomių padažų bei garnyrų receptais, kurie pagrindiniams patiekalams suteikė naują ir subtilų skonį. Virėjos savo ir kolegių pagamintus patiekalus degustavo, vertino, išsakė pasiūlymus. Didelis dėmesys buvo skiriamas ne tik patiekalų skoniui, bet ir jų patraukliai išvaizdai, patiekimui, serviravimui.
Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyrius ir Kauno technologijos universitetas praeitais mokslo metais pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl planuojamos bendros veiklos MMTK centre. Šio moderniausio Baltijos šalyse centro mokomojoje virtuvėje reguliariai vyksta Kauno rajono mokyklų virėjų ir maitinimo įmonių vadovų teoriniai ir praktiniai mokymai. Maisto ruošimo pratybos Kauno rajono virėjoms – ne tik puiki galimybė pasitobulinti, bet ir galimybė pabendrauti su kolegėmis iš kitų mokyklų, pasikeisti turima informacija, pasidalinti patirtimi, pasiruošti tolesniam atsakingam darbui mokykloje.
2017 metais, organizuojant mokinių maitinimą, dėmesys sveikatai palankaus maisto vartojimui mokyklose toliau didės. Vadovaujantis įsigaliojusiais naujais norminiais aktais, bus mažinama energinė pietų vertė, atsisakoma riebių padažų, maltų mėsos patiekalų su dideliu batono ar džiūvėsėlių kiekiu, dar labiau mažinamas keptų patiekalų asortimentas, saldūs patiekalai ir gėrimai.
Didinamas asortimentas patiekalų, pagamintų iš žuvies, natūralios liesos mėsos, ankštinių daržovių, įvairių kruopų, pilno grūdo miltų. Ant mokinių pietų stalo kasdien pateikiami vaisiai ir daržovės. Rekomenduojama sudaryti sąlygas bet kada atsigerti geriamo vandens, nesaldintos arbatos. Bent vienas iš mokiniams siūlomų patiekalų privalo būti paruoštas, naudojant sveikatą tausojančias gamybos technologijas: virimą vandenyje ar garuose, troškinimą ar kepimą konvekcinėje garo krosnyje.