16 birželio, 2017
Žemės ūkio ministerijos informacija

Žemaičio užmojis – išsaugoti lietuvių kulinarinį paveldą

Turbūt daugelis pritars minčiai, kad restoranai su patiekalų gausa mirgančiais meniu negali lankytojų palepinti taip, kaip savo paprastais patiekalais juos lepindavo močiutės. Nesvarbu, kuriame Lietuvos krašte patiekalai ragauti, juose visada būdavo iš kartos į kartą perduodamų regiono tradicijų ir meilės maistui – tik taip pagamintas patiekalas tampa ne tik būdu alkiui numalšinti, bet ir atskira istorija. Tuo vadovaujasi ir meilės tremtiniu save vadinantis Petras Bieliauskas, Vidurio Lietuvos gyventojus pažindinantis su kulinarijos paveldui priklausančiu unikaliu pasaulyje gaminiu – žemaitišku kastiniu.

Moka gaminti tik lietuviai

Kastinys – Žemaitijoje dar pagonybės laikais per vestuves ar krikštynas gamintas patiekalas iš grietinės, sviesto ir rūgpienio, pagal skonį išsuktą masę pagardinant įvairiomis žolelėmis. Kaip teigia Lietuvos kulinarijos paveldo žinovai, šio patiekalo nemoka gaminti jokia kita tauta pasaulyje, tad nenuostabu, kad Europos Komisija 2014 m. lietuvišką pieno produktą „Žemaitiškas kastinys“ įtraukė į Garantuotų tradicinių gaminių registrą. Apmaudu tik tai, kad anksčiau iš kartos į kartą perduodamas receptas bei žemaitiško kastinio gamybos būdas pamažu tampa egzotika ir šis gaminys ruošiamas tik entuziastų.

Vienas tokių – žemaitis P. Bieliauskas, save vadinantis meilės tremtiniu, nes 1989 m. atvyko paskui žmoną į jos gimtinę Vidurio Lietuvoje – Jonavą – čia ir liko. „Kai beveik prieš du dešimtmečius atvažiavau į Jonavą, atkreipiau dėmesį, kad čia niekas nesuka kastinio, kai kurie net nežinojo, koks tai patiekalas. Ėmiau jį gaminti – taip atsirado būrys nuolatinių ragautojų, kurie ilgainiui ėmė periodiškai prašyti jo pagaminti. Pradžioje žmonės tiesiog atnešdavo man reikalingų produktų, aš susukdavau kastinį ir atiduodavau jo prašiusiems, kad skanautų ir taip susipažintų su žemaitiška kultūra, tačiau vėliau, padidėjus paklausai, pagalvojau, kad be edukacijos, galiu iš to ir uždirbti. Kaip pats juokiuosi, anksčiau visos Panemunės pilys priklausė Žemaitijai, o dabar aš taikiai, be karo, sugrąžinu buvusias žemaičių žemes, tad kulinarinio paveldo sertifikatu sutvirtintas „Petro kastinis“ tam tikra prasme yra kultūrinė žemaičių invazija aukštaičių krašte“, – šypsosi jis.

Petro ir Jolantos Bieliauskų šeima atrado būdą, kaip populiarinti žemaitišką kastinį ir pratinti prie jo vietinius bei regiono svečius: Jonavos r. Ragožių k. įsikūrusioje sodyboje šeimininkai organizuoja edukacines programas, kurių metu lankytojai ne tik supažindinami su šio produkto gamybos metodu, bet gali jo ir paragauti – šviežią, ką tik susuktą gaminį palyginti su kelias valandas pastovėjusiu ir įvertinti jų skonį bei kokybę.

„Pažintines programas pradėjome rengti, kad žmonės savo akimis pamatytų, kaip kastinys gaminamas, nes ne visi įsivaizduoja, kad jį pagaminti reikia ne tik laiko, bet ir fizinės jėgos, o dalis iš viso apie tokį žemaitišką patiekalą nebuvo net girdėję. Dabar kviečiu įmonių kolektyvus ar pavienius asmenis iš visos Lietuvos, kad atvažiuotų ir paragautų tikro autentiško žemaitiško kastinio su bulvėmis, kad žinotų, kuo skiriasi su meile namuose pagamintas produktas nuo pramoniniu būdu gamintų parduotuvėse. Ir akivaizdu, kad žmonėms tai patinka: lankytojų srautas vis gausėja, dažni svečiai pas mus ir užsieniečiai – jiems žemaitiška kalba, aplinka ir kastinys yra egzotika, nes pas juos tokie dalykai seniai pamiršti“, – sako savo verslą išvystęs P. Bieliauskas.

Kokybiškiems produktams – parama

Siekdami išskirti savo gaminamus produktus iš kitų tos pačios grupės produktų, Europos gamintojai savo gaminius žymi  specialiais kilmės ženklais, nurodančiais, kad šių gaminių pavadinimai yra saugomi, patys produktai yra kokybiški ir pagaminti pagal autentišką receptą.

Augant lietuviškų gaminių eksportui, produktų įtraukimas į ES saugomų produktų registrus aktualiu tampa ir mūsų šalies gamintojams. Be to, tokius produktus gaminantys ūkininkai gali gauti ir paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. Parama gali būti skiriama penkerius metus, o didžiausia galima paramos suma – net 2776 Eur per metus.

Paraiškas dar galima teikti iki šių metų birželio 30 d. Pagal šią priemonę šaukimai bus organizuojami ir rugpjūčio–spalio mėnesiais.


Astos Andrulienės nuotr.
20 vasario, 2025

2025 m. vasario 20-ąją, minint 72-ąsias rašytojo, dramaturgo, filosofo, švietėjo, humanisto, chorvedžio, kultūros veikėjo Vilhelmo Storostos-Vydūno mirties metines, Pagėgių savivaldybės […]

20 vasario, 2025

Rytoj, vasario 21 d., pasaulis švęs Tarptautinę gido dieną. Tai puiki progą padėkoti mūsų krašto gidams, be kurių neįsivaizduojama Šiaulių […]

20 vasario, 2025

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisija išrinko 2025 m. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatus. Tarp […]

Birutės Nenėnienės nuotr.
20 vasario, 2025

KUDIRKOS NAUMIESTIS. Saulėtas rytas, iš vakaro sniego kruopelėmis pabalinta žemė – ir dar sekmadienis! Tokia skaidri Vasario 16-oji, Valstybės atkūrimo […]

19 vasario, 2025

2025 m. vasario 19 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje vyko Tarptautinei gimtosios kalbos dienai skirtas renginys – […]

19 vasario, 2025

Trečiadienį Ministrų kabinetas už svarų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus nuopelnus skyrę Vyriausybės kultūros ir meno premijas 13-ai laureatų. […]

18 vasario, 2025

Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos bendruomenė džiaugiasi ir didžiuojasi, jog tarp 2025 m. vasario 15-ąją Pagėgių savivaldybės kultūros centro ir […]

18 vasario, 2025

Praėjusių metų gruodžio mėnesį visi keliaujantys Gedimino ar Maironio gatvėmis Kaune galėjo pastebėti neįprasta vaizdą: užtvertos gatvės, praėjimai, ant aukštų bokštelių […]

17 vasario, 2025

Vasario 16 d. Kaune, LPKTS salėje vyko antisovietinio ir antinacinio pasipriešinimo dalyvio, kompozitoriaus, mokytojo, Dainų švenčių dirigento Antano Padleckio (1925–2010) […]

Valstybės apdovanojimų įteikimo ceremonija. ELTA / Orestas Gurevičius
16 vasario, 2025

Minint Vasario 16-ąją, Prezidentūroje už nuopelnus ir Lietuvos vardo garsinimą apdovanoti Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiai. Šiemet apdovanojimai skirti kardinolui, […]

14 vasario, 2025

Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą šiemet papildė keturios tradicijos: Grūšlaukės Užgavėnės, kanklės ir kankliavimas Lietuvoje, margučių marginimas vašku šeimose […]

13 vasario, 2025

Ketvirtadienį Prezidentūroje apdovanoti 2024 m. Nacionalinių kultūros ir meno bei Jono Basanavičiaus premijų laureatai.  Nacionalinės kultūros ir meno premijos įteiktos […]

13 vasario, 2025

Šiandien Lietuvos nacionalinio muziejaus Istorijų namuose buvo oficialiai pristatytas pasaulinės parodos „EXPO 2025 Osaka“ Baltijos šalių paviljonas, kurį drauge kurti pakviesti ir […]

13 vasario, 2025

2025 m. vasario 12 d. Šiaulių kultūros centre vyko jauki ir nuotaikinga folklorinių šokių vakaronė, skirta Vieversio dienai paminėti bei […]

12 vasario, 2025

Simboline kapsulės ceremonija Alytuje trečiadienį pažymėta naujojo sporto komplekso „Go Padel“ statybų pradžia. Apie 4 tūkst. kv. metrų ploto kompleksas […]

10 vasario, 2025

2025 m. vasario 8 d. Vilniuje, Signatarų rūmuose menotyrininkei, dailės istorikei Giedrei Jankevičiūtei ir žurnalistui Jonui Malinauskui buvo įteikta Lietuvos […]

10 vasario, 2025

Tuo, jog knygos yra vedlės po įvairiausias pasaulio šalis turbūt žino kiekvienas. Itin džiugu susipažinti su šias keliones knygų puslapiuose […]

7 vasario, 2025

Vasario 6 d. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje vyko Liucijos Citovičiūtės knygos „Pirmoji lietuvių kalba parašyta istorijos […]

7 vasario, 2025

„Aš pėdų neradau, kuriom tu išėjai, aš neradau dangaus, iš kur tu atėjai. Tik liko atminty nenuskinti žiedai, paliko atminty […]

7 vasario, 2025

Panevėžyje, „Šaltinėlio“ bibliotekos languose ir erdvėse eksponuojama ypatinga Violetos Valentonytės ir Urtės Salikaitės-Pranckūnienės paroda – „Raštų kelionė: nuo tradicijos iki […]