ŽŪM: šiais metais į ugdymo įstaigų meniu bus įtraukti perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktai
Siekiant ekologinių ūkių plėtros ir kokybiškesnės vaikų mitybos, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) praneša, kad į remiamų produktų sąrašą įtrauks ir perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktus.
Atsižvelgusi į Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pasiūlymą, ŽŪM parengė ir pateikė su visuomene derinti Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos pakeitimo projektą.
Vaikai, lankantys ikimokyklines ugdymo įstaigas, ir pradinių klasių mokiniai pagal šią programą gauna ekologiškų arba pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą išaugintų produktų: obuolių, morkų, kriaušių, obuolių sulčių ir pieno bei jo gaminių. Dabar vaikams galės būti tiekiami ir perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktai.
Perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktai taip pat galės būti tiekiami ir pagal šiuo metu keičiamas Ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles. Pagal jas ŽŪM parama teikiama vietoje vaikams maistą gaminančioms ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms, taip pat daugiafunkciniams centrams.
Pradedantys ekologiškai ūkininkauti galės tiekti vaisius ir daržoves
Vadovaujantis Ekologinės gamybos taisyklėmis, pradedančiam ekologiškai ūkininkauti taikomi dveji perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio metai. Ūkininkas privalo visame ūkyje taikyti Ekologinės gamybos taisykles, nors jo produktai tuo metu dar nelaikomi ekologiškais. Javus ir daržoves auginantis ūkis ekologiniu tampa tik trečiaisiais, o uogas ir vaisius – tik ketvirtaisiais veiklos metais.
ŽŪM remiamose vaikų maitinimo programose ūkininkai galės dalyvauti jau antraisiais perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio metais. Pagal Ekologinės gamybos taisykles, perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpiu ūkininkai gali tiekti tik augalinius neperdirbtus produktus, t. y. obuolius, kriaušes, morkas, bulves ir kt.
Naujieji programų pakeitimai įsigalios jau nuo 2024-2025 mokslo metų pradžios.